14 вересня – яке сьогодні свято в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

14 вересня – яке сьогодні свято в Україні

14 вересня – яке сьогодні свято в Україні
Джерело:  online.ua

За давніх часів 14 вересня православні українці відзначали день святого Симеона – сирійського монаха, який володів даром передбачення та міг зцілювати тілесні недуги і душевні хвороби.

Цей праведник, як повідомляє ONLINE.UA, був відомий тим, що у V ст. провів на стовпі 37 років у пості та молитві. В народі 14 вересня отримало назву Сьомін день і вважалося початком Бабиного літа. Наші предки цього дня завершували збирання хлібів та починали топити у хатах і лазнях.

14 вересня – Церковне новоліття. Саме ця дата вважається першим днем нового церковного року.

Сьогодні іменини відзначають: Аіфал, Амоній, Ангел, Гермоген, Еванфія, Ісус, Калліста, Маргарита, Марфа, Мелетій, Семен.

За прикметами сьогодні заборонялося їсти вугрів, бо цю рибу називали змієм, якого чаклуни використовували проти людей. Перша день «бабиного літа» проходив під ігри та хороводи, цей обряд називався «Осенини».

У Сьомін день вважалося доброю прикметою справляти новосілля – вірили, що тоді в новому будинку завжди буде достаток і мир.

Прикмети на 14 вересня:

  • Тепла погода віщує теплу зиму.

  • Дме вітер з південного боку – взимку буде тепло.

  • Суха погода – восени буде мало дощів.

  • Гуси вже відлетіли у вирій – зима настане рано.

  • Погода дощова – осінь буде з великою кількістю опадів.

  • Багато павутини – осінь буде сухою і довгою.

Сьогодні народилися: співачка Емі Вайнхаус (1983), український футболіст та тренер Володимир Мунтян (1946).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?