10 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

10 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

10 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У неділю, 10 листопада, у світі відзначають професійне свято - Міжнародний день бухгалтера. Також в цей день проходить Всесвітній день молоді і Всесвітній день науки. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 10 листопада.

10 листопада: яке сьогодні свято в Україні та світі

Кожен рік 10 листопада відзначають своє професійне свято бухгалтера. Вибору дати цього міжнародного свята послужила подія кінця 15 століття - 10 листопада 1494 року в Венеції була опублікована книга Луки Пачіолі "Все про арифметику, геометрії і пропорції", в якій автор спробував підсумувати знання про математику того часу. Саме до цієї дати і був приурочений Міжнародний день бухгалтерії, який часто називають Днем бухгалтера. Втім, у багатьох країнах не дотримуються цієї дати і відзначають національне свято бухгалтерів за власним календарем.

Також 10 жовтня в світі відзначають Всесвітній день молоді, який був встановлений на честь заснування Всесвітньої федерації демократичної молоді (ВФДМ) (World Federation of Democratic Youth, WFDY). Ця подія відбулася на Всесвітній конференції молоді, що проходила з 29 жовтня по 10 листопада 1945 року в Лондоні. ВФДМ веде боротьбу за мир, права молоді, незалежність народів, інтернаціональне згуртування прогресивної молоді; проти колоніалізму, неоколоніалізму і фашизму. До слова, у молоді це не єдине свято - 12 серпня відзначається аналогічне свято під назвою Міжнародний день молоді.

Щорічно 10 листопада також відзначається Всесвітній день науки. Він спрямований на підвищення усвідомлення громадськістю в усьому світі користі науки, а також служить нагадуванням міжнародній спільноті про необхідність використання науково-технічних досягнень в інтересах миру та розвитку на благо людської цивілізації. Проведення цього свята було рекомендовано в 1999 році на проведеній в Будапешті Всесвітній науковій конференції, де була висловлена необхідність більш щільної взаємодії між наукою і суспільством. Дотримуючись порядку конференції 1999 року, ЮНЕСКО офіційно заснувала Всесвітній день науки, проголосивши його на загальній конференції в 2001 році. У глобальному масштабі День науки був вперше відзначений 10 листопада 2002 року і з тих пір широко відзначається у всьому світі.

Церковне і народне свято 10 листопада

За народним і церковним календарем 10 листопада християни вшановують пам'ять великомучениці Параскеви, ім'я якої з грецької мови означає П'ятниця. Це церковне свято дублює народне шанування цієї святої 27 жовтня: в кінці жовтня відзначається "бабине свято" - Параскева Грязніха, яке теж пов'язано з Параскевою П'ятницею.

День Параскеви П'ятниці щільно перетинається зі святом язичницької Богині Макошь, яку слов'яни вважали покровителькою жінок. З Мокошью пов'язували дозрівання дівчинки в статевозрілу жінку, заміжжям, пологами і материнством, жіноче здоровь'м, а також всіма жіночими ремеслами.

Тому в цей день наші пращури молилися Параскеві про вдале заміжжя, про сімейне благополуччя, про легкі пологи, про здоров'я майбутньої дитини, а також довіряли різні жіночі таємниці. Квіти і трави, якими прикрашали образи Параскеви П'ятниці, вважаються цілющими. У разі будь-якої хвороби їх прикладали до хворого місця, обливали водою, в якій потім купали дітей, або поїли хворих їх відваром.

Що не можна робити 10 листопада

10 листопада, на Параскеву П'ятницю, категорично заборонено виконувати будь-яку жіночу роботу - прати, прибирати, займатися рукоділлям. Жінки боялися, що в разі порушення заборони, залишаться знедоленими. Чоловікам суворо заборонялися всі земляні роботи. Особливо сувора заборона був відносно використання металевого інвентарю. У народі говорили: "На Параскеву П'ятницю мужики не орють, баби не прядуть".

Дівчатам 10 листопада забороняється розчісувати волосся і мити голову. Також в цей день не можна веселитися і багато сміятися - вважається, що порушення цієї заборони може призвести до хвороб і сліз. Крім того, на Параскеву краще не приймати подарунки і нікому нічого не позичати, щоб не віддати своє щастя.

Прикмети 10 листопада

  • На Параскеву П'ятницю дитину не купають, а то хвороблива худорба нападе.

  • 10 листопада нових справ не починають, щоб вони не "пятились".

  • Туман на Параскеву - до відлиги.

  • Іній на деревах 10 листопада - до швидких морозів.

  • Багато снігу випало на Параскеву - весна буде ранньою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в 2019 році Чорна п'ятниця випадає на 29 листопада.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?