13 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

13 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

13 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У неділю, 13 жовтня, в Україні професійне свято відзначають працівники державної санітарно-епідеміологічної служби та художники, в світі - Міжнародний день по зменшенню ризику стихійних лих. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 13 жовтня.

13 жовтня: яке свято сьогодні в Україні і світі

Щорічно у другу неділю жовтня в Україні відзначають День художника. У 2019 це професіональне свято випало на 13 жовтня. Українським майстрам пензля і різця належать твори, які стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва. Роботи визнаних класиків українського живопису - Миколи Глущенка, Віктора Зарецького, Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Олександра Гнилицького, Олександра Ройтбурда, Анатолія Криволапа, Сергія Животкова, Василя Цаголова - відомі і шановані далеко за межами України.

На 13 жовтня 2019 року випало ще одне свято - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби. Це професійне свято тих, хто піклується про стан харчових продуктів, які потрапляють на прилавки магазинів, предметів побуту, повітряного простору і водних ресурсів.

Також 13 жовтня - Міжнародний день по зменшенню ризику стихійних лих, заснований ООН у 1989 році. В цей День ООН закликає людей ділитися накопиченими знаннями в області зниження небезпеки лих. Мета Дня полягає в підвищенні рівня обізнаності про те, як люди вживають заходів для зниження ризику лих. Стихійні лиха приносять смерть, руйнування і викликають соціальні та економічні потрясіння в першу чергу на місцевому рівні. Щорічно мільйони людей змушені залишати рідні місця в результаті стихійних лих. В середньому в результаті стихійних лих гине 184 людини в день.

Народне та церковне свято 13 жовтня

За народним календарем 13 жовтня - день святих Григорія і Михайла. За повір'ями, день, що передує Покрову Пресвятої Богородиці - небезпечний. Вважається, що сьогодні нечиста сила ходить по землі і нападає на ослаблених людей. Для того, щоб уберегтися від біди, існують особливі звичаї. Наші предки в Григор'єв день намагалися обов'язково перестилати ліжко і міняти старий матрац на новий. Вони вірили в те, що перестелене ліжко допомагає позбутися від хвороб, а новий матрац захищав цілий рік від зла.

Щоб маленькі діти не хворіли на застуду, їх на порозі будинку в Григор'єв день обливали водою через решето. Люди похилого віку, щоб позбутися болю в ногах, спалювали в цей день старі постоли.

Що не можна робити 13 жовтня

В Григор'єв день і день Михайла не можна ходити на природу, в ліс або по траві. Краще взагалі після заходу з дому не виходити, так як може напасти лихо. Великий ризик нещасних випадків. Також категорично заборонено приймати подарунки, щоб не прийняти чужі невдачі, хвороби і проблеми на роботі та в особистому житті.

Прикмети 13 жовтня

  • Якщо напередодні Покрови сніг випав - зима наступить не скоро.

  • Вранці мороз на вікнах - до приходу гостей.

  • Сухий сніг випав в Григор'єв день - до врожайного літа.

  • Вродило багато горіхів і мало грибів - зима буде суворою і сніжною.

  • Корови себе тривожно ведуть - до сильного вітру.

  • Якщо в Григор'єв день буде дощ, то на Покрову випаде сніг.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 14 жовтня в Україні відзначають День захисника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?