Є чотири напрямки військової загрози для України - експерт про майбутнє Донбасу і мобілізації
Категорія
Україна
Дата публікації

Є чотири напрямки військової загрози для України - експерт про майбутнє Донбасу і мобілізації

Є чотири напрямки військової загрози для України - експерт про майбутнє Донбасу і мобілізації
Джерело:  online.ua

Про слабкі місця України у військовому конфлікті з Росією

на Донбасі, те, що можна протиставити авіації РФ в разі, якщо вона буде застосована, ймовірне майбутнє окупованого сходу країни і проблеми мобілізації в інтерв'ю ONLINE.UA розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець

.



- Як би ви описали нинішню ситуація на Донбасі?


- Зараз ми перебуєваємо в стадії конфлікту низької інтенсивності. Це визначається кількістю особового складу та населення, які втягнені в конфлікт. Хід бойових дій нагадує заморожений конфлікт, подібний Абхазії або Придністров'ю. Позиція української сторони полягає в тому, щоб максимально заблокувати всі можливі напрямки, звідки може йти військова загроза: ОРДЛО (окремі райони Донецької і Луганської областей, окуповані бойовиками і Росією, - ONLINE.UA), кримський, придністровський і білоруський напрями. Це потенційні загрози. Поки РФ не використовує авіацію, Україна здатна блокувати атаки з окупованих районів.


-

Наскільки готова українська ППО до війни з російською авіацією?


- Українська сторона розглядає цей сценарій. Сьогодні кількість боєздатних ЗРС С-300 і ЗРК "Бук" здатні блокувати певну кількість повітряних нападів з російської сторони. С-300 можуть боротися навіть з крилатими ракетами. У нас є потенціал, щоб завдати неприйнятного збитку росіянам. Але коли ми говоримо про довгострокову перспективу, потрібно вирішити проблему розробки і створення власних керованих ракет з існуючих ракетних комплексів і закупівлі більш сучасних комплексів. Це - досить витратна робота, але вона потрібна для створення якісно нового щита повітряної оборони.



Сергій Згурець


- Вибори на Донбасі можливі?


- Це політичне питання. Ті ж Мінські домовленості передбачають, що вибори повинні проходити в безпечних умовах. Це означає взяття українськими силами під контроль кордонів. Росія на це не піде. Тому ситуація патова. Все йде до замороженого конфлікту.


- Яке озброєння використовується учасниками конфлікту?


- Українська та російська сторони використовують переважно зброю радянського виробництва з деякими елементами нового озброєння. РФ використовує зону бойових дій для утилізації застарілого озброєння та відпрацювання нових зразків, у тому числі безпілотних систем. Нам конфлікт дозволяє вдосконалити нові зразки озброєння: легку і важку бронетехніку, засоби зв'язку і безпілотні системи.


- Складається аматорське враження, по новинах, що російська сторона має перевагу в засобах РЕБ...


- Радіоелектронна боротьба - це важливий компонент сучасної війни. Тому що РЕБ впливає на управління військами. За рахунок ефективного РЕБ можна зменшити керованість військ противника. У російської сторони є напрацювання щодо глушіння різних частот. У нас тут проблеми, яким треба приділяти більше уваги.


Це питання обговорюють на високому рівні. Ми закуповуємо окремі системи РЕБ за кордоном. Вони стосуються і наземних військ, і протиповітряних сил. Тут питання не так пошуку технологій, як прийняття системних програм розвитку РЕБ. Є різні системи, РЕБ - це широке завдання. У нас зараз осередкове «затикання» невідкладних ділянок: боротьба з радіостанціями противника, боротьба з безпілотниками РФ і захист вертольотів і літаків. Але оскільки противник використовує нові зразки, то наша РЕБ повинна встигати за технологічними напрацюваннями РФ.


- З безпілотниками теж є проблеми?


- Після війни з Грузією 2008 року РФ зробила ставку на ізраїльські технології безпілотних систем. Прогрес більше у росіян, але він не такий критичний, щоб його не подолати. Інша справа, за останній рік Україна майже нічого не зробила для розвитку безпілотних систем. Зараз є досить обмежена кількість сучасних безпілотників. Це якщо говорити про безпілотники поля бою. Якщо говорити про безпілотники тактичного рівня, які вимагають великих можливостей з дальності і часу перебування в повітрі, ситуація стає критичною для України. Держава не витрачає гроші на розвиток тактичних безпілотників. Поки ми не маємо системних зрушень у державній політиці.



- Мобілізація цього року потрібна чи ні?


- Це залежить від ситуації на фронті. Оскільки кількість контрактників збільшилася, це дає меншу потребу в мобілізації. Якщо ж ситуація на фронті погіршиться, буде оголошена чергова хвиля мобілізації. Але слід розуміти, що мобілізація - це просто збільшення кількості особового складу ЗСУ. У нашому випадку кількість не переходить в якість автоматично. Якість будується на тренуваннях і підготовці. Тому, по-перше, бажано залучати на контракт людей, які були мобілізовані в перших хвилях. У будь-якому випадку, ефективне ведення бойових дій можливо мотивованими і умілими людьми. Кістяк армії треба створювати з контрактників.


Друге: мобілізація повинна бути прив'язана до розвитку загонів територіальної оборони. У таких загонах люди повинні проходити попередню підготовку, щоб ми не повторили ситуацію першої і другої хвиль мобілізації, коли мобілізували людей, які не розуміли і не були готові до того пекла, куди вони потрапили.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?