Вісім місяців у заручниках: Аваков оголосив про гучний успіх поліції, з'явилися фото і відео
Категорія
Події
Дата публікації

Вісім місяців у заручниках: Аваков оголосив про гучний успіх поліції, з'явилися фото і відео

Вісім місяців у заручниках: Аваков оголосив про гучний успіх поліції, з'явилися фото і відео

На Київщині поліція звільнила людину, яку бандити викрали і вісім місяців тримали в заручниках заради викупу в 10 мільйонів євро.
Про це повідомив глава МВС України Арсен Аваков, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його Facebook.
"В результаті багатомісячної складної і копіткої оперативно-розшукової роботи поліція Київської області провела блискучу операцію і звільнила Валерія Людмирського, викраденого 18 липня 2016 року", - заявив міністр.
Також Аваков зазначив, що затримані двоє фігурантів справи, і зараз поліція розшукує організатора і замовника цього злочину.
Читайте також: У Парижі грабіжник взяв у заручники клієнтів турагентства
Тим часом у ході звільнення заручника було виявлено схованку-бункер для заручників, а також вилучено зброю та вибухівку.
Крім того, міністр нагадав і обставини справи.
"Начальник департаменту електропостачання "Укрзалізниці" Валерій Людмирський був викрадений під час прогулянки з собакою ввечері 18 липня 2016 року. Зловмисники застрелили собаку і під загрозою зброї змусили потерпілого сісти в їх автомобіль. Пізніше викрадачі вступили в контакт з сім'єю з вимогою викупу в 10 мільйонів євро", - розповів Аваков.


За його словами, протягом восьми місяців правоохоронці проводили гласне і негласне відпрацювання цього злочину, встановлювали коло осіб, які могли бути причетні і місце, де міг утримуватися викрадений.
"Вчора вночі в приватному будинку в селі Фастівець Київської області правоохоронці виявили підвальний тайник-бункер, що складається з 2 камер, обладнаний вентиляцією, освітленням, водопостачанням і каналізацією, броньованими дверима і постійним відеоспостереженням - приміщення явно спеціально готувалося для тривалого утримання заручників. В сусідній камері вилучено автомат Калашникова, магазини для нього, пістолети іноземного виробництва, підстовбурний гранатомет з гранатами і кілограм тротилу", - додав міністр.
При цьому сам заручник розповів, що били його тільки під час викрадення, решту часу фізичних тортур не застосовувалося.
"За підозрою в участі в злочині затримано громадянина РФ (дагестанець) і громадянина України. За даними слідства, організатор і члени його групи прибули в Україну легально в 2015 році і залишалися на території країни вже незаконно більше двох років. У ході реалізації злочинного задуму вони завербували громадянина України, мотивували його прийняти іслам і при його сприянні купили приватний будинок в селі Фастівець Київської області. Потім в підвалі будинку був обладнаний тайник-бункер з двома камерами для тривалого утримання заручників", - зазначив Аваков.
За його даними, протягом 2015-2016 років лише в Київській області було скоєно 12 викрадень.
"Переважно потерпілими стають забезпечені люди, за яких близькі виплачують величезні суми. Однак Валерій Людмирський став першим державним чиновником, який був викрадений заради викупу. Судячи з тривалої і ретельної підготовки та обладнання бункера, метою ОЗУ було системне викрадення і незаконне утримування людей з метою викупу", - заявив міністр.
Аваков зазначив, що зараз "поліція з'ясовує причетність встановлених учасників викрадення Валерія Людмирського до відомих міжнародних ОЗУ і звернулася в СБУ з проханням перевірити, чи не мають фігуранти справи стосунку до ісламських терористичних груп".


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в Москві було затримано чоловіка, який тримав в заручниках власну дружину і дітей.






Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?