21 вересня – яке сьогодні свято відзначають в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

21 вересня – яке сьогодні свято відзначають в Україні

21 вересня – яке сьогодні свято відзначають в Україні
Джерело:  online.ua

Сьогодні християни східного обряду відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці – Діви Марії, майбутньої Матері Ісуса Христа. У народі цей день називається Друга Пречиста. Оскільки це дуже важливе свято в релігійному календарі, 21 вересня існує кілька заборон та рекомендацій, які слід неодмінно пам'ятати.

Як повідомляє ONLINE.UA, на Різдво Богородиці не можна виконувати важку фізичну і брудну роботу по дому. Також не можна шити, вишивати, прати, прибирати, мити, копати, рубати, ремонтувати або будувати.

Сьогодні забороняється сваритись з близькими чи будь-ким іншим. Під час сидіння за столом не можна змітати крихти на підлогу. Після обіду прийнято віддавати домашнім тваринам увесь хліб, який залишився.

Друга Пречиста вважається традиційно жіночим святом. Жінки, у яких немає дітей, повинні приготувати обід, «щоб молилася Богородиця за їхніх дітей». На обідній стіл традиційно подавали рибу, борщ із свининою чи птицею, запечене м’ясо, голубці, вареники з сиром і пироги з різноманітною начинкою.

Жінкам цього дня було прийнято рано вранці приходити до водойми, щоб вмитися водою до сходу сонця. Вважалося, що це допоможе зберегти красу до самої старості.

На Другу Пречисту не можна ходити в незручному взутті – натерти ноги і мозолі цього дня є дуже поганою прикметою. Але і босоніж також краще не ходити.

21 вересня збирають врожай із грядок. Після свята Різдва Богородиці можна було засилати сватів до дівчат. Також у цей день добре робити весілля і ходити сім’ями в гості.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?