Вдома у футболу. Репортаж Sport Arena з Манчестера
Категория
Спорт
Дата публикации

Вдома у футболу. Репортаж Sport Arena з Манчестера

Вдома у футболу.  Репортаж Sport Arena з Манчестера
Источник:  Sport Arena

Люди давно мріяли бути птахами. Вони ніби зуміли обдурити природу та навчились літати. Проте літак не дає відчуття польоту та свободи, повітря не обвіває обличчя. Є хіба ця маленька дірочка кондиціонера, така нещира у своєму бажанні замінити справжнє повітря.

Окрім того, люди не можуть, немов птахи, подолати хмари та здійнятись настільки високо, аби по-справжньому зігрітись. Ніяке центральне опалення не радує більше за справжнє сонце. Це не тільки тепло, але й світло, яке можна відчути на дотик.

Поки знаходишся у літаку на висоті пташиного польоту, Англія ніяк не відрізняється від інших країн. Але після посадки великі посудини з водою тепер вже знаходяться зверху, створюючи сірість навкруги.

В Англії є й інші міста, більш гарні та яскраві, але Манчестер цілком відповідає тим розповідям про Англію з каталогів: вологість та сірість. Навіть кілька годин перебування у місті та вихід сонця під вечір зустрічається так, ніби це якесь велике свято.

Сергій Рафаїлов, який побував у Манчестері зі своєю Зорею рік тому, правий на 100%. Дійсно у місті вистачає бруду, бомжів та жебраків. Воно не радує чимось гарним. Звичайне промислове місто зі своїми проблемами та особливостями.

Проте в одному Рафаїлов помилився. Хоча тут, може, він ходив у якісь інші місця, але ніяких чоловіків, які постійно цілуються, не було, зате навкруги все просто пахне футболом.

Біля кожної звичайної школи збудувано не один, а інколи навіть не два футбольних майданчика з травою чи землею. А місце для проведення матчів сандей-ліги взагалі має вигляд чогось надзвичайного. Просто зелене поле на кілька гектарів з розкиданими воротами. Там на вихідних точаться ті самі баталії, за які звичайні люди полюбили футболом. З потом, кров’ю та інтригою.

Фото Ігоря Бойка

У місті, де фактично немає чого робити людини, яка звикла до різноманітних розваг, все живе футболом. Але це проявляється зовсім не так, як зазвичай. Немає ніяких плакатів, вказівників чи навіть згадок, що в цьому місті домівка двох топ-клубів Манчестер Юнайтед та Манчестер Сіті. Навіщо про це нагадувати, якщо всі й так це знають? Реклама потрібна тим продуктам, якими ніхто не цікавиться.

Проте деякі речі використані для красного слівця. Насправді в місті є вказівники на стадіон Етіхад, проте нова домівка Манчестер Сіті насправді лише частина величезного комплексу з Національним центром по легкій атлетиці та сквошу.

Футбол повсюди – ось про це забув згадати Рафаїлов.

Фото Ігоря Бойка

На фасаді стадіону Ман Сіті висить багато плакатів з останніми успіхами клубу. Їх вже назбиралось вдосталь, аби закрити одну стіну. Це й дві перемоги в Прем’єр-лізі й різні кубкові турніри. Вистачає й зірок для гарних плакатів.

Манчестер Сіті варто називати головною командою міста, хоча ще навіть десять років тому ніхто більше, ніж середняком його не сприймав. Але в самому місті вважається по-іншому. «А на шостий день бог створив Манчестер Сіті», – говорить один з бордів на стадіоні.

Все ж за Юнайтед вболівають більше люди з приміської зони, а Сіті – і не лише за назвою – гордість міста.

Навіть на порожньому стадіоні відчувається дух гри. Здавалось, вже все давно формалізувалось: постійні трансфери, легіонери, великі гроші, іноземні інвестиції. Вже пройшов час романтики та цікавих розповідей про паби, з яких вийшли клуби. Проте для вболівальників, які прийдуть на стадіон, це нікуди не поділось.

Дивно, але там й досі відчувається те щире почуття тривоги, інтриги та збудження, яке з часом мало б кудись зникнути.

Атмосфера футболу передається усім, вона безумовно передасться й Шахтареві, на який очікує важкий матч. Матч, де Шахтар точно не буде фаворитом та повинен зробити все можливо, аби спершу хоча б втримати інтригу в грі.

Не варто довго розповідати, наскільки зараз сильною є команда Жозепа Гвардіоли. Від початку сезону вона не виграла лише один матч, лише одного разу не розгромила суперника та показує найкращу атакувальну гру.

Паулу Фонсека на передматчевій прес-конференції навіть назвав Ман Сіті однією з найкращих команд в світі. І це було не дурне кліше.

Як не кліше й те, що в Англії дощова погода, що Манчестер – сіре місто (не дивно, чому Кріштіану Роналду переїхав до Мадриду, а Джордж Бест їздив гуляти в Лондон), а також те, що в Англії в повітрі відчувається дух футболу.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?