Більшість українців вважають, що депутатів необхідно позбавити абсолютної недоторканності
Категорія
Політика
Дата публікації

Більшість українців вважають, що депутатів необхідно позбавити абсолютної недоторканності

Більшість українців вважають, що депутатів необхідно позбавити абсолютної недоторканності
Джерело:  online.ua


Президент України Петро Порошенко 16 січня 2015 року подав до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Конституції України щодо зняття депутатської та суддівської недоторканності.
Парламент підтримав законопроект - за нього проголосували 365 народних депутатів. Однак це голосування не означало остаточного скасування недоторканності, позаяк законопроект повинен бути направлений до Конституційного суду, а в вересні народні депутати повинні були проголосувати за зняття депутатської недоторканності, і це рішення одразу б набуло чинності.
У проекті закону йдеться про внесення змін до статті 80 Конституції України, виключивши абзаци: "Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність" і "Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані". При цьому в статті залишаться тільки такі слова: "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп".
Однак незважаючи на те, що КСУ виніс позитивне рішення і визнав законопроект конституційним, народні депутати до цього часу не змогли його розглянути. У зв'язку з цим, глава держави заявив, що зараз потрібен суспільний запит і суспільний тиск.
Редакція ONLINE.UA дізналася думку українців з приводу законопроекту і позбавлення депутатів абсолютної недоторканності.
Як показали результати опитування, більше половини громадян України (89%) вважають за необхідне зняття з депутатів недоторканності. Респонденти, що представляють захід і південь країни дали ствердну відповідь, жителі центру, півночі (90%), і сходу України (89%) були практично одностайні в бажанні скасування депутатської недоторканності.



Варто відзначити, що українці у вересні минулого року направили президенту України петицію із закликом зняти з парламентаріїв депутатську недоторканність, яка за короткий термін зібрала необхідні 25 тисяч підписів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?