15 вересня – яке сьогодні свято в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

15 вересня – яке сьогодні свято в Україні

15 вересня – яке сьогодні свято в Україні
Джерело:  online.ua

За християнським календарем сьогоднішній день вважається святом праведника Мамонтія або Маманта Вівчарника. 15 вересня наші предки присвячували догляду за вівцями та козами, оскільки Мамонтій вважається покровителем цих тварин.

На Мамонтія, як повідомляє ONLINE.UA, заборонялося виганяти худобу з двору на пасовище, інакше тварини могли захворіти. Також вважалося, що 15 вересня в траві повзає багато змій, особливо біля води. Тому вони можуть вкусити не тільки кіз та овець, але й людей. Через це існує повір’я не ходити сьогодні босоніж.

На Маманта Вівчарника було прийнято зайвий раз не виходити з дому без потреби. Для покупок цей день вважався невдалим – на базарі могли обікрасти або обдурити. Також 15 вересня не рекомендувалось починати якусь важливу чи довгу справу – для цього краще почекати іншої дати.

Крім того, сьогодні вважається поганою прикметою ходити в яскравому одязі. Це нібито притягує очі злих людей і чаклунів, які могли наврочити людину. Через це наші предки зазвичай одягалися в біле вбрання, які відбиває подібні привороти і відсилає назад.

На Мамонтія краще готувати страви з козячого молока – існувало повір’я, що сьогодні воно має особливо цілющі якості та корисні властивості.

У цей день дівчата розплітали коси, після чого вішали стрічки на дерева, щоб їх могли забрати птахи, які натомість надішлють до них доброго нареченого.

15 вересня в Україні відзначається День фармацевта та День працівника лісу. Сьогодні народились: мандрівник Марко Поло (1254), письменниця Агата Крісті (1890) та принц Гаррі (1984). Також сьогодні іменини відзначають: Альфред, Антон, Демид, Леонід, Іван, Федір, Федот, Феодосій, Пилип та Юліан.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?