19 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

19 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

19 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

Субота, 19 жовтня, не багата на міжнародні та професійні свята. Але в церковному календарі в цей день є важлива дата. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 19 жовтня.

19 жовтня: яке сьогодні народне свято в Україні

19 жовтня православні відзначають день пам'яті апостола Фоми, який був одним з дванадцяти учнів Ісуса Христа. Цього святого також називали Фомой- "близнюком", оскільки зовні він був вражаюче схожий зі Спасителем.

Фому ще називають Невіруючим через те, що він не повірив у воскресіння Ісуса Христа після смерті. І тільки, коли особисто побачив рани на його тілі при розп'ятті, він увірував і став самим старанним проповідником християнського віровчення.

Як відзначають Фомін день: традиції та звичаї

Наші пращури день Фоми Невіруючого проводили святково. В цей день за традиціями підводяться підсумки року, підраховується урожай і розподіляються запаси на зиму, а після влаштовуються посиденьки в сімейному колі. Господині в Фомін день готують соління, варять варення і компоти. Вважається, що якщо 19 жовтня заготовити багато запасів, то зимовий період пройде без проблем, так як апостол протегує бережливим і запасливим людям.

Що не можна робити 19 жовтня

В Фомін день категорично не можна лінуватися, залежуватися в ліжку і даремно витрачати час - апостол не любить ледарів. Дівчатам і жінкам в цей день суворо заборонено базікати даремно, краще присвятити час домашнім справам. Особливо ця заборона стосується дівчат на виданні - красуню, нехтуючу 19 жовтня рукоділлям, засуджували і могли знеславити як ледарку, яку ніхто не візьме заміж.

Також в день Фоми не можна було відмовляти в хлібній милостині нужденним - жадібність може спричинити за собою майбутній неврожай. І обов'язково до 19 жовтня потрібно віддати борги, якщо вони є, інакше фінансові проблеми можуть переслідувати весь рік.

Прикмети 19 жовтня

  • Якщо в Фомін день немає вітру - до похолодання.

  • Ворони на Фому в зграї збираються - до негоди.

  • Сухий сніг випав 19 жовтня - буде врожайне літо.

  • Вечірня зоря в день Фоми яскраво-червоного кольору - до негоди.

  • Якщо на Фому випаде сніг, то в другій половині листопада почнеться справжня зима.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, куди можна піти в Києві на вихідних 19 та 20 жовтня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?