12 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

12 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

12 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У суботу, 12 жовтня, в Україні професійне свято відзначають кадрові працівники, в світі - Всесвітній день мігруючих птахів і Міжнародний день боротьби з артритом. Який сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 12 жовтня.

12 жовтня: яке свято сьогодні в Україні і світі

12 жовтня своє професійне свято відзначають кадрові працівники. Вперше традиція відзначати професійне свято - День кадрового працівника - з'явилася в кадрових службах органів внутрішніх справ, але сьогодні це свято відзначають співробітники відділів кадрів на будь-якому підприємстві. До кадрових працівників належать: фахівці з підбору персоналу, інспектори відділу кадрів, менеджери з навчання персоналу, HR-менеджери, фахівці з пільг та компенсацій і керівники кадрових служб організацій.

Також на 12 жовтня 2019, припадає Всесвітній день мігруючих птахів, який щорічно відзначається у другу суботу жовтня. Метою свята є привернення уваги суспільства на глобальні екологічні зміни, які руйнують екосистеми ареалу перелітних птахів. Адже майже кожен десятий вид перелітних птахів знаходиться під загрозою вимирання.

12 жовтня у багатьох країнах відзначається Всесвітній день боротьби з артритом, який проводиться щорічно з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я. Основні цілі цього Дня - привернення уваги широкої громадськості по всьому світу до проблеми ревматологічних захворювань, підвищення інформованості про артрит у всіх його формах, об'єднання зусиль лікарів, пацієнтів і громадськості в напрямку вирішення питань профілактики, ранньої діагностики, медичної і соціальної реабілітації хворих на цю недугу.

Народне та церковне свято 12 жовтня

Напередодні Покрови Святої Богородиці православні відзначають Покровську батьківську суботу, яка в 2019 році випала на 12 жовтня. У цей день прийнято молитися про покійних рідних і близьких. Робити це можна в церкві або вдома перед іконами. В колі сім'ї можна організувати скромну вечерю з кутею, яка вважається символом вічного життя і воскресіння.

За народним календарем сьогодні - Феофана Милостивого. Зазвичай в цей день потрібно було влаштовувати полювання на зайця, після якого по традиціям влаштовували пишні гуляння. Також 12 жовтня православна церква вшановує пам'ять преподобного Киріака, який в 18 років став ченцем і трудився в обителі святого Євфимія, розташованої в місті Коринті.

Що не можна робити 12 жовтня

На Феофана не можна витрачати багато грошей - наші предки вважали, що якщо економити в цей день, то святий Феофан принесе ще більше грошей, благополуччя і достатку. У Покровську батьківську суботу прийнято подавати милостиню - все повернеться в десятикратному розмірі.

Церква не забороняє працювати в батьківську суботу. Однак, якщо домашні справи відволікають або робляться замість молитви і відвідування храму - то така робота під забороною.

Прикмети 12 жовтня

  • На Феофана багато зірок - до сухої осінньої погоди

  • Якщо пізно ввечері або вночі з'явився туман, заморозків не буде.

  • Поява в лісі пізніх грибів - до затяжної осені.

  • Якщо вдень вітер посилюється, а до вечора слабшає, погода буде ясною.

  • Грім в цей день - до безсніжною зими, східний вітер - до холодної.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 14 жовтня в Україні відзначають День захисника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?