Експерти засудили ініціативу Кутового продати ДПЗКУ китайцям - ЗМІ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерти засудили ініціативу Кутового продати ДПЗКУ китайцям - ЗМІ

Експерти засудили ініціативу Кутового продати ДПЗКУ китайцям - ЗМІ
Джерело:  apostrophe.ua

Продаж державного монополіста на агроринку ДПЗКУ китайцям суперечить національним інтересам України і є економічною експансію.
Таку думку висловили політологи й економісти, яких цитує видання "Апостроф". Так експерти прокоментували ініціативу міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового про продаж ДПЗКУ китайській національній корпорації "ССЕС".
"У 2010 році Тарас Кутовий заявив, що держава повинна бути найбільшим оператором аграрного ринку України, а тепер, через сім років, коли він сам прийшов до влади, пропонує продати іноземцям найбільшого державного оператора на аграрному ринку - ДПЗКУ", - вважає політолог Сергій Поліванов.
За його словами, зміна поглядів нинішнього міністра на аграрну сферу нашої країни може бути продиктована його особистою зацікавленістю. "У Кутового відбулася зміна переконань у зв'язку зі зміною його статусу: з опозиції - у владу. Це говорить лише про особисту зацікавленість міністра, інших причин я не бачу. Таке може робити або дилетант по дурості, або фахівець, який чітко бачить свою вигоду. Ознайомившись з біографією Кутового, назвати дилетантом його не можна, адже скандали, пов'язані з його ім'ям, в агросекторі спливають ще з 2006 року, починаючи з його конфлікту з Томенком через продаж землі під Києвом", - заявив Поліванов.
"ДПЗКУ - це стратегічне підприємство, яке безпосередньо пов'язане з національними інтересами. Янукович збирався його продати, але не встиг, зате тепер Кутовий взявся за реалізацію цього плану. Воно й не дивно, адже ДПЗКУ - це дуже ласий шматочок з економічної точки зору - більше 16 млрд гривень. Зараз можна сміливо стверджувати, що продаж ДПЗКУ - це зрада економічних інтересів України і, як не сумно, це ініціює міністр агрополітики Тарас Кутовий. Грубо кажучи, вони хочуть залишити українців без хліба. Наступним кроком буде продаж землі іноземцям. Вони залишать українців без хліба і землі. Не плутайте продаж державних активів із залученням інвестицій. Це не притягнення інвестицій, це - економічна експансія. Тобто політично ми зараз воюємо з зовнішнім ворогом, а в цей час під шумок нашу країну економічно зливають. І відповідальність за це лежить на конкретних посадових особах", - додав експерт.
У той же час доктор економічних наук і екс-міністр економіки України Володимир Лановий переконаний, такий продаж держоб'єктів в результаті вплине на роздрібні ціни.
"В Європі не продають при приватизації державних об'єктів в одні руки більше 40-45% акцій, не створюють олігархів. Коли продається більше 50%, а в наших умовах - 99%, це просто породжує і зміцнює клас олігархів. ДПЗКУ це компанія-монополіст на певному ринку. У нас держава сприяє монополіям, тому що з монополіями легше мати зустрічні відносини: відкати, договори, тарифи підвищувати тощо. Тому це виглядає як створення приватного монополіста на вже підготовлених умовах, в підготовленій сфері, і це впливатиме на роздрібні ціни", - зазначив експерт.
Крім того, Володимир Лановий заявив, що з усіх можливих покупців саме китайська корпорація представляє найбільшу небезпеку для економіки України.
"Продаж ДПЗКУ сама по собі для економіки негативна, а прихід китайських бізнесменів в Україну взагалі небезпечний. Скрізь остерігаються китайців, тому що вони знищують конкурентів. Вони проходять на певний ринок, знищують конкурентів і домагаються монополії. Це дуже небезпечно. Тому обгрунтування такого рішення має бути абсолютно прозорим. В принципі, у нас взагалі не можна продавати державну монополію. Потрібно їх спочатку демонополізувати, але ніхто цього не робить", - додав Лановий.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?