Как "гениальный" пророссийский советник помогал Януковичу и "Оппоблоку": полный текст статьи Bloomberg
Категория
Политика
Дата публикации

Как "гениальный" пророссийский советник помогал Януковичу и "Оппоблоку": полный текст статьи Bloomberg

Как "гениальный" пророссийский советник помогал Януковичу и "Оппоблоку": полный текст статьи Bloomberg
Источник:  Bloomberg

Колишній менеджер кампанії президента США Дональда Трампа Пол Манафорт відійшов у тінь, але інтерес до мільйонів, які він зробив, просуваючи дружні до Кремля інтереси, відновився.

Про те, який вплив на розслідування зв’язків кампанії Трампа з Росією має Манафорт і проведені ним в Україні роки розповіли журналісти Bloomberg у своїй статті "Прибуткові роки Пола Манафорта в Україні мають центральне значення для розслідування зв'язків з Росією", переклад якої зробив ONLINE.UA.

Джим Слеттері прибув до сталінської ери резиденції президента України в Києві з незвичайним подарунком для авторитарного лідера нації – бюстом Авраама Лінкольна.

Це був березень 2013 року, і колишній конгресмен США приїхав в Україну, щоб переконати президента Віктора Януковича, союзника російського лідера Володимира Путіна, звільнити заклятого опонента Януковича з в'язниці. Бюст супроводжувало оптимістичне повідомлення: "Ви, – сказав Слеттері президенту, – можете бути Лінкольном для України – лідером, який вилікує рану нації".

Проте Слеттері не знав, що інший американець допомагав президенту захищати ув'язнення Юлії Тимошенко – акт, який широко засуджується Заходом.

Його ім'я – Пол Манафорт, майбутній керівник президентської кампанії Дональда Трампа. Сьогодні Манафорт став об'єктом занепокоєння і підозр. Те, що почалося з питання про втручання Москви у вибори президента США в 2016 році, змусило демократів, і навіть деяких республіканців, хвилюватися про можливий скандал з Трампом масштабу Вотергейту.

Донедавна Манафорт відступив на задній план, коли Білий дім почало трясти через звільнення Трампом його радника з питань національної безпеки Майкла Флінна, а потім директора ФБР Джеймса Комі. Але історія Манафорта – про проросійських гравців, методи роботи політичної розвідки і хитромудрі фінансові маневри – нікуди не зникла. Причина, одним словом, – гроші. Манафорт, який менш ніж рік тому грав центральну роль в кампанії Трампа, заробив мільйони доларів протягом десяти років, сприяючи прокремлівським інтересам в Україні та за її межами. Жоден інший прибічник Трампа не отримав такої вигоди від контактів з бізнесменами і політиками, пов’язаними з Росією.

Манафорт вже давно стверджував, що не зробив нічого поганого і не мав нічого спільного з російським втручанням у вибори в США 2016 року. Проте різні американські органи влади знову ставлять питання про його фінансові справи, зокрема ті, що стосуються України та його інвестицій в нерухомість США. Манафорт каже, що він співпрацює зі слідством.

Два десятки інтерв'ю в Україні, Росії та США, а також перегляд десятків документів від українських прокурорів дають детальний опис роботи Манафорта в Києві, в якому є шаблон для деяких аспектів популістської кампанії Трампа, в тому числі кількох ключових членів команди.

За кілька років до того, як він почав працювати на Трампа, Манафорт зробив для Москви те, що не змогли зробити її кращі політичні уми – він допоміг встановити в Києві проросійського кандидата. Це завершилося російською анексією Криму, відродженням напруженості часів холодної війни, західними санкціями проти енергетичниого та банківського сектору Росії і російською кампанією для усунення цих санкцій.

За словами Дена Фріда, колишнього помічника держсекретаря США в регіоні, який включає в себе Україну, 68-річний Манафорт стверджував, що Янукович був єдиним українцем, який міг би привести свою країну ближче до Заходу в темпі, який був би прийнятний для Путіна. Але це виявилося неправдою.

"Людина Манафорта виявилася не такою, як говорив Манафорт, – сказав Фрід. – Манафорт або не зміг знайти таку людину, або ж він крутив нами і у нього не було ніякого бажання щось робити, крім як отримувати дуже великі гонорари".

Представник Манафорта Джейсон Малоні заперечив, що його робота допомогла Росії. Він сказав: "Хоча основна увага пана Манафорт завжди була направлена на українську політику, його робота дійсно змінила ситуацію і допомогла змістити Україну в сторону західної орбіти, подалі від російської".

Манафорт, який заперечує будь-які контакти з представниками російського уряду, не реєструвався як лобіст іноземного уряду у зв’язку з його роботою в Україні. Малоні сказав, що Манафорт "нещодавно отримав офіційні настанови з боку влади" про реєстрацію відповідно до "Закону про реєстрацію іноземних агентів", через деяку його роботу, жодна з яких, завірив він, не була пов’язана з російським урядом.

Манафорт відмовився від інтерв’ю для цієї статті. Міністерство юстиції відмовилося від коментарів.

Читайте також: Як Гройсман Трампа валив

Українські прокурори розслідують дії "злочинної організації", яка була створена Януковичем за допомогою хабарів і розкрадання державних активів, перш ніж він втік до Москви після вбивства понад 100 демонстрантів у 2014 році, і вивчають, яку роль міг грати Манафорт у ймовірній схемі. Вони неодноразово зверталися до ФБР, щоб бюро допомогло з допитом Манафорта у рамках їх розслідування юридичної фірми в Нью-Йорку, що пов'язана з доповіддю, яка в значній мірі захищала переслідування Тимошенко.

"Ми очікуємо на відповідь", – сказав Сергій Горбатюк, начальник управління спецрозслідувань ГПУ, сидячи за заваленим паперами столом.

Зв'язки Манафорта – який залишив кампанію Трампа після шести місяців на тлі повідомлень про його роботу в Україні – з проросійськими політиками беруть початок у 2005 ріці. Він зіграв ключову роль у перетворенні Януковича, в юності судимого за грабіж і напад, на популярного кандидата, який у 2010 році став президентом.

"Манафорт підняв дуже чутливі питання, щоб більш ефективно розкрутити Януковича, – говорить член українського парламенту Сергій Лещенко. – Він використовував руйнівні методи, щоб розділити українське суспільство і допомогти Путіну домогтися простої мети".

Манафорт, який не говорить ні російською, ні українською, налагодив тісні робочі відносини з Януковичем, обговорюючи – через перекладача – політику і стратегію під час банних сесій і тенісних матчів в розкішному палаці в Межигір'ї, розповідає людина, яка працювала у виборчих кампаніях Януковича.

Будучи сином республіканського мера з Нової Англії, штат Коннектикут, Манафорт перебував у вигідному становищі серед політичних консультантів США, які працюють по всьому світу. Після школи права Джорджтаунського університету, де він очолював групу молодих активістів-республіканців, він продовжував курирувати сумнівні республіканські угоди для президентів Джеральда Форда і Рональда Рейгана, перш ніж піти у міжнародний консалтинг – він працював на Йонаса Савімбі в Анголі в середині 1980-их років.

Манафорт навчив Янукович виглядати і говорити, як американський політик. Багато хто думав, що Янукович, який балотувався від "Партії регіонів", почав нагадувати самого консультанта з його італійськими костюмами і ретельно укладеним темним волоссям.

З 2007 по 2012 роки Манафорт отримав не менш ніж $12,7 млн, згідно рукописній бухгалтерській книзі "Партії регіонів", яка пізніше була знайдена в офісі її керівництва. Національне антикорупційне бюро України та ФБР розслідують, чи були вказані у книзі платежі Манафорту. Після того, як з Манафортом розрахувалися, каже Малоні, у нього було багато витрат, і тому зазначена цифра не відображає прибуток. Один платіж з книги відповідає рахунку, який він підписав у 2009 році за продаж комп'ютерів на суму $750 000 зареєстрованій в Белізі компанії під назвою Neocom Systems Ltd.

Беліз веде розслідування. Даг Сінгх, який працює у фінансовому інституті International Corporate Services (ICS), який зареєстрував NeoCom у 2007 році, говорить, що він отримав декілька запитів на доступ до архівів від фінансової розвідки Белізу, яка розслідує відмивання грошей. Влада Беліза відмовилася від подальших коментарів. Євген Касєєв, який значиться як директор NeoCom, був недоступний для коментарів. Малоні оскаржив реальність рахунку.

Контакти Пола Манафорта з проросійськими політиками не обмежуються Януковичем і "Партією регіонів". Віктор Медведчук сказав, що зустрічався з Манафортом у 2014 році. Медведчук настільки наближений до Кремля, що Путін – хресний батько його дочки, і він підпадає під санкції США через його роль в конфлікті на сході України. У письмовій відповіді на питання він сказав про Манафорта, що той був "кращим як серед зарубіжних, так і серед вітчизняних політтехнологів. Події минулого року в Сполучених Штатах лише зміцнили мою думку". Він сказав, що з того часу не контактував з Манафортом. Малоні підтвердив зустріч 2014 року, але сказав, що не пам'ятає безпосереднього контакту з Медведчуком.

Навіть після того, як Росія анексувала Крим у 2014 році і Янукович втік до Росії, Манафорт повертався в Україну 17 разів, заробивши щонайменше $1 млн за допомогу в перевиборах проросійським політикам, розповідає чиновник партії, яка працювала з ним. Малоні відмовився коментувати цей платіж.

За словами людини, знайомої з ситуацією, ідея працювати в Україні вперше прийшла до Манафорта у 2004 році від російського мільярдера Олега Дерипаски, президента компанії з виготовлення алюмінію "РУСАЛ". Україна була в муках Помаранчевої революції – протестів через заяви про фальсифікацію на виборах заради перемоги Януковича. Верховний суд призначив нові вибори. Рік Девіс, який тобі був партнером Манафорта, відправився у Київ і прийшов до висновку, що було занадто пізно, щоб чимось допомогти – прозахідний суперник Януковича Віктор Ющенко переміг.

Манафорт приїхав до України у 2005 році, щоб проконсультувати найбагатшу людину країни, мільярдера Ріната Ахметова, який був стурбований, що його бізнес-інтереси може захопити президент Ющенко. Того ж року компанія Манафорта і Девіса "Davis Manafort Partners Inc." зареєструвала компанію в Москві за адресою, яку використовують більш ніж 80 інших фірм. Невідомо чи компанія насправді працювала, але Малоні взагалі заперечив відкриття офісу. Під час роботи в Україні Манафорт разом з Дерипаскою заробив мільйони за допомогою фонду прямих інвестицій, згідно з позовом російського мільярдера, який судиться з Манафортом на Кайманових островах через зіпсоване ділове партнерство. Сам Дерипаска відмовився від коментарів.

Ахметов, який тоді був основним фінансовим спонсором "Партії регіонів", попросив Манафорта допомогти парламентській виборчій кампанії Януковича 2006 року. Манафорт найняв не менш ніж 40 першокласних американських працівників для кампанії, деякі з них пізніше працювали над кампанією Трампа, включаючи Тіма Унеса, який організував мітинги Трампа, і Ріка Гейтса.

Трудоголік, який відповідає на електронні листи о 3 ранку, Манафорт і його команда приступили до створення образу Януковича як сильного лідера, на рівні з Путіним і канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Вирішальним для стратегії, – і новинкою для України, – було дослідження фокус-груп і кращі опитування для мотивування пропаганди. Серед питань: права російськомовного населення і опозиція до вступу України в НАТО.

"Він торкався глибинних питань і викликав емоційні реакції, – розповіла Катерина Ющенко, дружина екс-президента Віктора Ющенка, яка також була чиновником в держдепартаменті США і Білому домі. – Коли я висловила невдоволеність цим людям, вони сказали: "Це політика". Я сказала, що це не схоже на право на володіння зброєю чи аборти. Тут це може призвести до війни".

Незважаючи на те, що він найняв Манафорта, Янукович залишив російських радників з Москви, в тому числі В'ячеслава Ніконова, члена фракції Путіна "Єдина Росія", і Сергія Глазьєва, нинішнього радника Путіна з питань України, розповідає екс-член "Партії регіонів" (до 2008 року) Тарас Чорновол. Прес-секретар Глазьєва підтвердив, що він був радником Януковича з 2004 по 2009 рік, але не проводив консультацій з Манафортом. Ніконов не відповів на прохання прокоментувати. Представник Манафорта сказав, що не пам'ятає взаємодію з жодним з них.

"Партія регіонів" на виборах 2006 року отримала найбільшу кількість місць у парламенті, а Янукович став прем'єр-міністром. Проте перемога була недовгою. Його політична боротьба з президентом Ющенком призвела до виборів через рік. На цей раз Манафорт провів стандартну кампанію. На одному плакаті "Партії регіонів" з гаслом "Стабільність і процвітання" була зображена українська білява дівчинка, яка тримає яскраво-жовту парасольку. Насправді, радники Манафорта взяли картинку з бази фотографій ляльки "American girl".

Його партія отримала гарні результати, але Янукович був змушений піти в опозицію після того, як Тимошенко створила правлячу коаліцію. У 2008 році тодішній президент Ющенко оголосив кампанію за можливе членство України в НАТО. Щоб використовувати широку опозицію по відношенню до НАТО, команда Манафорта привезла до парламенту цілу вантажівку, заповнену кульками з антинатовськими гаслами і доручила кожному з парламентаріїв взяти одну з собою в зал.

Надія України на вступ до НАТО завершилася президентськими виборами 2010 року. Слідуючи керівництву Манафорта, Янукович переміг з невеликою перевагою. Того ж квітня Манафорт підготував перший візит Януковича на посаді глави держави до Вашингтона. За словами людини, близької до ситуації, він порадив Януковичу відмовитися від запасів високозбагаченого урану, що залишилися в країні. Україна відмовилася від ядерної зброї у 1994 році, і поступитися ураном було не так жертвенно. Але це допомогло Януковичу отримати головний приз – його сяюче фото поруч з президентом Бараком Обамою.

Через кілька місяців після його перемоги, Янукович наказав відкрити кримінальне розслідування проти Тимошенко, яке закінчилось вироком у сім років позбавлення волі. Її переслідування, яке засудили по всьому світу, пізніше стане гарячою точкою в переговорах між Україною та Європейським Союзом щодо угоди про асоціацію.

Манафорт був тісно залучений у роботу фірми Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLC від імені Міністерства юстиції України для написання довгого звіту про переслідування Тимошенко. Він зустрівся з міністром юстиції Олександром Лавриновичем, щоб оговорити контракт з Skadden і, згідно з документами, розкритими українськими прокурорами, по електронній пошті спілкувався з партнером Skadden Грегом Крейгом. Міністерство погодилося виплатити Skadden всього $12 000 – трохи нижче межі, яка вимагає виходу на публічні торги. Але Skadden мали отримати набагато більше грошей.

На основі документів, які вони розглянули, прокурори вважають, що Манафорт з консультативною компанією FTI Consulting підготував план стратегії для ЗМІ на шість сторінок про те, як використовувати звіт Skadden. Доповідь, опублікована наприкінці 2012 року, піддала критиці деякі аспекти справи, але прийшла до висновку, що докази підтримують вирок і права Тимошенко на справедливу судову справу не були порушені. Після виходу документа Skadden підписала новий контракт з міністерством у 2013 році, який передбачав "додаткові роботи" і оплату фірмі $1 млн, кажуть прокурори, зазначивши, що ніяка додаткова робота не була проведена. У FTI Consulting відмовились від коментарів.

Крейг не відповів на прохання прокоментувати це. ФБР відмовилося від коментарів. Представник Манафорта заявив: "У Манафорта немає ніяких підстав думати, що було щось некоректне" у доповіді Skadden. Представник Skadden відмовився коментувати звіт або платежі, сказавши лише: "Ми були і будемо продовжувати співпрацювати зі стандартними запитами".

Після того, як Skadden підготував свою доповідь, Манафорт готував "Партію регіонів" до ще одних парламентських виборів у жовтні 2012 року, залучивши Тоні Фабріціо, який пізніше став главою центру вивчення громадської думки кампанії Трампа. Міжнародні спостерігачі сказали, що під час виборів були зазначені зловживання державними ресурсами і відсутність прозорості у фінансуванні партії.

Манафорт порадив Януковичу просувати угоду про асоціацію з ЄС. Але Євросоюз наполягав, що він має випустити Тимошенко, а Путін чинив на нього тиск, щоб він відмовився від угоди. У листопаді 2013 року Янукович припинив переговори з ЄС. Цей крок викликав масові протести.

Тисячі людей ночували на Майдані Незалежності в Києві. Понад 100 були убиті в 2014 році, до того як Янукович втік до Москви. Українські прокурори розслідують, хто відповідає за це, і вивчають зламані текстові повідомлення від доньки Манафорта про роль батька в розправах. Її письмові свідчення говорять, що їхні гроші "зароблені на крові". Андреа Манафорт не відповіла на прохання прокоментувати це.

Через кілька місяців після анексії Росією Криму, Манафорт повернувся в Україну, щоб допомогти проросійській партії, нині відомій як "Опозиційний блок", на парламентських виборах 2014 року, знову ж таки залучивши Фабріціо. Нестор Шуфрич, один з лідерів партії, каже, що Манафорт закликав їх бути анти-НАТО та голосом росіян на сході. Шуфрич думав, що вони не мали жодних шансів, але вони отримали майже 10% голосів. Відповідно до свідчень іншої посадової особи партії, Манафорт особисто затвердив список кандидатів.

Шуфрич каже, що партія заплатила Манафорту близько $1 мільйона. Вони вдвох відсвяткували за пляшкою коньяку в київському офісі консультанта.

"Інвестиція в Манафорта окупилася, – сказав політик. – Він геній".

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?