Захід втомився від України, а Путін може відродити "Новоросію" - американські ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

Захід втомився від України, а Путін може відродити "Новоросію" - американські ЗМІ

Захід втомився від України, а Путін може відродити "Новоросію" - американські ЗМІ
Джерело:  The American Interest

Україна пережила 2015 рік, не виправдавши ні завищених очікувань гарячих прихильників країни, ні злісних надій недоброзичливців. Основне її досягнення виглядає досить мінімалістично, але від цього не менш важливе: країна вижила. Втім, і це може стати не таким вже досягненням, якщо політична криза в Україні, що розгорається, не буде розв'язана найближчим часом.
Про страшний діагноз для України і те, до чого він може призвести, пише Кірк Беннет в своїй статті "Розбита дорога України: про Сирію, мертвих донбаських командирів і «втому від України» для американського видання The American Interest. Переклад публікації зробив ONLINE.UA.
З моменту відступу в Дебальцевому на початку 2015-го українські сили змогли стабілізувати позиції на Донбасі, і військова ситуація на початок 2016- го виглядає для Києва набагато краще, ніж в минулому році. Іншу частину південної і східної України не спіткало те ж руйнування, що Донецьк і Луганськ. Маріуполь, Харків і Херсон, можливо, і були фігурально "зруйновані" жорстким падінням економіки України, але не російською артилерією фізично. Навіть в сфері економіки прогнозується повернення до зростання в 2016 році, після декількох років спаду. Крутий, затяжний спад цін на енергоносії став благом для України, в той час як противник країни, Росія, став кульгати.
Російська компанія в Сирії не тільки дала Україні перепочинок від військового тиску, а й поставила в тупик передбачення про можливе досягнення взаєморозуміння між Росією і Заходом щодо Сирії за рахунок Києва. Багато експертів висували гіпотези про те, що бажання створити спільний фронт для боротьби з ІДІЛ спонукає Захід послабити або скасувати санкції проти РФ - і, можливо, навіть без галасу передати Україну в сферу привілейованих інтересів її могутнього сусіда. Цікаво, що ніхто не припускав не менше правдоподібний варіант: що в бажанні забезпечити кооперацію Заходу проти ІДІЛ Росію - можливо, навіть більш вразливу, ніж Захід, для ісламського тероризму - змусять відмовитися від її невдалої ідеї "Новоросії" та залишити своїх поплічників на Донбасі мучитися від невизначеності.
У будь-якому випадку, цього не сталося. Причина, ймовірно, навіть не стільки в західних сумнівах щодо України (хоча вони, звичайно, зіграли свою роль), скільки в тому, що зараз просто немає міцної угоди по Сирії між Росією і Заходом. Головним завданням Росії є збереження режиму Башара Асада всупереч усьому, і як логічний наслідок - розгром Ісламської держави, що є вторинним фактором. Захід же має намір повалити Асада і перемогти ІДІЛ, але важко сказати, в який день або для якої конкретно західної держави що саме є пріоритетом.
Тож на тривимірній шахівниці сирійської війни Росія і Захід продовжать досить нескоординовані удари по Ісламській державі, в той час як їх дії повністю розходитимуться в питанні Асада. Недавні досягнення сирійських урядових військ і намічена загроза облоги районів Алеппо, які утримують повстанці, які значною мірою підтримуються російською авіацією, не відповідають поспішним прогнозам про те, що Росія і Захід знайдуть точки дотику в питаннях Сирії. Умовному російсько-західному альянсу проти ІДІЛ завдають шкоди реалії російських військових дій, які в значній мірі обходять ІДІЛ і, судячи з усього, навмисно створюють додаткові спалахи спроб сирійських біженців потрапити до Європи. Важко уявити собі будь-який логічний ланцюжок, в якому Україна може на щось вплинути в такому розкладі. Проте будь-яка розслабленість в Україні через зменшення ймовірності того, що її здадуть через Сирію, повинна бути стримана розумінням, що переможна російська кампанія в Сирії може підстьобнути Кремль повернутися до незавершених справ в сусідній державі.
Аналітики міркували щодо того, що недавні поспішні російські військові навчання на південному заході країни націлені на Україну або Туреччину. Цілком ймовірно, що обидва варіанти не виключені. Для Москви важливий бік раптових військових навчань - можливість прорепетирувати мобілізацію на випадок непередбачених обставин. Це дає можливість показати не тільки Україні і Туреччині, але і Грузії, що РФ здатна на дії з надання допомоги Вірменії або Придністров'ю і навіть на розгортання активних дій на власному неспокійному Північному Кавказі. Так багато ворогів, так мало часу...
В іншому ключі аналітики вхопилися за інші факти, які можуть стати потенційним рішенням як мінімум однієї війни - на Донбасі: призначення наближеного до Путіна Бориса Гризлова представником Росії в контактній групі по Україні. Передбачається, що вибір Путіним Гризлова - це показник його серйозних намірів і готовності до серйозних переговорів. Ще одним натяком стала серія вбивств на Донбасі лідерів сепаратистів, яких Москва нібито вважала занадто незалежними і безкомпромісними. І в цьому теж є основа для ідеї, що Кремль готує грунт для поступок.
Звичайно, не можна виключати, що Гризлов був обраний, щоб закінчити фіаско на Донбасі і забезпечити кращі умови для Москви, але цього не можна і стверджувати. Це може бути також зволіканням катастрофи. Можливо, Гризлова відправили туди (на переговори, - ред.) зайняти жорстку позицію і показати, що його начальству набридло бути містером "Хороший Хлопець". Аналогічно: встановлення Москвою більш суворого контролю над її ставлениками на Донбасі - не обов'язково показник майбутньої «здачі» сепаратистів. Варто тільки згадати випади російських шовіністів в 2014 році в сторону Владислава Суркова, сірого кардинала Кремля з політики щодо України, за його нібито готовність відмовитися від "Новоросії" та бойовиків на милість "фашистської хунти" в Києві. У підсумку це була битва між спраглими захопити Україну всю одразу і тими, хто хотів робити це поступово...
Але все ж насильницька загибель ключових командирів Донбасу дає важливий урок. Якщо хтось ще припускає, що Москва не може контролювати "повстання" на Донбасі, треба тільки направити їх до вдів Олександра Бєднова, Павла Дрьомова, Олексія Мозгового або Дмитра Уткіна (убитих ватажків бойовиків, - ред.) для авторитетного спростування.
Якщо військовий перепочинок в 2015 році був для України хорошою новиною, то, можливо, найзагрозливішою подією стало повернення "втоми від України" - виснажуючого і, зрештою, деструктивного стану, що характеризується симптомами психічного і емоційного характеру, які проявляються по-різному, починаючи від злоби, роздратування, обурення й огиди до цинізму, іронічних веселощів, відчаю і почуття повної безпорадності. Приголомшливий спалах «втоми від України» в 2007-2010 роках вбив інтерес Заходу і бажання підтримати саму ідею трансформації посткомуністичної країни. Патологічна історія цього стану свідчить про те, що переносниками «втоми від України» є всі українські політики, які самі не демонструють симптомів цієї страшної хвороби, але передають її практично всім західним діячам, з якими вступають в контакт. Хоча клінічні прояви цієї хвороби можуть неабияк дратувати хворого, вони не смертельні для нього, правда, можуть в результаті виявитися згубними для самої України.
«Утома від України» дуже важлива, оскільки західна підтримка Києва протягом декількох останніх важких років мала дві міцні опори. Перша - це засноване на реальній політиці завдання збереження/відновлення безпеки в Центральній і Східній Європі. Друга, правда, більше заснована на амбіціях і фантазії - бажання бачити Європу «єдиною і вільною», що складається з демократичних держав, з вільним ринком, які були б гідними кандидатами, якби захотіли, на роль членів європейських або євроатлантичних організацій. Однак, якщо для західних спостерігачів заразливою була ейфорія Майдану, то таким же заразливим виявилося і розчарування, безсилля, пов'язане зі стійкою корупцією і невмілим керівництвом країни. І якщо Україна в цьому відношенні продовжить розчаровувати, то виникає питання того, як довго протримається західна підтримка Києва.
Було б гірко для доброзичливців України побачити, що Київ, по суті, програє там, де йому обіцяли перемогу. Зірвавши плани Росії по відділенню всієї південної та східної частині країни в 2014 році і зумівши стабілізувати військову і економічну ситуацію в 2015-му, керівництво України ризикує втратити все в 2016 році, через свою нездатність або небажання впроваджувати реформи всередині країни. Лютий цілком може стати переломним моментом, з урахуванням відставки міністра економічного розвитку і торгівлі України, литовця Айвараса Абромавічусапопередження від глави МВФ Крістін Лагард про припинення траншів для України і довгоочікуваної відставки генерального прокурора із заплямованою репутацією Віктора Шокіна. І хоча непопулярний прем'єр-міністр Арсеній Яценюк подолав - за пасивної підтримки олігархів - голосування про вияв недовіри, не виключено, що владі під тиском внутрішніх і зовнішніх сил доведеться піти на перестановки в складі уряду або навіть перевибори, після чого прийняти серйозну програму реформ. Якщо цього не відбудеться, неважко уявити, що «втома від України» переросте в «паніку через Україну» - оскільки всі зусилля і всі жертви були марними - або навіть «відразу до України», через те, що з самого початку все було безглуздо, і ніякі поліпшення неможливі. Можна навіть уявити виникнення всередині України запеклості, яка призведе до революції, але вже більше якобінської, а не оксамитової, з сучасним аналогом гільйотини на Майдані.
Росія, зі свого боку, розпалювала війну в Україні не для того, щоб довести до краху економіку залежної держави, якій потрібна буде нескінченна підтримка. Заморожені конфлікти потрібні для того, щоб їх розморожувати і в потрібний момент знову подавати гарячими. В Україні Москва чекає вдалого збігу трьох обставин: відновлення цін на вуглеводні, відволікання або втрати інтересу Заходу, а також дестабілізації ситуації в самій Україні. З цінами на енергоносії Кремлю навряд чи пощастить. Але якщо достатньо людей в Україні і на Заході вирішать, що Революція Гідності виявилася такою ж жалюгідною і марною, як Помаранчева революція, Москва цілком може відчути спокусу зробити ще одну спробу свого гамбіту з "Новоросією". Більш того, важко повірити, що Кремль послав би Гризлова домовлятися саме в той момент, коли події, можливо, розвертаються на користь Москви.
Найкращі і інноваційні західні медичні технології не в змозі вилікувати «втому від України». Комплексний план лікування може бути розроблений тільки в Києві, і не можна втрачати ні хвилини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?