Перші успіхи проекту Жорже Мендеша в Вулвергемптоні та інші підсумки тижня в Чемпіоншипі
Категория
Спорт
Дата публикации

Перші успіхи проекту Жорже Мендеша в Вулвергемптоні та інші підсумки тижня в Чемпіоншипі

Перші успіхи проекту Жорже Мендеша в Вулвергемптоні та інші підсумки тижня в Чемпіоншипі
Источник:  Sport Arena

Розповідь про сучасну історію Вулвергемптона повинна розпочинатись набагато раніше. Наприклад, коли Мік Маккарті очолив команду, а потім через кілька років вивів її до Прем’єр-ліги. Ще гарний момент для початку — звільнення Маккарті після кількох сезонів у найвищому дивізіоні та виліт. Ще ближче в історії призначення Стале Сульбаккена, спроба перезавантаження та виліт у Лігу 1 вже після сезону в Чемпіоншипі.

Потім був Кенні Джакетт, його три роки успішної роботи та сьоме місце в Чемпіоншипі навесні 2016 року лише за різницею м’ячів.

Варіантів багато. Але влітку минулого року китайська компанія Фосун відразу закрила очі на все, що було до цього. Звільнення Джакетта за тиждень до початку сезону стало десь нелогічним та не очевидним рішенням, яке потім директор клубу Джефф Ши назвав помилкою, але цілком очікуваним. Банально, але нова мітла по-новому мете.

«Милий хлопець» Вальтер Дзенга відразу потрапив не туди. Звільнення Джакетта викликало неприємну реакцію лідерів команди, за великі гроші було придбано багато новачків та ще й новий тренер. Дзенга виявився не те, що не готовим до цього виклику, він навіть не сприймав того, настільки він серйозний. Нові господарі Вулвз вирішали писати свою історію з нуля не для того, щоб просто купувати дорогих гравців та грати в Чемпіоншипі. Потрібен був миттєвий крок вперед.

Але Дзанга замість важкої кропіткої роботи більше фліртував з вболівальниками та багато сперечався з журналістами. За ці кілька місяців роботи він залишав команду та помічників та їздив до сім’ї в Катар, хоча мав працювати над об’єднанням команди.

Зрештою його швидко звільнили та запросили Пола Ламберта. Він допоміг команді в боротьбі за виживання в Чемпіоншипі, але заради прогресу хотів отримати більше функцій. Після завершення сезону Ламберт зустрівся з керівниками клубу та вимагав права останнього слова в трансферній політиці. Проте не отримав його.

У Вулвергемптоні є кому відповідати за трансфери — Жорже Мендеш, той самий агент Кріштіану Роналду та Жозе Моуріньйо.

Він не просто радник господарів Вулвз по трансферам, він їх діловий партнер в бізнесі, який примає важливі рішення щодо функціонування клубу. Від самого початку було зрозуміло, що у Мендеша свої плани щодо Вулвергемптона, він хоче створити там команду-вітрину, де б грали його гравці для подальшого продажу у більш багаті клуби. А кого не вдасться продати в майбутньому, то їм і Вулвз буде добре платити.

Цього літа клуб віддав 16 мільйонів фунтів за трансфер 20-річного хавбека Порту Рубена Невеша. Протягом кількох років він був близьким до першої команди Драконів, виходив у Лізі чемпіонів та дебютував у складі збірної Португалії. Талановитий та перспективний гравець безперечно. Проте у минулому сезоні він зіграв набагато менше, ніж у двох перших, тільки шість разів вийшов у стартовому складі в чемпіонаті Португалії. Незважаючи на це, Вулвз віддали за нього рекордні в історії клубу гроші та платять ще більш неймовірні 80 тисяч фунтів на тиждень.

Рубен Невеш, Getty Images

Рубен Невеш відразу витіснив з позиції опорного хавбека Конора Коаді та найкращого гравця команди у минулому сезоні, який тепер грає у захисті. Зарплата Коаді рівно у десять разів менша, ніж у португальського новачка.

Проте цього літа трансферів було набагато менше, ніж протягом попередніх вікон. Заплатити довелось ще за центрбека Родеріка з Ріу Аве та захисника Баррі Дугласа, який повернувся до Британії з Коньяспора. Багато гравців клуб взяв на правах оренди: Діогу Жота, Альфред Ндіайє, Віллі Болі, Лео Бонатіні. Все це клієнти Жорже Мендеша, яким він як завжди бажає добра та хоче допомогти з ігровою практикою, майбутньою кар’єрою та великою зарплатнею.

Витрати на Рубена Невеша мають бути останніми у цьому списку для інтересів клуба. Вулвз поки вдається обходити фінансовий фейр-плей, але він у Чемпіоншипі настільки жорсткий, що наступна перевірка точно призведе до трансферного бану та штрафів.

Цього літа Вулвз витратили всього 20 мільйонів фунтів на нових гравців, а протягом минулого сезону було викинуто більше 30 мільйонів, більша частина яких пішла на покупку Елдера Кошти та Івана Кавалейру. Джефф Ши говорить, що це не просто посилення, а ще й інвестиція в майбутнє. «Ми бачимо їх потенціал та розраховуємо, що в майбутньому вони будуть коштувати набагато більше».

Швидше за все Мендешу вже взимку доведеться знайти покупця на одного з гравців команди, аби зберегти клуб від наслідків своїх же витрат. Рубен Невеш, Елдер Кошта та Кавелейру — найперші кандидати, хоча найкращим гравцем команди на початку сезону є якраз Діогу Жота. Звичайно, сам агент буде радий продати Жоту, навряд чи від цього зміниться відсоток його комісійних. Але який зиск від цього Вулвз?

Мендеш ніколи б не став одним з найкращих агентів світу, якби думав тільки про свою вигоду. Навпаки, створення такої великої системи вимагає багато зв’язків. Дзенга та Ламберт не підходили для цієї роботи, тому новим тренером Вулвз влітку було призначено Нуну Ешпіріту Санту, першого клієнта колись ще молодого Мендеша.

Він досить непогано працював в Ріу Аве, але не завдяки цьому отримав роботу в Валенсії, а потім і в Порту, близьких до Мендеша клубів. Вболівальники обидвох команд ще довго будуть згадувати його роботу неприємними словами. Нехай ще Валенсія з її постійними тренерськими проблемами, але виграти лише 55% відсотків ігор з Порту — це повний провал.

Проте у Нуну Ешпіріту Санту давні стосунки з Мендешом, він йому вдячний за цей досвід та очолив Вулвз, аби відплатити за послуги у вигляді роботи з Валенсією та Порту. До того ж в самому Вулвергемптоні проект називають амбіційним. Хіба може бути інакше з такими-то витратами?

Нуну Ешпіріту Санту, Getty Images

Вулвз вкрай потрібно вже цього сезону побачити прогрес гравців, досягти результатів, або навіть пробитись до Прем’єр-ліги. Інакше може виникнути багато різних проблем, не тільки фінансових, але й банальної втрати інтересу. Педру Мендеш не перший раз будує такі проекти, згадати хоча б знаменитий наплив португальців до Динамо з Москви в середині минулого десятиліття.

І нікуди не подітись від того факту, що Вулвергемптон непогано розпочав сезон. В перших дев’яти турах у команди лише одна поразка від Кардіффа та рівна кількість очок з Лідсом та тим же Кардіффом, що дозволяє ділити перші три місця в таблиці.

Португальська революція імені Жорже Мендеша нарешті почала приносити результат. А в складі команди зараз насправді дуже багато цих гравців, чого не було за часів того ж Ламберта. В оптимальному складі з «інших» тільки воротар Джон Радді, правий латераль Метт Доерті та два з трьох захисників команди Данні Батх та Конор Коаді.

«Мій агент — найкращий в світ. Він просто робить свою роботу, я — свою», — говорив колись Нуну, відповідаючи на закиди щодо своєї кар’єри у зв’язці з Мендешом. Але поки що він робить якраз те, чого від нього хотіли: команда вдало виступає, гравці себе добре продають. І це ще жодного матчу через травму не зіграв Елдер Кошта, ще одна надія власників клубу та Мендеша заробити грошей.

Проте висновки щодо команд з таким підбором виконавців в англійському футболі завжди робляться набагато пізніше. Коли з жовтня по кінець березня погода буде зовсім іншою, ніж на в Португалії, а кількість матчів ще зросте. Це стане перевіркою і для Нуну, і для Рубена Невеша, і для інших гравців команди.

Головні події туру

— Сандерленд четвертий раз поспіль програв на своєму полі та опустився до зони вильоту. На цей раз команда Саймона Грейсона поступились Кардіффу, який вперше переміг у вересні. Гості володіли великою перевагою та заслужено взяли три очка;

— Брентфорд здобув першу перемогу в сезоні на полі Болтона, залишивши якраз Болтон одною командою без виграшів та на останньому місці в таблиці;

— Бірмінгем в першому матчі після звільнення Харрі Реднаппа перервав серію поразок, зігравши внічию на полі Дербі. Сині навіть вигравали по ходу гри після голу Лукаша Юткевича, проте навіть одним очком можуть бути цілком задоволені;

— Астон Вілла виграла другий матч поспіль на піднялась відразу на десяте місце в таблиці.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?