Путин хранит тайну: западные СМИ об одном из самых громких покушений ХХ века
Категория
Мир
Дата публикации

Путин хранит тайну: западные СМИ об одном из самых громких покушений ХХ века

Путин хранит тайну: западные СМИ об одном из самых громких покушений ХХ века
Источник:  The Daily Signal

Попри висновки, до яких прийшли "прагматики" урядових установ США, вищі посадові особи Радянського Союзу стояли за замахом на вбивство Папи Іоана Павла II у 1981 році.

Про це біограф 40-го президента США Рональда Рейгана Пол Кенгор розповів в ексклюзивному інтерв'ю The Daily Signal, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Пол Кенгор, професор політології в американському коледжі Grove City College, отримав те, що він називає "ніколи раніше не баченою інформацією про "супер таємне розслідування" адміністрацією Рейгана стрілянини і поранення Папи".

За словами Кенгора, ця інформація детально описує роль радянського ГРУ, безжального російського бюро зовнішньої військової розвідки, та голови розвідувального агентства КДБ Юрія Андропова в замаху на життя Іоана Павла II.

Президент Рейган і тодішній глава ЦРУ Вільям Кейсі підозрювали з самого початку, що Радянський Союз причетний до замаху на життя на Івана Павла II 13 травня 1981 на площі Святого Петра в Римі, сказав він. Але їх підозри підтвердилися, коли Кейсі організував своє власне секретне розслідування, яке очолювали дві жінки-дослідниці, згідно інформації, викладеної у щойно випущеній книзі Кенгора "A Pope and a President: John Paul II, Ronald Reagan, and the Extraordinary Untold Story of the 20th Century" ("Папа і президент: Іоан Павло II, Рональд Рейган і надзвичайна нерозказана історія двадцятого століття").

"Їх підозри повністю суперечили консерваторам в інституціональному ЦРУ, в держдепартаменті, і серед прагматиків Білого дому, – розповів Кенгор в інтерв’ю The Daily Signal. – Це правда, я дізнався, що Кейсі насправді віддав наказ провести дуже таємне розслідування стрілянини, про яке було відомо лише невеликій кількості агентів, і керували ним дві надзвичайно вражаючі жінки 30-40 років".

23-річний турок на ім'я Мехмет Алі Агджа випустив чотири кулі з пістолета в Іоана Павла II, коли той вийшов на площу, дві з них потрапили у понтифіка. Італійський суд врешті-решт засудив вбивцю-утікача Агджа до довічного ув'язнення. Іоан Павло пізніше пробачив Агджа, і прем'єр-міністр Італії Карло Чампі помилував його на прохання Папи, депортувавши в’язня до Туреччини у 2000 році.

Остаточні висновки замовленого Кейсі розслідування ніколи не були оприлюднені, і Кенгор каже, що він не впевнений, де вони знаходяться. Проте він припускає, що хтось з адміністрації Трампа, в тому числі, можливо, сам президент, міг би подати запит на їх оприлюднення.

Кенгор вважає, що, можливо, дізнався імена двох жінок-співробітників ЦРУ. З однією він зв’язався електронною поштою, але не отримав відповіді.

Читайте також: Творці гучного фільму про Чорнобиль: Вибух на ЧАЕС не катастрофа, а злочин, і він може повторитися

Одне з джерел повідомило професору, що доповідь є "найбільш таємною річчю, яку я коли-небудь бачив", сказав Кенгор, відмовившись назвати джерело.

"Ми практично мали видаляти очі тим, хто її читав, – розповідо йому джерело. – Ця доповідь була блокбастером 20-го століття".

Але навіть без фактичного звіту в руках Кенгор каже, що дізнався його основні висновки.

"Я отримав результати розслідування, історію, думки Рейгана і Кейсі, – розповів він у листі до The Daily Signal. – Я навіть вирахував дату і час, коли, на мою думку, Кейсі поінформував Рейгана про ці висновки: 16 травня 1985 року, 11:02-11:17 ранку. У мене є щоденний графік президента за ті дні"

За словами професора, Рейган, який помер у 2004 році, та Іоан Павло II, який помер у 2005 році, вирішили, що у той час було б краще не розкривати результати. Папа був стурбований можливим початком Третьої світової війни і "вважав, що люди будуть справедливо звинувачувати Москву в будь-якому випадку", каже він.

Рейгана кілька разів запитували про можливу роль СРСР у стрілялині, але він був "дуже обережним, щоб не розказати, що він думає насправді", вважає Кенгор. "Це вражаюча дипломатія з боку Рейгана".

Путін і відсутній звіт

Так чому ж доповідь про "супер таємне розслідування" не була випущена?

Кенгор має одне з можливих пояснень.

"Нинішній глава Росії Володимир Путін у цей час був у КДБ", – сказав він.

"Але я маю дуже чітко пояснити, що сильно сумніваюся, що Путін щось знав, чи був причетний. Тоді його позиція не була достатньо високою. Це був, як висловився Вільям Сафір, "злочин століття", і дозволено було знати про це лише декільком російським чиновникам. Замах насправді був організований ГРУ, – пояснив Кенгор. – Це була велика знахідка дослідження Кейсі, враховуючи що всі інші шукали, але не змогли знайти, відбитки слідів КДБ. Проте замах організувало ГРУ за прямим наказом Юрія Андропова, благословенням і ентузіазмом в КДБ. Андропов, як глава КДБ, був босом Володимира Путіна".

З приходом до влади у 2000 році Путін був "головним захисником ГРУ і КДБ", каже Кенгор. "Можливо, тому цей звіт часів холодної війни досі не був випущений у Вашингтоні. Можливо, до цього часу Вашингтон боявся образити Путіна і завдати шкоди американсько-російським відносинам".

"Цікаво, – додав він, – чи матиме такі самі побоювання наш новий президент?"

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?