Трамп уже помог Путину - западные СМИ о больших ошибках США
Категория
Мир
Дата публикации

Трамп уже помог Путину - западные СМИ о больших ошибках США

Трамп уже помог Путину - западные СМИ о больших ошибках США
Источник:  Forbes

Минулий тиждень, цілком ймовірно, був найбільш скандальним за перші місяці президентства Дональда Трампа.

Ми отримали тривожну інформацію від The New York Times про те, що Трамп наблизився до звинувачень у перешкоджанні правосуддю, намагаючись закрити активне розслідування ФБР щодо колишнього радника Білого дому з національної безпеки Майкла Флінна. Дуже тривожним є те, що Трамп видав джерело розвідувальної інформації, яка надається Америці близьким союзником. А також, що він у лютому 2017 року просив колишнього директора ФБР Джима Комі призупинити розслідування контактів Майкла Флінна з росіянами.

Політтехнолог і соціолог Дуг Скін у своїй статті "Через хаос у Білому домі Путін продовжує вигравати" для Forbes, переклад якої зробив ONLINE.UA, , аналізує події у Білому домі за останні тижні і говорить про те, чого вже зміг домогтися Путін.

Ми знаходимося в епіцентрі тверджень про змову між Трампом і оперативниками Росії під час виборів у 2016 році. Хоча ці твердження залишаються непідтвердженими, глава Державного департаменту США Рекс Тіллерсон нещодавно заявив: "Я бачив звіти розвідки... І так, я не думаю, що існують які-небудь питання про те, що росіяни маніпулювали нашими виборчими процесами".

І Росія, й адміністрація Трампа, звичайно, заперечують будь-які протиправні дії. Президент навіть заявив, що мав "абсолютне право" поділитися секретною інформацією, попри те, що його помічники заперечили правдивість статті NY Times напередодні. Але, незважаючи на це, послання лунає чітко і голосно.

Путін досяг своєї мети, як на американській політичній арені, так і більш широко – на світовій арені.

Безпосередньо перед тим, як президент США розголосив секретну інформацію росіянам, у новинах з’явилась інформація, що Трамп мав на думці "цю ситуацію з Росією", коли приймав рішення звільнити Джима Комі. Це, звичайно, суперечить посланню відділу комунікації Білого дому, який до того моменту продовжував стверджувати, що Комі був звільнений за його дії у розслідуванні зламу електронної пошти Хілларі Клінтон.

Читайте також: З Білого дому тече отрута - поганий прогноз американських ЗМІ для Трампа

Через кілька днів з'ясувалося, що Трамп попросив Комі відмовитися від розслідування свого колишнього радника з національної безпеки Майкла Флінна, що спонукало заступника генпрокурора Рода Розенстайна призначити спеціального прокурора для контролю за розслідуванням ймовірних зв'язків  між російськими офіційними особами і виборчою кампанією Трампа.

За словами Трампа, призначення спеціального радника – це "полювання на відьом" і воно нібито розділяє країну.

Однак, згідно з останніми опитуваннями WSJ/NBC News, призначення спеціального прокурора – це одна унікальна проблема, з питання якої громадськість не розділена. 78% опитуваних підтримують розслідування ймовірних зв'язків між кампанією Трампа і росіянами під керівництвом незалежної комісії або спеціального прокурора. Лише 3% американців не хочуть розслідування зв'язків Трампа з Росією. Призначений прокурор – колишній директор ФБР Роберт Мюллер – також отримав майже одностайну підтримку у Вашингтоні.

Залишаючи брифінг сенаторів з Розенстайном, сенатор Ліндсі Грем заявив, що розслідування зв’язків з Росією "тепер розглядається як кримінальна справа".

Інформація, яка стала відомою – дуже тривожна. Не через те, що може стати відомо в результаті розслідування про втручання Росії у вибори, а через те, що воно демонструє, в якому хаосі перебуває Білий дім. Майже не має значення, що стане відомо в результаті розслідування, тому що, врешті-решт, Путін вже досяг своєї мети і на американській політичній арені, і на світовій арені.

З самого початку адміністрація Трампа була нечувано гостинною до Росії. Засипавши похвалами президента Росії під час своєї передвиборчої кампанії, Трамп призначив на найвищу дипломатичну посаду країни – держсекретаря – близького союзника Росії Рекса Тіллерсона. У 2013 році Путін нагородив Тіллерсона "Орденом Дружби".

Читайте також: Як Гройсман Трампа валив

Коли Трамп зустрівся з Лавровим, це було вперше з 2013 року, коли Росію приймали у Білому домі, оскільки адміністрація Обами постійно відмовляла країні в аудієнції в Овальному кабінеті. Для Путіна ця зустріч була піар-перемогою. Коли міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров жартував над Білим домом через хаос, що оточує звільнення Комі, і отримав надсекретні дані розвідки по боротьбі з тероризмом, він показав світу, що ізоляція не вдалася. Росія повернулася на світову арену. Вона є провідним гравцем у новому світовому порядку, який Путін швидко визначає.

Той факт, що Лавров уникнув тиску з приводу двох ключових питань, які викликають ворожнечу у відносинах між США і Росією – України і твердження про російське втручання у виборчу кампанію – лише ще більше свідчить про те, наскільки Трамп грає на руку Путіну, надаючи пріоритет так званому "будівництву альянсу", а не національним інтересам США.

Тим часом, поки Америка нічого не робить щодо власної позиції на світовій арені, Росія успішно просувається на весь європейський континент – від Балтики до Балкан. А під керівництвом Путіна Росія залишається анти-західною, антидемократичною і непередбачуваною. Позиція, яка (і це, можливо, ще більше хвилює) привертає все більшу підтримку з боку багатьох західних країн.

У той час, як рушиться ліберальний світовий порядок і глобальне лідерство Америки йде на спад, Путін будує новий світовий порядок з Росією на чолі.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?