Вчитись та дивувати. Анонс чемпіонату Європи за участю збірної України
Категория
Спорт
Дата публикации

Вчитись та дивувати. Анонс чемпіонату Європи за участю збірної України

Вчитись та дивувати. Анонс чемпіонату Європи за участю збірної України
Источник:  Sport Arena

Сам турнір

16 учасників чемпіонату Європи розділено на 4 групи по 4 команди. За результатами групового турніру до 1/4 фіналу потрапляють тільки переможці квартетів. Команди, які займуть 2 та 3 місця зіграють у кваліфікаційному раунді плей-оф. Такий варіант був випробований на чоловічому турнірі в серпні, а жіноча збірна з баскетболу саме на цьому етапі закінчила свої виступі на Євробаскеті в червні цього року.

Група А (Баку): Азербайджан, Польща, Німеччина, Угорщина
Група В (Тбілісі): Грузія, Італія, Білорусь, Хорватія
Група С (Баку): Україна, Росія, Туреччина, Болгарія
Група D (Гянджя/Гьойгол): Сербія, Чехія, Нідерланди, Бельгія

За своєю престижністю чемпіонат Європи явно програє не тільки Олімпійським іграм та чемпіонату світу, але й Світовому Гран-прі, де виступають найкращі команди світу, в тому числі й не європейські Китай, Бразилія, США, Японія, Домініканська Республіка.

Проте чемпіонат Європи набагато більш престижний турнір, ніж Євроліга, яку в червні вперше в своїй історії виграла Україна.

Збірна України

Головною та найбільш неприємною новиною напередодні турнірну стала травма Олесі Рихлюк, найбільшої зірки українського волейболу. Цього року вона вперше за сім років погодилась виступати у складі збірної України, проте лише у відборі до чемпіонату світу зіграла. Щодо Євроліги відразу була домовленість, що Рихлюк пропустить цей турнір, але повинна була повернутись на чемпіонат Європи. Проте через травму вона не допоможе України цього разу. Щоправда за словами президента Федерації волейболу України Михайла Мельника, Рихлюк надалі погодилась приїжджати до збірної.

Мабуть, головний тренер команди Гарій Єгіазаров готувався до головного турніру року з розрахунком, що Рихлюк не буде. Вона, звичайно, показала свій клас у травневому відборі й значно б допомогла цього разу, проте ця команда без неї пробивалась на чемпіонат Європи та пройшла увесь цикл підготовки. Подарунка ж не вийшло.

Окрім досвідчених гравців та лідерів команди серйозну підготовку до турніру провели молоді Каріна Юрченко та Анастасія Чернуха. У Єгіазарова є інші варіанти з переводом гравців на інші позиції, але саме Юрченко та Чернуха є двома діагональними нападницями у складі команди. Тобто на них ляже найбільша кількість атак та головна загроза. Обидві перспективні волейболістки (Юрченко взагалі лише 20 років) не тільки отримають досвід на цьому турнірі, але й мають дивувати своїм прогресом.

Проте ніхто не вимагатиме від представниць чемпіонату України бути лідерами та тягнути команду за собою. Навпаки, у цій команді вистачає інших, більш досвідчених та умілих гравців. Перш за все варто говорити про догравальниць Надію Кодолу та Ганну Степанюк, а також про центральну блокуючу Ірину Трушкіну.

Саме Трушкіна у важкі моменти, якщо молоді дівчата не будуть справлятись, може зіграти у діагоналі, проте її найкращі атаки проходять з першого темпу, та й на блоці замінити досвідчену волейболістку буде неймовірно важко у такому випадку.

Кодола та Степанюк давно вже грають за збірну, вони постійно прогресували та досягли непоганого рівня. От якраз цей турнір буде головною перевіркою їх можливостей у кар’єрі взагалі. Вони обидві грають більше відрізками. Всього одного-двох невдалих ударів вистачає, аби і Кодола, і Степанюк «поплили» та віддали партію. Особливо погано для команди, коли вони удвох починають бити невдало. Кодола та Степанюк повинні стабільно провести турнір, аби команда здобувала перемоги.

Капітан команди Кодола розмовляє під час розмови з тренером в тайм-ауті, cev.lu

Вдала гра Аліни Степанчук у першій частині сезону для збірних робить менш важливим моментом повернення Вікторії Дельрос. Проте саме остання повинна бути основним ліберо команди Досвіду та вміння у Дельрос більше, хіба що Степанчук сильно вразила своєю формою Єгіазарова.

Найбільші проблеми збірної України стосуються позиції зв’язки. Олена Новгородченко була основною протягом деякого відрізку часу, проте з усіма своїми найкращими якостями вона на той гравець, з яким можна досягати високих завдань на таких турнірах. Певне, більше буде грати Олександра Перетятько, але з нею у команди відразу виникають проблеми у блоці.

Блок та зв’язка найбільш помітні проблеми України напередодні турніру, але обидві вони виникають через низьку швидкість гри. У гравців збірної не так багато досвіду ігор найвищого рівня, де м’яч літає швидше та жорсткіше, що призводить до проблем, які були, наприклад, у грі відбору на чемпіонат світу проти Азербайджану.

Незважаючи на завдання президента федерації Мельника «мінімум вихід в плей-оф», буде дуже важко. А без Рихлюк у складі реальним результатом виглядає хіба що третє місце.

Суперники України

Календар ігор групи С

Матчі за участю збірної України покаже канал Xsport.

Аби не довго видумувати, усі три суперники збірної України цього року успішно пройшли кваліфікацію на чемпіонат світу 2018 року та потрапили до складу восьми європейських збірних на турнірі. В останньому офіційному рейтингу збірних Росія займає перше місце серед усіх європейських команд, Туреччина — п’яте.

Не варто приховувати правду, але Росія та Туреччина команди іншого рівня у порівнянні з Україною, боротись з ними буде вкрай важко. Не додає надії Україні й зміна тренера у Росії напередодні турніру. Константіна Ушакова спеціально ввели до тренерського штабу Владіміра Кузткіна, аби він спокійно вивчив команду. Це рішення назвали плановим, та й від нього навряд чи Росія стане гіршою.

Болгарія формально стала останнім учасником чемпіонату світу від Європи, зайнявши друге місце у додатковому відборі, де вона програла Нідерландам, які раніше випередили саме Україну. Болгарію варто називати головним суперником команди Єгіазарова, в матчі з яким в суботу вдень буде визначатись її доля на турнірі.

Туреччина та Болгарія грали між собою у відборі на чемпіонат світу в травні, cev.lu

Головні претенденти на перемогу

Збірна Сербії два роки поспіль була найсильнішою командою на Олімпіаді та Світовому Гран-Прі. Проте кожного разу на останніх етапах сербки програвали. В Ріо була поразка у фіналі від Китаю, а цього року їх у півфіналі зупинила Бразилія.

Цього разу ні Китаю, ні Бразилії не буде, не буде навіть США, Сербію буде важко комусь зупинити. Команда Зорана Терзіча з Тіяною Бошковіч, Бранкіцею Міхайловіч та Міленою Рашіч не просто головний фаворит на перемогу, а усі інші далеко позаду.

Традиційно до списку найголовніших фаворитів входять збірні Росії та Італії. Обидві команди переживають не найкращі часи, фактично зміну поколінь, проте вони завжди сильні та готові боротись за перемогу.

У Росії немає Єкатеріни Гамової, проте є Татьяна Кошелєва та Наталія Гончарова, які у найкращій формі все ще гравці топ-рівня. У Італії є молоді Валентіна Діуф та 18-річна Паола Егону, яка цілком може вже зараз бути головною зіркою турніру.

Особливо варто відзначити також і господарок турніру Азербайджан. Вони пропустили Євролігу та Світовий Гран-прі, проте дуже серйозно готувались саме до домашнього чемпіонату Європи. Хто віднесеться до Азербайджану зверхньо, той обов’язково заплатить за це. Аж до самого фіналу.

Сербія — головний фаворит турніру, fivb.com

Ставки на переможця турніру за версією Фаворит

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?