Мер Тернополя Сергій Надал: ФК Тернопіль планує взяти участь у всеукраїнських змаганнях після реформи
Категория
Спорт
Дата публикации

Мер Тернополя Сергій Надал: ФК Тернопіль планує взяти участь у всеукраїнських змаганнях після реформи

Мер Тернополя Сергій Надал: ФК Тернопіль планує взяти участь у всеукраїнських змаганнях після реформи
Источник:  Sport Arena

Ярослав Смілянський, Sport Arena

ФК Тернопіль вийшов на старт вже шостого свого сезону на професіональному рівні, однак завершити його не зумів. Вслід за вильотом із Першої ліги клуб вже після четвертого матчу чемпіонату за своєї участі не зміг продовжити виступи й надіслав у ПФЛ листа щодо зняття з турніру.

Що означає це для тернопільського футболу? Чи припиняє свою роботу ФК Тернопіль та пов’язані з ним проекти? Чи знайде варіанти співпраці з Нивою міськрада? Який взагалі погляд на професіональний футбол у мера Тернополя? Всі ці питання ми задали тернопільському міському голові Сергієві Надалу.

«Бажаючих підтримати ФК Тернопіль до не знайшлося»

– Сергію Віталійовичу, тож чи відповідає дійсності, що рішення щодо зняття ФК Тернопіль з Другої ліги чемпіонату України – остаточне?

– Так, інформація достовірна.

Коли вперше з’явилися серйозні фінансові труднощі з фінансуванням клубу? З чим вони пов’язані?

– Перші серйозні фінансові труднощі у команди трапилися на початку сезону-2017/2018 рр. Причина проста… Будь-який клуб може функціонувати за умови належного фінансування, яке надходить з різних джерел. У нашому випадку – це кошти, які передбачені у міському бюджеті та кошти меценатів, спонсорів тощо. Враховуючи той факт, що стабільно на потребу клубу надходили кошти лише з міського бюджету, а за відсутності постійного спонсора та незначних надходжень від меценатів, то у клубу виникли фінансові проблеми.

Чи зверталися за цей час якісь бажаючі підтримати клуб? Якби такі прийшли й висловили готовність інвестувати, чи віддали б клуб їм в управління чи власність?

– На жаль, не зверталися… Ми готові розглядати всі пропозиції задля того, щоб клуб відчув фінансову підтримку не лише з бюджету міста, але й від бізнесу.

ФК Тернопіль як комунальне підприємство буде ліквідовано чи він продовжить існувати? Можливо, команда гратиме в аматорських змаганнях?

– Комунальне підприємство продовжить свою роботу як суб’єкт господарювання. Щодо футбольного клубу, то він наразі зникає з футбольної мапи країни. У планах на майбутнє – участь у реформованій Лізі ( йдеться про Національну футбольну лігу, яка має з’явитися замість Другої ліги після реформи чемпіонату України , – прим. Sport Arena).

«Доказів щодо звинувачень в «іграх на контору» не маємо»

Що лишається із власності саме ФК Тернопіль? Чи були у клубу власні автобус, база, офіс? Чи залишиться лише форма й вивіска?

– У власності ФК Тернопіль залишається автобус, на балансі перебуває футбольне поле та інші основні засоби.

Чи існують борги перед гравцями, тренерами, працівниками клубу? Як з ними буде?

– У разі зняття команди з чемпіонату, усі футболісти отримують статус вільного агента, з кожним із них буде здійснено розрахунок в межах чинного законодавства.

Чи сподівається клуб щось заробити на продажі футболістів чи майна клубу? Адже, як відомо, у випадку зняття гравці підуть як вільні агенти й компенсації за їх подальші переходи не буде передбачено…

– Гравці отримають статус вільних агентів.

Витрати на клуб ніс лише міський бюджет? Клуб нічого не заробляв?

– Бюджет клубу складався з бюджетних коштів, надходжень від спонсорів та меценатів, надходжень від здійснення господарської діяльності підприємства, продажу квитків на матчі, сувенірної та клубної атрибутики тощо.

– Як охарактеризуєте співпрацю з тренерами — Івгешем, Марущаком, Матвійківим, Бадлом? Кому готові потиснути руку й подякувати за роботу?

– Кожен з перелічених тренерів – це певний етап історії клубу, вони внесли свій вклад у футболістів та у ФК Тернопіль.

Клуб звинувачували в іграх на контору (зокрема, колишній співробітник Лютий — через соцмережі). Когось на цьому спіймали? Чи це все вигадки?

– Ми не володіємо доказами щодо цих звинувачень.

«Ниві бажаємо процвітання та розвитку»

Чи підтримує клуб появу такого професіонального клубу, як Нива (Тернопіль)? Які стосунки з керівництвом, чи відвідував мер їхні матчі? 

– Нива (Тернопіль), як клуб, має багаторічну футбольну історію. Ми бажаємо процвітання та розвитку клубу Нива, адже вони представляють наш край.

ФК Тернопіль виконав поставлені перед ним завдання — популяризацію спорту серед громадськості, гідне представлення міста на всеукраїнському рівні?

– ФК Тернопіль — це доволі успішна, молода та перспективна команда, яка мала усі шанси бути лідером у Першій Лізі. На жаль, за умов відсутності належного фінансування, ми не змогли втримати команду на належному рівні. Попри усе, команда внесла свій позитивний вклад для українського футболу. Окрім того, на майбутнє ми плануємо  відродити славу тернопільського футболу.

Чи є вірогідність, що у кращий час міськрада повернеться до фінансування професіонального футболу?

– Розвиток спорту є одним із пріоритетів Тернопільської міської ради, тому, у майбутньому, футбольний клуб Тернопіль не залишиться поза увагою міської влади.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?