15 вересня - Кабмін виступив з терміновим оголошенням
Категорія
Економіка
Дата публікації

15 вересня - Кабмін виступив з терміновим оголошенням

15 вересня - Кабмін виступив з терміновим оголошенням
Джерело:  online.ua

З 1 вересня почалася нова сесія Верховної Ради України, ключовим питанням якої стане затвердження бюджету на 2021 рік. Спікер ВРУ Дмитро Разумков сподівається, що Кабмін вчасно подасть проєкт закону, а депутати оперативно приймуть його в короткі терміни, а не як в минулому році "під ялинку". Глава Кабмін Денис Шмигаль запевнив українців, що проєкт державного бюджету на 2021 рік подадуть до Верховної Ради 15 вересня, як того вимагає закон. Він уточнив, що в ньому буде передбачено зростання ВВП, можливий дефіцит бюджету і реальний курс долара. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Голос України.

"15 вересня, так як цього вимагає закон, Міністерством фінансів буде поданий до Верховної Ради проєкт бюджету на 2021 рік. Є основні параметри, вони сьогодні доопрацьовуються, дискутуються. Ми їх представимо вчасно", - запевнив Шмигаль.

За словами прем'єр-міністра, в проєкті бюджету на 2021 рік передбачено зростання ВВП в розмірі 4,7%, а також плановий дефіцит бюджету до 6%. Шмигаль додав, що фінансовий проєкт готується з урахуванням курсу долара до 29 грн.

Важливо відзначити, що Шмигаль раніше анонсував, що в проєкті бюджету на 2021 рік будуть враховані всі розрахунки по видатках на медицину, освіту, армію, а також витрати на подолання епідемії коронавіруса COVID-19, запуск медичної реформи та інших системних проектів.

Нагадаємо, доходи держбюджету на 2020 рік були затверджені в розмірі 975,833 млрд грн, витрати - 1,266 трлн грн (1,135 трлн грн), дефіцит - 94 млрд грн. У квітні Верховна Рада внесла антикризові зміни до держбюджету на поточний рік через пандемію і, збільшивши його дефіцит майже втричі - до 298,4 млрд грн, або 7,5% від ВВП.

За даними Мінфіну, за січень-липень 2020 року державний бюджет був виконаний з дефіцитом в розмірі 47,4 млрд грн. У тому числі загальний фонд - з дефіцитом в сумі 54,8 млрд грн, що набагато менше, ніж передбачалося в бюджеті. Але прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що в державному бюджеті України немає ніякої "дірки", а є плановий дефіцит в розмірі 7,5% ВВП.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings оновили оцінку української економіки - вони зберегли свій квітневий прогноз, згідно з яким в 2020 році економіка України скоротиться на 6,5%. За оцінками аналітиків Fitch, у другому кварталі 2020 економіка України скоротилася на 11,4%. Однак, вони допускають, що ситуація може погіршитися, тому що ризики зберігаються, з огляду на невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавіруса, а також тривалості або повторного введення обмежень, особливо з урахуванням повідомлень про зростання числа випадків коронавіруса в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?