В Україні розсекретили найважливіший архів КДБ: опубліковані документи
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні розсекретили найважливіший архів КДБ: опубліковані документи

В Україні розсекретили найважливіший архів КДБ: опубліковані документи
Джерело:  online.ua

Служба безпеки України оприлюднила архівні документи Комітету державної безпеки про замовчування радянською владою трагедії Голодомору.


Документи розсекретили 18 лютого до дня народження дослідника Голодомору, історика і політолога Джеймса Мейса, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу СБУ.


У документах з архіву СБУ за підписом голови КДБ УРСР Миколи Голушко міститься звіт в ЦК Компартії України "Про спроби противника активізувати антирадянську кампанію довкола так званого «штучного голоду» в Україні в 1932-1933 роках" та "Про посилення антирадянської галасу за кордоном у зв'язку з питанням про масовий голод в Україні".


Читайте також: В день пам'яті жертв Голодомору в Москві весело співали українською мовою: з'явилося відео


"Оприлюднені СБУ документи радянських органів держбезпеки розкривають чекістські методи, повністю успадковані спецслужбами сусідньої держави, – організація замовних статей «західних вчених і журналістів», промивання мізків представникам творчої інтелігенції перед поїздками за кордон, залучення заангажованих експертів для придушення «антісовєтской шуміхі», - йдеться в повідомленні СБУ. - Керівник КДБ пише про штучний голод і українську трагедію виключно в лапках. Згадує буржуазні засоби масової інформації і зарубіжні націоналістичні центри".


Документи про Голодомор були розсекречені і переміщені в вільний доступ, також було відкрито кримінальну справу, в ході якої суд України поіменно перерахував винуватців Голодомору в Україні - керівників радянських і партійних органів.


У документах згадується Мейс і створена ним комісія з дослідження Голодомору 1932-1933 років. "Справжній друг України, чия чесність і принциповість допомогла розповісти усьому світові правду, яка замовчувалась й жорстко вичищалася радянськими репресивними органами, - сказав глава СБУ Василь Грицак, - І сьогодні Україна, протидіючи російській агресії, відчуває підтримку зарубіжних інтелектуалів, учених, публіцистів, які виставляють цивілізаційні «маяки», за які не наважиться відступати жодний публічний діяч".


Як повідомляв ONLINE.UA,  в італійському місті Кальярі 17 грудня урочисто відкрили пам'ятник жертвам Голодомору в Україні.








Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?