У Трампа есть две вполне реальные проблемы с Россией - американские СМИ
Категория
Мир
Дата публикации

У Трампа есть две вполне реальные проблемы с Россией - американские СМИ

У Трампа есть две вполне реальные проблемы с Россией - американские СМИ
Источник:  The Press-Enterprise

Виконавчий редактор і глава вашингтонського бюро медіакомпанії RealClearPolitics Карл Кеннон у своїй статті "У Трампа є реальні проблеми з Росією" для американського видання The Press-Enterprise, переклад якої якого зробив ONLINE.UA, розповів про основні проблемні моменти зв’язків президента США з Росією, які не пов’язані зі скандальними новинами у ЗМІ.

Під час заключної частини президентської кампанії 2016 року я відвідав зустріч Дональда Трампа з виборцями в Лоудаун Каунті, штат Вірджинія. Кампанія надала квитки для близько 4000 людей у залі, в якому комфортно розміщується близько 350 людей, а це означає, що більшість в довгих чергах під палаючим сонцем чекала на кандидата, якого не побачить.

Поговоривши з десятками з них, я дізнався, що, на відміну від хуліганів, яких показують у телевізійних новинах, ці прихильники були приємними і мали високу культуру мовлення – і філософське ставлення до того, що не змогли потрапити на подію. Хоча був один момент: деякі з них підняли питання про Росію і Володимира Путіна.

Вони не говорили про WikiLeaks чи що-небудь аморальне. Вони говорили про дивну любов Трампа до Путіна і те, з яким перебільшеним ентузіазмом він говорив про Росію. "Ми не підтримуємо його у цьому питанні", – сказав мені один збентежений чоловік, на що його дружина кивнула на знак згоди і додала: "Я не розумію його ставлення до Владі". У той же час два прихильника Трампа сказали анти-трампівському демонстранту з саркастичним написом "Зробимо Росію знову великою", що у нього смішний плакат.

Сьогодні Трамп – президент, і думка громадськості повторює мій анекдотичний досвід в Лоудоун Каунті. Недавнє опитування Fox News показало, що 64% американців вважають Росію ворогом Сполучених Штатів, у порівнянні з 40% чотири роки тому. Звичайно, є ідеологічні особливості в опитуваннях: так, прихильники Гілларі Клінтон нападають на Росію, вважаючи її причиною, чому вона програла вибори, про що сказала і сама Клінтон. Але у самого Трампа немає порозуміння зі своїми власними прихильниками на цю тему. Лише 39% виборців Трампа вважають Росію "союзником" Сполучених Штатів, в той час як 59% його виборців вважають, що саме президент бачить Росію союзником.

Іншими словами, той чоловік з плакатом "Зробимо Росію знову великою" уже не такий смішний, яким здавався прихильникам Трампа минулого вересня. Зрозуміло, що у президента є кредит довіри серед власних прихильників. Щоденні витоки інформації у ЗМІ, які, імовірно, надаються людьми з адміністрації Обами і чиновниками "таємної влади", спрямовані на компрометацію президента. Трамп і його прихильники прийшли до висновку, що деякі з представників розвідувальних служб самі практикують те, у чому звинувачують Росію: крадькома намагаються поставити під загрозу довіру до американської демократії, компрометуючи обраний уряд США. Це не безпідставна думка, і її поділяють не лише прихильники Трампа.

"Існує політизація агентств... в результаті чого, відбуваються витоки інформації від анонімних, невідомих людей, які спрямовані на те, щоб зняти президента з посту, – нещодавно сказав колишній демократичний конгресмен Денніс Кусинич. – Це дуже небезпечно для Америки. Це загроза для нашої республіки. Вона являє собою явну і безпосередню небезпеку для нашого способу життя".

Тим не менш, є дійсно тривожні аспекти відносин між Росією і Трампом. Давайте обговоримо два з них, починаючи з того, як він говорить про це питання.

Із Росії з любов'ю

У 2014 році, вихваляючи Путіна за послужливість до нього під час конкурсу "Міс Всесвіт-2013" у Москві, Трамп сказав, що "треба віддати йому належне" за підвищення російського "престижу у світі" і, здавалося, хвалив Путіна за анексію Криму.

У 2015 році Трамп назвав свої стосунки з Путіним "чудовими" і сказав, що вони були б ще кращими, "якби у мене була позиція, яку я повинен мати". Пізніше того ж року Трамп спрогнозував, що якби він був президентом, то Путін передав би США Едварда Сноудена; звинуватив Барака Обаму у ворожих стосунках між Москвою і Вашингтоном; назвав Путіна "кращою людиною, ніж я"; поставив йому п’ятірку "за лідерство", і закінчив рік інтерв'ю на передачах "This Week" каналу ABC і "Morning Joe" на MSNBC, насміхаючись над підозрами, що путінський режим убиває журналістів. "Я думаю, що наша країна також багато вбиває", – сказав він ведучому Джо Скарборо.

Під час передвиборчої кампанії 2016 року таких похвал було більше. А потім, через місяць після прийняття присяги, під час інтерв'ю ведучий каналу Fox News Білл О'Райлі сказав, що "Путін - убивця". У відповідь Трамп з подвоєним ентузіазмом повторив те, що сказав раніше Джо Скарборо. "Є багато вбивць, – сказав він. – У нас є багато вбивць. Ви що думаєте, наша країна настільки безневинна?"

Читайте також: США мають надати Україні зброю, для цього є 5 причин - західні ЗМІ

Було дивно чути такі слова від американського президента: вони служать пропагандою для ворогів США і неймовірно байдужі до внутрішньої аудиторії, особливо в країні Трампа. Росія – це країна, якою керує колишній співробітник КДБ, котрий ув’язнює політичних опонентів. І так про Росію не говорив жоден американський президент за останні 80 років – в тому числі в часи, коли обидві країни були союзниками проти гітлерівської Німеччини.

Я говорю не про сумнівні історії про те, що Трамп ділився антитерористичними даними розвідки з російськими офіційними особами. Як головнокомандувач, він має право робити це, якщо вважає, що це в інтересах нашої національної безпеки. Мається на увазі зовсім інше. Президентство – це робота, пов’язана зі спілкуванням. І багато тверджень Трампа радикально розходяться з історією США і американською громадською думкою. Це також його право, але він зобов'язаний сказати своїм співгромадянам, чому це так, і зробити це обережно і аргументовано, а не у вигляді безглуздих записів у Twitter про те, як Путін назвав Трампа "генієм" або в необдуманих атаках на американську репутацію.

Слідуйте за грошима

Не беручи до уваги бездоказові заяви від опонентів Трампа, що він вступив у змову з Росією, щоб бути обраним, багато про що говорить частота, з якою Трамп згадує, як добре Путін ставився до нього під час конкурсу "Міс Всесвіт-2013". Природно, виникає питання: чи отримав від цього Трамп особистий прибуток? На думку приходить фраза часів Вотергейтського скандалу: "слідуйте за грошима".

Губернатор штату Техас Джон Конноллі, який тоді був членом кабінету Річарда Ніксона, був засуджений за звинуваченням у хабарництві нібито за отримання $10 000 від найбільшого національного молочного консорціуму. Справа "молочного скандалу", побічного продукту Вотергейту, мала слабку доказову базу і журі у Вашингтоні, округ Колумбія, визнало Конноллі невинним.

Ще до його виправдання в Техасі був широко поширений скептицизм щодо того, що "Великого Джона" могли спіймати на чомусь настільки нікчемному. Коли було оголошено обвинувальний висновок і Конноллі представ перед телекамерами, техаський журналіст спитав: "Губернаторе, чи не абсурдно думати, що людина з Вашими можливостями може взяти хабаря в розмірі $10 000?". Цей трюк був пасткою, навіть якщо улесливий репортер зробив це ненавмисно, і Коннелі легко її обійшов.

"Ні, – відповів він, – я їх не брав, але я думаю, що $10 000 – це багато грошей".

Так скільки ж заробив Дональд Трамп на конкурсі 2013 року? Через його відмову надати податкові декларації виборці у 2016 році відповіді не знали. Завдяки юристам Трампа тепер ми знаємо. "За деякими винятками, – сказали адвокати Трампа в листі до нього, – Ваші податкові декларації не демонструють надходження з російських джерел якого-небудь доходу будь-якого типу".

У листі перераховані виключення, які роблять твердження про "який-небудь дохід будь-якого типу" сміховинними. Ось вони:

• $12 млн за конкурс краси у Москві.

• Продаж неназваному російському мільярдеру за $95 мільйонів маєтку у Флориді в 2008 році, який Трамп у 2005 році придбав усього за $41 мільйон.

• Продаж сувенірної продукції на об’єктах нерухомості, які належать Трампу, і оренда готелів і курортів росіянам.

Перефразовуючи Джона Конноллі, можливо, це були не хабарі, але в середній виборець Трампа буде вважати, що $12 мільйонів – це багато грошей, і це не кажучи вже про приріст капіталу в розмірі $54 мільйони доларів за три роки.

Бажання з’ясувати, чи відчував Дональд Трамп себе зобов'язаним через якісь з цих грошей навряд чи можна вважати, використовуючи слова президента, "політичним полюванням на відьом".

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?