В Украине сейчас решается судьба Европы, США и всего мира - американский продюсер
Категория
Культура
Дата публикации

В Украине сейчас решается судьба Европы, США и всего мира - американский продюсер

В Украине сейчас решается судьба Европы, США и всего мира - американский продюсер
Источник:  online.ua

Гості шоу Double Ять на ONLINE.UA та його ведучого Олександра Лірчука — автори документального фільму "Переломний момент: війна за демократію в Україні", який має на меті донести до західного глядача правду про українську революцію та війну на Сході. 

Нещодавно в Україні відбулася гучна прем’єра документального фільму "Переломний момент: війна за демократію в Україні". Було багато глядачів, повний зал політиків в кінотеатрі "Україна", і я там був, мені фільм сподобався, він про події в Україні з 2013 року і по сьогодні. Я вітаю у нашій студії людей які працювали над цим фільмом – український продюсер компанії "Pronto Film" Максим Асадчий, з американського боку - бо фільм і американський також - продюсер Пітер Борисів з Лос-Анжелесу, він етнічний українець і буде з нами говорити українською, головний режисер, теж з США, трикратний лауреат премії Оскар Марк Джонатан Харіс, і головний редактор фільму Наталка Климчук. Приємно вас тут бачити. Я так розумію, цей фільм знятий для західної аудиторії?

- Максим: Ми орієнтувалися, в першу чергу, на американського та європейського глядача.

- Чим відрізняється подача для американського та європейського глядача від українського?

- Максим: Американець звик бачити те, що виробляється в Америці, і наш спосіб робити фільми трішки відрізняється від того, як це роблять в Америці.

- В гірший бік?

- Максим: Він просто інший, просто ментально притаманний українському глядачу, це наше і своє. А в Америці роблять те, що близько їм, тому ціль була - зробити фільм, щоб про наші події дізналися американці та європейці, щоб чітко розуміли, що і як у нас було. Найкращий спосіб це втілити - зробити те, що їм знайомо, що вони зрозуміють, тому виникла ідея зробити спільний проект з Америкою. Олесь Санін, режисер, давно знайомий з Марком, в нього виникла така ідея - з ним зробити цей фільм. Марк відгукнувся, потім і Пітер допоміг з фінансами з американської сторони, і так ми зробили фільм.

- Запитання до Марка. Кіно для американців завжди буде цікавим для українців?

- Марк: Сподіваюся. Ми робили цей фільм з надією, що його будуть бачити американці і європейці; фільм, який має в собі інформацію про українські речі, який дав би їм історичну перспективу. Ми подавали історію через долі тих людей, життя яких радикально змінилося під впливом подій на Майдані, подій які зараз тривають. Завдяки тому, що цей фільм базується на історіях людей, він має бути цікавий для тих, хто живе в Америці, інших країнах і тут.

- Запитання до Пітера. Цей фільм Україна не фінансувала. Де були знайдені гроші? Бо в нас це болюче запитання, хто цим зацікавився?

- Пітер: Ні, не фінансувала. Зацікавилися різні люди - ті, хто зацікавлений в демократичному процесі в цілому світі, а не лише українці та американці, але також деякі українські патріоти.

- Американська діаспора?

- Пітер: Так, але також і просто українці.

- Прокату в кінотеатрах України не буде?

- Максим: Ні.

- А на чому інвестори отримають гроші?

- Максим: Ми збираємося заробляти гроші в Європі. Там, можливо, буде обмежений прокат в кінотеатрах, та прокат на телебаченні.

- Проблема в тому, що після демонстрації на українському телеканалі він з’явиться в інтернеті.

- Максим: Це лише українська версія, а є американська версія з субтитрами, люди розмовляють англійською. Тому, якщо цей фільм, українська версія, з’явиться в Америці ніхто нічого не зрозуміє. І не думаю, що хтось спеціально робитиме субтитри, тому ми певно не ризикуємо. Бо є річниця, і хочеться показати цей фільм в Україні майже безкоштовно.

- Наскільки цей фільм викликав інтерес в українських телеканалів?

- Максим: 1+1, ТРК Україна, Еспресо TV, взяли з задоволенням.

- В мене запитання до Пітера і Марка. Ви в молодості жили за часів В’єтнамської війні, чи можна порівнювати стан в Америці тоді з Україною зараз?

- Марк: Я став політично активною людиною саме тоді, коли була війна і країна розділилася на два табори з двома радикально різними поглядами. За останні місяці я бачив більше протестів, ніж за часи війни у В’єтнамі, вони найбільші в моєму житті. І, насправді, всі протести в Америці скеровані на те, щоб утримати Америку на демократичному шляху, і не дати новому президенту реалізувати путінську модель керівництва. Сьогоднішні події в Штатах ближчі до українських.

- Тобто Америка отримала свого Януковича?

- Марк: Не настільки екстремально, але вони мають багато спільного.

- Пітер: Є фундаментальна різниця між Америкою під час В’єтнамської війні і Україною. Америці ніколи не загрожував зовнішній ворог, Канада не атакувала і не погрожувала ядерною зброєю, не інфільтрувала фальшиві новини, пропаганду, не переписувала історію США. Україна бореться за демократичне життя, свою свободу, національність, етнічність на своїй території. Америка не знає цього.

- Чи зараз в Києві, на ваш погляд, відчувається що в цій країні йде війна?

- Пітер: Одна з причин, чому ми це кіно робили – передати розуміння України, що тут йде серйозна війна, боротьба, яка не лише заради України, тут вирішується доля Європи, Америки і цілого світу.

- Європа це розуміє зараз?

- Пітер: Треба їм часом нагадувати.

- Я бачив у фільмі Путіна, але не Порошенка, чому?

- Президент України мав можливість бути частиною кіно, але він не відгукнувся. Не скажу, що відмовився, але не вдалося це організувати.

- Дивна ситуація, як на мене.

- Наталка: Там і Путіна могло не бути, бо фільм не про президентів, а про Майдан, про війну і про людей, долі яких кардинально змінилися. Путін був представником іншої точки зору два рази: де він каже, що на тлі всіх свідчень про російських військових на Сході, "їх там немає", і де його питають,чи він збирається захопити Крим, а він відповідає, що це дурниця. Я не можу сказати, що мені бракує можновладців у цьому фільмі.

- Марк: Росія витрачає багато грошей на пропаганду у світі, і творці фільму вирішили, що хочуть цим фільмом дати можливість щось сказати Україні, дати можливість пролунати її голосу серед російської пропаганди. Фільм триває лише 98 хвилин, і за цей час ми вирішили показати, що відбувається в Україні, це не планувалося як дебати чи дискусія.

Читайте також: Творці гучного фільму про Чорнобиль: Вибух на ЧАЕС не катастрофа, а злочин, і він може повторитися 

- Як ви відбирали героїв?

- Марк: Ми хотіли, щоб герої представляли різні сторони української ситуації. Люди мали бути цікавими, їх історії мали зворушити, вплинути на аудиторію. Всі люди, що є в кадрі, починали з Майдану, потім вони опинилися на війні або роблять якісь речі для демократизації країни, щоб вона розвивалася – це ще один важливий критерій, за яким вони відбиралися.

- А звідки пішла ініціатива, ідея фільму - з Україні чи з США?

- Максим: Ідея з'явилася в Олеся Саніна, він спочатку знімав на Майдані разом з Сергієм Михальчуком. І він розумів, що з цього треба робити фільм. Також щось знімали наші друзі, була знята дуже велика кількість матеріалу. Але була ідея не просто створити фільм для суто внутрішнього використання, а розказати про ці події американцям та європейцям. Олесь думав над цим, з Марком він давно знайомий, 7 років тому вони працювали над спільним фільмом.

- А Марк цікавився подіями?

- Максим: Звісно, і Пітер також, він одразу відгукнувся з великим задоволенням.

- Марк: Олесь один з найкращих режисерів, це була велика честь. Олесь розмовляв українською, а я англійською, але в нас була спільна мова кіно, це була для мене велика можливість.

- Чи буде цей фільм на фестивалях?

- Максим: Він вже був на чотирьох фестивалях.

- А на Оскар?

- Марк: Головним завданням було залишитися правдивим перед тими людьми, долі яких ми показуємо. Спершу цей фільм був про боротьбу за демократію в Україні та Європі, але зараз цей фільм стосується і боротьби в Америці, бо вона триває, і вона охоплює все більше і більше людей.

- А отримувати премії Оскар може ввійти в звичку?

- Марк: Кожен фільм це акт віри, кожен раз, коли ти створюєш фільм, ти думаєш в першу чергу, яку мету перед собою ставиш, бо кажуть, чим менше ти знімаєш, тим краще ти це робиш. Перед кожним фільмом є своя мета, і її треба виконати, не думаючи про те, як це прийме світ.

- Дякуємо вам.

Програма проведена у сучасному медіа-просторі NewsHub

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?