Авральний телепул Вереса
Категория
Спорт
Дата публикации

Авральний телепул Вереса

Авральний телепул Вереса
Источник:  Sport Arena

На фоні розбору перипетій Класичного і стартових провалів Зорі та Карпат обидві і єдині в Україні аналітичні футбольні телепрограми недільного вечора скромно промовчали про гру Верес – Олександрія. Десь наприкінці передач «Футболи» та «Плюси» повідомили рахунок матчу і швиденько перейшли до анонсів матчів 3-го туру. І це попри те, що одній із команд у цій парі дуже скоро починати в Лізі Європи…

Не обмаль часу чи неважливість матчу на Арені-Львів стали причиною лаконічності ТВ-програм. Тут зіграло роль інше – в обох каналів наразі відсутні права на картинку із домашніх матчів Вересу. Бо у Рівному пішли іншим шляхом. Чи правильним – покаже час.

Після виходу Динамо з перемовин по ТВ-пулу швидко стало зрозуміло, що його не буде, й Верес залишився і без потенційних коштів в бюджеті, і без телетранслятора домашніх поєдинків

У Вересі часто кажуть про власну ідентичність. Не став виключенням з цього і показ домашніх матчів. Якщо абстрагуватися, то 2+2 та ТК «Футбол» створили пул із «своїх» команд, а клуб Верес зробив для себе пул із кількох телеканалів. Утім, якщо в першому випадку клуби отримують гроші від каналів, то Верес наразі тимчасово… сам платив за продукування картинки і сигналу.

Коли Рівне оригінально поверталося в УПЛ, то святкували не тільки через це, але й через ймовірні надходження за продаж телеправ єдиному телепулу. Його обіцяли Вересу в керівництві Прем’єр-ліги відразу після тріумфу на початку червня. Тоді йшлося про шість команд, яких покажуть канали групи ТРК «Футбол» і шість на UA:Першому. Якби все так і сталося, як обіцялося, Верес у випадку входження в першу шістку отримував би до 15 мільйонів гривень за результатами сезону (саме таке завдання на чемпіонат озвучили керівники клубу перед стартом сезону). Транслювати Верес мала б «перша телекнопка» країни.

Після виходу Динамо з перемовин по ТВ-пулу, швидко стало зрозуміло, що його не буде, й Верес залишився і без потенційних коштів в бюджеті, і без телетранслятора домашніх поєдинків (як і без сталого місця їх проведення). Після того почалися перемовини з іншими каналами, і швидко з’ясувалося, що Верес, за словами представників телеканалів, «не дуже цікавий телебаченню». В «Плюсів» – проблеми із майбутнім показом футболу, «Футболи» врешті-решт запропонували ще й їм доплатити за виробництво картинки. Xsport відмовив через своє позиціонування на матчах ПФЛ – тут справді почали активно показувати Першу і Другу ліги. Відомо, що президент Вересу Олексій Хахльов зустрічався із Зурабом Аласанією, який мав намір зробити покази УПЛ «фішкою» UA:Першого. Але через якийсь час рівняни отримали й тут відмову, бо «перша кнопка» вирішила відкласти з футболом на рік, чекаючи справжнього пулу і не розпорошуватися на окремі клуби.

Не можна погодитися з конспіративною теорією керівництва Вереса, яке пов’язало усі ці відмови із «виключністю» клубу з Рівного чи його небажанням «лягати» під когось чи щось. Найімовірніше, у клуба, який неочікувано зайшов в УПЛ, не вистачило часу і бажання прорахувати дуже ймовірний крах «пулу Генінсона». А після цього в Рівному потрапили у часовий цейтнот пошуку власних трансляторів.

facebook.com/fcmariupol

Верес пішов на принцип і не має наміру ділитися відео навіть для нарізки огляду гри

Остаточні відмови Верес отримав на тижні перед грою із Олександрією. Ситуація тхнула скандалом із спонсорами та партнерами клубу, в угодах з якими йшлося і про телетрансляції матчів, які мала б побачити вся країна. Тому менеджмент Вересу зупинився на такому варіанті подій: приватна регіональна телекомпанія Рівне-1 (вона транслювала матчі рівнян у Другій та Першій лігах) генерує картинку і сигнал, який домовилися передати ще трьом телеканалам. Безкоштовно.

Як відомо, матч Верес – Олександрія показали на «Спорт»-1/2, ЗіКу та «Правда Тут». Здавалося б, не найрейтинговіші компанії, за винятком ЗіКу, який один із лідерів у західній частині країни. Так УПЛ отримав фактично третій телепул. За нашою інформацією, ці домовленості Вересу вдалося досягнути за три дні.

Де бізнес? Наразі його немає. Але в Рівному вірять, що гроші на трансляціях таки зароблять. Виглядає так, що гра проти Олександрії була тестовою, а її показ у форматі «пулу чотирьох каналів» тільки майданчиком для майбутніх рекламодавців і можливістю виконати вимоги раніше підписаних контрактів.

До наступного домашнього матчу залишається менше двох тижнів, і в клубі міркуватимуть, що робити далі. Ідеально – це укласти довгострокові угоди на показ, від яких Верес ще й отримуватиме зиск, а не тільки витрачатиметься на організацію сигналу. Ймовірним каталізатором перемовин може стати «жирний» матч Верес – Шахтар (26 серпня). Наразі ж згадані раніше аналітичні передачі двох телепулів виходитимуть без фрагментів із домашніх матчів Вересу.

За інформацією Sport Arena, на даний момент Верес пішов на принцип і не має наміру ділитися відео навіть для нарізки огляду гри.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?