У Путина уже почти определились в отношении Трампа - западные СМИ
Категория
Мир
Дата публикации

У Путина уже почти определились в отношении Трампа - западные СМИ

У Путина уже почти определились в отношении Трампа - западные СМИ
Источник:  Bloomberg

Кремль все більше незадоволений політичними негараздами в США, які загрожують збити президента Дональда Трампа з його курсу.

У зв’язку з розмовами у Вашингтоні про можливий імпічмент президента після призначення спеціального прокурора для розслідування заявлених зв'язків між виборчою кампанією Трампа і Росією, офіційні особи в Москві занепокоєні, що колишній магнат буде настільки захоплений політичними кризами вдома, що у нього не буде жодних шансів сформувати нормальні робочі відносини з президентом Росії Володимиром Путіним, пишуть журналісти Bloomberg у своїй статті "Росія починає перейматися через американський політичний хаос, в який потратив Трамп", переклад якої зробив ONLINE.UA.

Президентство Трампа перебуває під владою американської одержимості стосовно Росії, сказав один високопоставлений кремлівський чиновник. Після перемоги на виборах, яку в Москві зустріли з ейфорією, його доля виглядає все більш невизначеною для політиків Кремля, заявили ще двоє людей, знайомих з питанням. Усі вони просили не називати їхні імена.

Американські ЗМІ часто говорять про те, що втручання Росії у вибори 2016 року – це перемога для Путіна у протидії основному противнику своєї країни. Але для Кремля галас, що досі триває, робить неможливим обговорення з США ключових питань, починаючи від завершення війни у Сирії і закінчуючи лобіюванням припинення санкцій, введених через конфлікт в Україні.

Читайте також: Як Гройсман Трампа валив

"Надія повільно залишає мене, – сказав Федір Лук'янов, який керує Радою із зовнішньої та оборонної політики, консультативним органом Кремля. Буде "абсолютно неможливо мати які-небудь відносини" з США, якщо Трампа усунуть і його замінить віце-президент Майк Пенс, який "дуже консервативний і досить агресивний" по відношенню до Росії, сказав він.

Чорний гумор

Путін часто використовує чорний гумор як реакцію на кризу, що розгортається у США. Він уїдливо зауважив журналістам в Сочі у середу, що оголосить догану міністру закордонних справ Сергію Лаврову за те, що той не поділився таємницями, нібито отриманими в Овальному кабінеті під час переговорів з Трампом минулого тижня.

Зображуючи російське самовдоволення, журнал Time на обкладинці останнього випуску показав Білий дім, який поглинають червоні цегляні стіни Кремля і куполи собору Василя Блаженного.

Путін також розкритикував "політичну шизофренію", що нібито захопила Вашингтон, і відкинув повідомлення в американських ЗМІ про те, що Трамп розкрив Лаврову конфіденційні дані розвідки. Спочатку безлад у Вашингтоні "викликав у нас сміх", "сьогодні це не просто сумно, це викликає занепокоєння", сказав він.

В Москві поширюється думка, що "з урахуванням скрутного становища, в якому знаходиться Трамп, немає сенсу продовжувати серйозний діалог", – так сказав Андрій Кортунов, який працює в Російській раді з міжнародних справ, дослідницькій групі, створеній Кремлем. "Це створить ще більше проблем для Трампа, і невідомо, чи не стане він недієздатним", - додав він.

Великі надії

Путін і Трамп можуть вперше зустрітися 7-8 липня на саміті Великої двадцятки в Німеччині. Росія покладала великі надії на Трампа після того, як російсько-американські зв’язки услід за анексією Путіним Криму в 2014 році та підтримкою ним проросійських сепаратистів на сході України впали до найнижчого рівня після закінчення холодної війни.

У ході кампанії Трамп неодноразово хвалив Путін, натякнув, що може припинити американські санкції, пов’язані з Україною, і зобов'язався співпрацювати з Росією для боротьби з "Ісламською державою" в Сирії. Після багатьох років протистояння з Обамою через підтримку Росією сирійського лідера Башара Асада, Кремль прагне залучити США у свої плани щодо створення безпечних зон в Сирії

Через кілька годин після заяви Путіна Департамент юстиції США призначив колишнього директора ФБР Роберта Мюллера спеціальним прокурором для контролю за розслідуванням, яке веде бюро. Трамп, який назвав скандал "фейковою новиною", заявив: "ретельне розслідування підтвердить те, що ми вже знаємо: не було ніякої змови між моєю кампанією і будь-якою іноземною державою".

Тим не менш, в Росії зростає відчуття, що противники Трампа в політичному істеблішменті США мають намір витіснити його, сказав Олег Морозов, колишній високопоставлений кремлівський чиновник, який наразі є членом комітету з міжнародних справ верхньої палати російського парламенту.

"Війна проти нього буде тривати до останньої кулі", – сказав Морозов.

Росія вважала, що Трамп нав’яже свою владу у Вашингтоні протягом шести місяців, але ситуація не покращилася, зазначив високопоставлений кремлівський чиновник. Коли навіть рутинні події, такі як візит Лаврова у Вашингтон, створюють вогняну бурю, неможливо робити якісь реальні справи, і ситуація буде лише погіршуватись, сказав чиновник.

За словами директора Ради з міжнародних справ Російської Федерації Андрія Кортунова, збільшуються побоювання щодо імпічменту Трампа. "У Москві є люди, які серйозно розглядають цю можливість", – сказав він.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?