10 цікавих фактів про рожевого пелікана - символа цьогорічної Години Землі в Україні
Категорія
Культура
Дата публікації

10 цікавих фактів про рожевого пелікана - символа цьогорічної Години Землі в Україні

10 цікавих фактів про рожевого пелікана - символа цьогорічної Години Землі в Україні
Джерело:  online.ua

 Цього року хвиля Години Землі прокотиться світом 24 березня 2018 року. Темою чи лозунгом цьогорічної кампанії Всесвітній фонд природи WWF обрав – Connect2Earth (“ Злови зв'язок з Землею ”). Цей лозунг підкреслює, що люди почали втрачати зв’язок з планетою, який нам вкрай необхідно відновити.

Символами Години Землі в Україні було обрано трьох ссавців: видру, ведмедя і рись та одного водоплавного птаха - рожевого пелікана.

Ми вирішили розповісти 10 цікавих фактів про цього перелітного птаха.

1. Багато хто думає, що рожеві пелікани - це птахи, яких можна зустріти виключно у південних країнах. Та це не так. На території України пелікан є сезонним мігрантом. Зустрічається в Дунайському біосферному заповіднику та на придунайських водоймах, на лиманах у межиріччі Дністра і Дніпра, у регіональному ландшафтному парку «Кінбурська коса», окремі пари гніздяться у Чорноморському біосферному заповіднику та на Лебединих островах в Криму.
2. Загальна кількість птахів, що зустрічається на території нашої держави, за підрахунками 2004 року, становить близько 15 тисяч птахів.
3. Характерною ознакою пелікана є горловий мішок на нижньому боці дзьоба. Перш ніж проковтнути рибу, пелікан випускає з нього всю воду.
4. Птах може полювати на свою здобич самостійно або групами. Під час колективного полювання пелікани утворюють півколо й, вдаряючи крилами по воді, заганяють рибу на мілководдя. Потім вони одночасно занурюють у воду свої великі дзьоби й дістають свою здобич.
5. Інколи “полювати” пелікану допомагають баклани, пікіруючи згори на зграю риби і підганяючи її до пеліканів.
6. Рожеві пелікани ніколи не пірнають, тільки занурюють дзьоба у воду, іноді виймаючи його щоб вдихнути повітря або проковтнути рибу.
7. Ловля риби займає у пеліканів лиш невелику частину дня, весь інший час вони тримаються на піщаних островах або узбережжі.
8. Пелікани є одними з найважчих літаючих птахів. Та як не дивно, їх скелет становить лише 1/10 частини від загальної ваги тіла.
9. Повітряні мішки, що знаходяться у пелікана між кісток, роблять його більш плавучим. Такі повітряні “капсули” також знаходяться у нього під шкірою на горлі, на грудях та під крилами.
10. Самка пелікана будує своє гніздо дуже швидко, за 2-3 дні. Самець допомагає самці: збирає траву, набиваючи нею горловий мішок, і приносить їй цей матеріал.

В Україні рожевого пелікана занесено до Червоної книги як зникаючий вид. Серед основних загроз для виду дослідники виділяють: переслідування людиною, зменшення площі оселищ та запасів корму в результаті регулювання стоку води, використання великої кількості прісної води на зрошення та періодичні, природні коливання заводненості територій.

Крім того, на темпи росту популяції впливають репродуктивні особливості виду: тільки 2 яйця в кладці та набуття птахами статевої зрілості тільки на третій рік свого життя.

Задля підтримки популяції рожевого пелікана, наразі необхідно зберігати найбільш цінні водойми на засушливих територіях шляхом правильного їх використання та зменшити фактор втручання людини на територію природного гніздування цих птахів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?