2020-й не описати одним словом. Оксфордський словник не зміг обрати головне слово року
Категорія
Культура
Дата публікації

2020-й не описати одним словом. Оксфордський словник не зміг обрати головне слово року

2020-й не описати одним словом. Оксфордський словник не зміг обрати головне слово року
Джерело:  online.ua

Жителі всієї планети з нетерпінням чекають завершення високосного 2020 року, який обрушив на планету неймовірні глобальні проблеми, наслідки яких доведеться розгрібати десятки років. Безпрецедентні виклики, які виникли в 2020 році, навіть оксфордські лінгвісти і лексикографи не змогли лаконічно описати одним словом через масштаб подій, які мали парадоксальне значення для розвитку мови. У зв'язку з цим Оксфордський словник вирішив відійти від своїх традицій і назвав цілі найважливіші поняття року, так як головне слово 2020 визначити не вдалося. Вчені-лінгвісти вважають, що опис цього року, який вони назвали безпрецедентним, не вміститься в одне слово. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт Оксфордського словника.

"Англійська мова, як і всі ми, був змушений швидко адаптуватися в цьому році. З огляду на феноменальний масштаб змін і розвиток мови протягом 2020 року, в Oxford Languages прийшли до висновку, що його не можна чітко описати одним словом", - йдеться в заяві.

Замість головного слова 2020 року оксфордські лінгвісти позначили в словнику найбільш згадувані слова в залежності від тих чи інших подій. Початок 2020 року вони охарактеризували словом bushfire, яке позначає в перекладі "руйнівну лісову пожежу". Тим самим була згадана Австралія, яку охопили пожежі на початку року. Також в словнику згадано слово імпічмент, яке пов'язане з Дональдом Трампом і скандалом навколо нього.

Навесні в список важливих слів увійшли кілька понять, пов'язаних з пандемією, які змінили уклад життя мільярдів людей на планеті. Це coronavirus, COVID-19, lockdown (примусові карантинні заходи), social distancing (соціальне дистанціювання) і reopening (відновлення). Також лінгвісти виділили групу слів про клімат - net zero (нульовий; в значенні "нульове споживання енергії"), і про вибори в США - vote-by-mail (голосування поштою).

Серед описуючих 2020 рік понять лінгвісти також виділили прикметник "білоруський", зазначивши, що через самопроголошення Олександра Лукашенка президентом Білорусі після виборів, світ в тому числі сфокусувався і на протестах в цій країні.

Важливо відзначити, що лінгвісти тлумачного словника англійської мови Collins English Dictionary змогли визначитися з головним словом 2020 року. Ним став "локдаун", використання якого на сайтах, в книгах, газетах, а також на телебаченні та радіо збільшилася на 6000%.

"Це стан, якого ми найбільше боїмося в 2020 році, стан загального застою, при якому майже все, що належить до нормального суспільного життя, призупинено", - пояснили свій вибір в Collins English Dictionary.

Як відомо, в 2019 році за версією Оксфордського словника головним словом року було словосполучення climate emergency (надзвичайна кліматична ситуація). У 2018 році Оксфордський словник визнав toxic (в перекладі з англійської - "отруєний", "наповнений отрутою", "токсичний") головним словом року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, чий 2021 рік буде за східним календарем і як його правильно зустріти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?