Путин может пожертвовать своим "громоотводом": Bloomberg о важной фигуре в Кремле
Категория
Мир
Дата публикации

Путин может пожертвовать своим "громоотводом": Bloomberg о важной фигуре в Кремле

Путин может пожертвовать своим "громоотводом": Bloomberg о важной фигуре в Кремле
Источник:  Bloomberg

Під час попередніх президентських виборів у Росії Володимир Путін двічі вдавався до раптового відсторонення свого прем'єр-міністра, щоб забезпечити собі підтримку на голосуванні. Здавалося, що Дмитро Медведєв, який довше за всіх протримався на посаді прем'єра з моменту приходу Путіна до влади у 2000 році, буде винятком, з надією в один прекрасний день стати його наступником.

Але враховуючи результати опитування, за якими рейтинг Медведєва сильно впав на тлі звинувачень у корупції, які викликали найбільші протести проти Кремля за останні роки, Медведєв може стати розмінною картою Путіна перед виборами у 2018 році, пишуть журналісти Bloomberg, переклад статті котрих зробив ONLINE.UA, підкреслюючи, що політичне майбутнє прем'єра Росії в кращому випадку незрозуміле.

За словами двох його союзників, Медведєв хвилюється за своє політичне майбутнє більше, ніж будь-коли раніше. Ще двоє близьких до Кремля людей, кажуть, що Медведєв, ймовірно, стане більш вразливим з наближенням березневих виборів 2018 року. Його рейтинг схвалення, який уже був слабкий в результаті двох років економічної стагнації, впав на 10 пунктів до рекордно низького рівня 42%, після того, як в березні спливли звинувачення в корупції, згідно результатів опитувань Левада-Центру, опублікованих 5 квітня. У той же час Путін залишається досить популярним, зі схвальним рейтингом у 82%.

Скидання баласту у вигляді непопулярного прем'єра, здавалося б, рішення досить просте. З майже гарантованою перемогою наступного року, яка зацементує статус Путіна як найдовшого лідера Росії після Сталіна, досить важко згенерувати багато ентузіазму серед виборців. Зміна прем’єр-міністра може надати видимість оновлення уряду і допомогти підвищити явку серед виборців, розчарованих найдовшим економічним спадом за два десятиліття.

Але усунення Медведєва також може підбадьорити противників Путіна. Головним серед них є Олексій Навальний, активіст і адвокат, який на початку березня випустив документальний фільм, в якому звинуватив Медведєва в накопиченні розкішних володінь в Росії та Італії, а також відмиванні більш ніж $1 млрд через бізнес-союзників за допомогою фіктивних благодійних фондів. Путін не може звільнити Медведєв "так, щоб це не стало подарунком для Навального", говорить Гліб Павловський, який був радником Кремля до 2011 року.

Читайте також: Путін повинен відповісти Трампу за Сирію, можливе загострення на українському напрямку - Орєшкін

Відео Навального, яке набрало близько 20 мільйонів переглядів на YouTube, викликало хвилю протестів 26 березня, коли близько 60 тисяч людей вийшли на вулиці в більш ніж 80 містах, деякі глузували з Медведєва, несучи кросівки і гумових качок – посилаючись на його любов до дорогого спортивного взуття та відкриття, що на території одного з його маєтків посеред ставка є качиний будинок.

За словами двох людей, добре знайомих з ходом думки Кремля, величина мітингів і участь великої кількості школярів і студентів були для Путіна неприємним сюрпризом. Інші особи, наближені до його адміністрації, спростували занепокоєння. "Рейтинги йдуть вгору і вниз, це нормальний процес", – сказав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков про падіння популярності Медведєва, хоча він і відмовився коментувати, чи користується прем'єр як і раніше повною довірою Путіна.

На цьому тижні нове опитування Левади показало, що 45% відсотків опитаних підтримають відставку Медведєва, і лише 33% будуть проти (решта вагалися з відповіддю). Прес-секретар Медведєва Наталія Тімакова сказала, що "прем'єр-міністр не довіряє опитуванням, особливо тим, які проведені Левада-Центром з дуже чіткою політичною мотивацією".

51-річний Медведєв займав пост президента з 2008 по 2012 рік, коли Путін обійняв посаду прем'єра, щоб обійти конституційне обмеження на термін президентства. Колись його вважали потенційним реформатором. Колишній адвокат, він оголосив підтримку верховенства закону і захисту приватного бізнесу, заявивши, що "свобода краще, ніж несвобода" – майже революційне твердження в Росії, яке він зробив це у 2008 році. Медведєв пропонував перспективу тепліших зв'язків із Заходом, відстоюючи модернізацію нафтозалежної економіки Росії.

Під час візиту до США у 2010 році Медведєв відвідав штаб-квартиру Apple Inc. і намагався побудувати відносини з Бараком Обамою, який пригостив його гамбургерами в місті Арлінгтон, штат Вірджинія, і прагнув до "перезавантаження" відносин з Москвою. Але Путін не дав Медведєву можливості змінити домінуючу в Кремлі систему, навіть коли той був президентом. Коли Медведєв домовився у 2011 році відійти в сторону і дозволити Путіну повернутися на пост президента наступного року, – за словами деяких, не зовсім охоче, – він втратив будь-який авторитет, який у нього був серед союзників в країні і за кордоном. Увертюри Медведєва з Заходом закінчилися, коли анексія Путіним Криму і таємна військова інтервенція в Україні у 2014 році спровокували найгірше протистояння з часів холодної війни.

Медведєв ніколи не позбавився сприйняття, що він лише "Робін при Путіні-Бетмені", як описало їх стосунки посольство США у 2008 році в опублікованому WikiLeaks дипломатичному повідомленні. "Медведєв сприймається як набагато більш м'яка і ліберальна фігура, ніж Путін, і тому в очах більшості людей, які вважають гарантію порядку в країні ключовою якістю, він слабший", – говорить Олексій Гражданкін, заступник глави Левада-Центру. В якості прем'єр-міністра Медведєв не залишив великого особистого сліду і став відомий відсутністю чутливості до політичних питаннь. Минулого року, відвідуючи Крим, він відмахнувся від скарг пенсіонерів, що їх додаткові виплати не були проіндексовані, щоб покрити зростання інфляції, сказавши: "грошей немає, але ви тримайтесь там". Фраза вибухнула в рунеті і проклала собі шлях у комедійні телевізійні шоу.

В його неприємностях соратники Медведєва звинувачують політичних суперників в Кремлі, пов'язаних зі службами безпеки, а конкретно 56-річного Ігоря Сечіна – впливового главу державного нафтового гіганта "Роснефть". Обидва чоловіки знали Путіна давно, оскільки працювали на нього в Санкт-Петербурзі, коли він піднявся до посту заступника мера у 1990-х роках. Прихильник домінуючої ролі держави в економіці, Сечин зіткнувся у протистоянні з Медведєвим і його технократичними союзниками, які виступають за більш вільний ринковий підхід. У 2016 році Медведєв програв битву, якою намагався зупинити "Роснефть" від покупки меншого контрольованого урядом суперника після того, як Путін підтримав Сєчіна.

Всередині внутрішнього кола президента існує занепокоєння, що у випадку, якщо щось трапиться з Путіним, згідно конституції на його місце стане Медведєв. Хоча немає безпосередньої загрози Путіну, який, судячи з усього, знаходиться в доброму здоров'ї, Медведєв у якості президента зможе помститися багатьом, тому на Путіна зростає тиск, щоб відштовхнути його в сторону, говорить Сергій Марков, політичний консультант персоналу Путіна. Проте, існує широко поширена думка, що між ними була укладена неформальна угода, яка утримає Медведєва на посту прем'єра принаймні до 2018 року.

"У Медведєва тефлонове покриття, – говорить Марков. – Він може зазнати будь-якої кількості ударів. Я думаю, що він виживе".

Путін, швидше за все, залишить прийняття будь-якого рішення по Медведєву ближче до виборів, тому що "якщо ви робите цей крок занадто рано, він не буде настільки ефективним", - говорить Олексій Чеснаков, колишній високопоставлений кремлівський чиновник, який продовжує консультувати владу.

Звільнення Медведєва може стати "цілком реальним, якщо кампанії потрібно щось, щоб її оживити". Зараз, однак, Медведєв грає для Путіна зручну роль "громовідводу" для невдоволення, дозволяючи президенту залишатися поза суперечками, каже політичний аналітик Андрій Колядин, колишній високопоставлений кремлівський чиновник. Якщо Путін знімає Медведєв з поста, "він може сам стати об'єктом критики".

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?