Украина сделала важный шаг - частная разведка США о недавнем громком событии
Категория
Политика
Дата публикации

Украина сделала важный шаг - частная разведка США о недавнем громком событии

Украина сделала важный шаг - частная разведка США о недавнем громком событии
Источник:  Stratfor

Кіберпростір – це останній фронт української боротьби за дистанціювання від Росії. Деякі групи зустріли підписаний президентом Петром Порошенком указ про блокування соціальних мереж та послуг електронної пошти російського походження в Україні критикою і протестами.

І хоча буде неможливо реалізувати цей указ в повному обсязі, заборона знаменує собою подальше ослаблення зв'язків між двома країнами, що викличе резонанс в майбутньому, пишуть аналітики американської розвідувально-аналітичної організації Stratfor, переклад звіту яких зробив ONLINE.UA.

Після Євромайдану в 2014 році Україна стабільно розривала політичні, економічні та військові зв'язки з Росією. На тлі триваючого конфлікту з сепаратистами на сході України, яких підтримує Росія, сепаратистські території були заблоковані, що зробило розрив між країнами ще глибшим. Тепер розрив знов збільшився у зв’язку з указом, який вступив в силу 17 травня, відрізавши офіційний доступ українцям до російських популярних інтернет-послуг. Українські інтернет-провайдери отримали вказівку блокувати доступ до соціальних мереж "ВКонтакте" і "Одноклассники", служби електронної пошти Mail.ru і великої пошукової системи Yandex. У той же час, їхні материнські компанії зіткнуться з низкою каральних заходів, включаючи заморожування активів і торгові обмеження.

На час підписання указу близько 60% 43 мільйонного населення України, ймовірно, були користувачами російських соцмереж та пошукових платформ. Насправді, незважаючи на погіршення офіційних зв'язків між країнами, популярність російських сайтів в Україні в останні роки зросла. Більш ніж три чверті українських інтернет-користувачів мали сторінку у "ВКонтакте".

Підписуючи указ, Порошенко говорив про загрозу російської гібридної війни, сказавши: "Масові російські кібератаки по всьому світу – зокрема, втручання у французьку передвиборчу кампанію – показують, що пора діяти інакше і більш рішуче". Заборона відбулась на тлі глобальних страхів через атаку віруса-здирника, а також дедалі більшої уваги до заяв, що Росія використовувала кібератаки і кампанії дезінформації, щоб вплинути на вибори в країнах Заходу.

Розділення оnline

Для України російська гібридна війна не новинка. Москва використовувала безліч інструментів окрім звичайної військової тактики проти країни, особливо після Євромайдану у 2014 році. Вони включають неофіційну, але усім відому підтримку Росією сепаратистів на сході України і зусилля Кремля сформувати бачення конфлікту і скомпрометувати прозахідний уряд у Києві (а також уряди західних країн, які підтримують Україну).

Читайте також: Блокування "ВКонтакте" обмежує свободу слова, але в умовах війни норми змінюються – Почепцов

Один із способів, який Кремль може використовувати для досягнення своїх бажань – це вивчення метаданих соціальних мереж для відображення внутрішніх настроїв та уподобань виборців. Він міг би використовувати інформацію, отриману з соцмереж для пропаганди проросійських настроїв у спробі дестабілізувати країну політично, посіяти подальші сепаратистські рухи або для втручання у парламентські і президентські вибори 2019 року.

Занепокоєння через такі варіанти, можливо, і призвело до заборони, але досить малоймовірно, що український уряд зможе повністю її виконати. Користувачі можуть використовувати приватну віртуальну мережу, або VPN, щоб обійти заборону маршрутизації інтернет-трафіку через інші країни. До того, як заборона набула чинності, сайт Mail.ru проінструктував своїх користувачів, як обійти брандмауер. Керівник служби забезпечення інформаційної безпеки Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров визнав, що VPN може допомогти обійти обмеження, додавши, що українці, які використовують цю систему, не підпадуть під штрафні санкції.

Проросійський "Опозиційний блок", а також правозахисні організації критикують заборону, а деякі навіть говорять, що така тактика цензури використовується Москвою. 19 травня близько 150 підлітків влаштували акцію протесту перед будівлею адміністрації президента України в Києві ("ВКонтакте" особливо популярний серед молодого покоління України).

Розрив збільшується

Багато українських інтернет-провайдерів почали блокувати заборонені сайти, хоча деякі мобільні оператори і компанії сказали, що потрібно більше часу, щоб повністю виконати наказ з Києва. Блокування, ймовірно, призведе до значного скорочення українського трафіку на цих сайтах, з відповідним переходом на інші соціальні мережі та платформи електронної пошти, такі як Facebook та Gmail. Багато українських підприємств вже повідомили своїх закордонних партнерів і колег, що будуть вносити зміни в електронну пошту і на сторінки соціальних мереж.

Окрім завдання витрат російським інтернет-компаніям і, можливо, зміцнення кібербезпеки України, заборона може також мати важливі довгострокові наслідки, включаючи ослаблення соціальних зв'язків молодого покоління українців, які є активними користувачами соціальних мереж, з росіянами.

Спогади і життєвий досвід підростаючого покоління стають все більш і більш віддаленими від їх батьків, які виросли в радянські часи. Молоді українці менш схильні використовувати російську мову в якості основної і менш схильні бачити росіян як своїх "слов'янських братів", як це робило радянське покоління. Вони досягають повноліття в той час, коли вже немає прямих рейсів між Україною та Росією, російські новинні організації заборонені в країні, а конфлікт на сході України не показує ніяких ознак послаблення. Втрата прямих інтернет-зв'язків з Росією, швидше за все, лише збільшить культурне відокремлення.

Читайте також: Лакмусові санкції: чому плачуть за російськими соцмережами?

Одночасно з дистанціюванням від свого східного сусіда український уряд рухається ближче до Заходу. 17 травня Європейська Рада та Європейський парламент підписали угоду, що дозволяє українцям безвізовий в'їзд до Європейського Союзу починаючи 11 червня.

Петро Порошенко схвалив цю подію для України як "завершення розлучення з Російською імперією" і пообіцяв зробити пріоритетом подальшу інтеграцію з континентальним блоком.

У той же час, незважаючи на видиму критику відносин між адміністрацією президента США Дональда Трампа і Росією, Білий дім продовжує підтримувати Україну та інші держави на європейських кордонах, пом’якшуючи побоювання цих країн, що США рухаються в бік Росії. І поки Україна зміцнює свої зв'язки з Заходом, стратегічний розрив між Києвом і Москвою буде розширюватися.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?