"Нехай Трамп вирішує": українські депутати кинули працювати, а Савченко піде в атаку
Категорія
Політика
Дата публікації

"Нехай Трамп вирішує": українські депутати кинули працювати, а Савченко піде в атаку

"Нехай Трамп вирішує": українські депутати кинули працювати, а Савченко піде в атаку
Джерело:  online.ua

Українські депутати блискуче доводять, що вони не просто космічно далекі від сподівань своїх виборців, але і вважають за краще бути пішаками в чужій грі замість формування парламентської суб'єктності. Історія українського парламентаризму нічому не вчить наших слуг народу.


Після ухвалення бюджету-2017 законодавці скасували перший в цьому році пленарний тиждень, залишивши до кінця сесії всього чотири дні для прийняття рішень в залі Верховної Ради. Якось більше не чути від нардепів розмов про "дух Майдану" і їх історичну місію, оновлений парламент та іншого словесного лушпиння, кількість якого зашкалювала ще два роки тому. Законодавці вважають за краще не напружуватися, задовольнившись затвердженням бюджету та можливістю неспішно вирішувати свої питання в необтяжливому режимі.


Після конкурсу засмаглих облич (в першій половині січня в парламентських комітетах можна було зустріти небагатьох слуг народу) несподівано з'явився чудовий привід пропустити можливість для голосування. Масовий відліт на

інавгураційні заходи Дональда Трампа

за океан виглядає тим комічніше, що 90% українських політиків свято вірили в перемогу Хілларі Клінтон в президентських перегонах. Десятки українських нардепів замість голосування в парламенті відбули до Давосу або за океан. Це їх особиста справа - отримали вони запрошення від республіканців чи поповнили каси заокеанських лобістів - але масовий відліт за океан народних депутатів не прикрашає Україну в очах світової спільноти.



Читайте також

:

Іна

вгурація Дональда Трампа: онлайн-трансляція, фото і відео


До речі, складно не погодитися з головою Центрвиборчкому Михайлом Охендовським, впевненим, що наступні парламентські вибори пройдуть за такою, що неабияк скомпрометувала себе, змішаною системою. Він уїдливо зауважив, що практично кожен парламентарій сам по собі - за відкриті партійні списки, але зібрати 226 бажаючих проголосувати за їх введення практично неможливо. І то правда - обіцянки змінити систему виборів і скасувати депутатську недоторканність Верховна Рада немов притримує як козир на той випадок, коли ситуація притисне до сесійної зали без можливості для маневру.


Насправді, не було нічого складного в поєднанні сеансу поклоніння Трампу і нормального голосування, треба було просто прийняти рішення про позачергову парламентську сесію. Але для цього потрібні або стійка коаліція у Верховній Раді, якої немає, або здатність домовлятися і комунікувати всередині фракцій і груп. Однак в депутатському корпусі у кожної фракції або групи - "своє весілля", і бажаючих думати на крок вперед трохи. Народні депутати не хочуть помічати власної неефективності і нездатності вирішувати проблеми, що стоять перед країною, формувати національні інтереси і захищати їх ефективно.


Тим часом, ситуація може покарати парламентаріїв досить швидко. В окремому випадку -

Надія Савченко, за виключення якої з комітету з питань національної безпеки і оборони проголосували його члени

, але не Верховна Рада, постарається перейти в інформаційну контратаку. Думаю, Савченко, яку послідовно направляють кремлівські ляльководи, зуміє переконати багатьох в неефективності Верховної Ради.


Але це півбіди. У ПАРЄ наступного тижня пройде заслуховування звіту моніторингового комітету про ситуацію в Україні, і парламентська недбалість може стати потужним аргументом проти нашої країни. Не варто спочивати на лаврах, якщо російська делегація вирішила не повертатися в Раду Європи в 2017-му - проти України працюватимуть кремлівські фінанси і контакти, помножені на бажання багатьох європейців повернутися до "business as usual" у відносинах з Росією.



Читайте також

:

Ляльководи Савченко поспішають, але проблеми будуть не тільки з нею


Календарний план на весняну сесію свідчить, що парламентарії не мають наміру напружуватися, їх робочий графік все сильніше дисонує з потребами українського суспільства. При цьому дострокові парламентські вибори за чинним законом навряд чи можуть змінити ситуацію. Це означає, що дедалі більша суспільна напруга може вилитися в нову політичну кризу, в якому народним депутатам доведеться грати роль цапів-відбувайлів. Гідна роль для тих, хто не розуміє необхідності самопожертви заради збереження себе в політиці.



Евгений Магда

, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?