23 вересня – яке свято сьогодні відзначається в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

23 вересня – яке свято сьогодні відзначається в Україні

23 вересня – яке свято сьогодні відзначається в Україні
Джерело:  online.ua

Сьогодні у православному календарі відзначається день Святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських. Також цього дня прийнято згадувати святих Петра і Павла Горобинників.

Відсьогодні горобина вважається дозрілою. Ягоди починали заготовляти про запас, варили з них компоти і цілющі кваси, повідомляє ONLINE.UA. Здавна горобина вважалася чудовим засобом проти хвороб і нечистої сили, настій з неї використовували для лікування простудних хвороб.

На Петра і Павла збір горобини був обов’язковим – інакше в будинку могла оселитися нечиста сила. Одним з улюблених алкогольних напоїв на Русі була настоянка горобини на горілці. Очищені і залиті в пляшки ягоди прибирають в тепле місце на два місяці і не забувають струшувати вісім разів за весь період настоювання. До зими смачна настоянка вже буде готова до вживання.

Також вважалося, що сьогодні треба розвішувати горобину під дахом будинку – тоді пров’ялені ягоди матимуть більш солодкий присмак.

Прикмети 23 вересня:

  • Багато горобини у лісі – до похмурої осені і суворої зими. Якщо ж мало горобини – тоді осінь буде суха, а зима – пізньою.

  • Горобина, зібрана на Петра і Павла, захищає від застуди, нечистої сили, та лікує головний біль.

  • Гілочка горобини на столі приносить в дім щастя.

  • Ягоди слід вішати або класти під дах будинків – тоді біс не вселиться, а в будинку буде щастя.

  • 23 вересня можна вирушати в дорогу – нічого не станеться.

  • Люди, які народилися 23 вересня, будуть жити довго.

Сьогодні народилися: Юлія Цезар (63 р. до н.е), оперна співачка Соломія Крушельницька (1872), співак Хуліо Іглесіас (1943).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?