25 грудня - в Україні відзначають католицьке Різдво
Категорія
Україна
Дата публікації

25 грудня - в Україні відзначають католицьке Різдво

25 грудня - в Україні відзначають католицьке Різдво
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 25 грудня, в Україні вперше офіційно святкують католицьке Різдво. З 2017 року це свято в нашій країні отримало статус державного.

Про особливості католицького Різдва, цікаві традиції та його ритуалах розповість ONLINE.UA.

Читайте також: Як прикрасити будинок на Новий рік 2018: різдвяний і новорічний декор своїми руками

Різдво є одним з найголовніших свят християн. Західні християни, які живуть за Григоріанським календарем, святкують його 25 грудня, а східні християни - 7 січня.

В іншому сенс святкування Різдва абсолютно ідентичний - католики і християни славлять народження Ісуса Христа, який в цей день з'явився на світ у Вифлеємі.

Традиції святкування Різдва беруть свій початок ще в IV столітті. Саме тоді в священних писаннях Матвія і Луки з'явилася згадка про те, що схід першої вечірньої зорі в ніч на 25 грудня знаменує собою народження Сина Божого.

У день Різдва, 25 грудня, служаться три особливі літургії - як одвічної народження Слова від Бога Отця (вночі), народження Бога-Сина від Діви (на зорі) і народження Бога у віруючій душі (вдень).

Читайте також: Смачно та гарно: 10 ідей оформлення страв до новорічного столу

За багатовіковими традиціями Різдво вважається сімейним святом, яке відзначають у вузькому колі рідних і близьких людей. Напередодні свята будинок прикрашається особливими різдвяними символами - яслами з фігурками Діви Марії, немовляти Ісуса і соломою. Діти напередодні свята виготовляють своїми руками яскраві різдвяні фігурки у формі тваринок, ліхтариків і сердечок, якими прикрашають ялинку.

Особливу увагу в Різдво приділяється святковому столу. На столі, за традицією, мають бути 12 страв, що відповідає числу апостолів. Різдвяне меню зазвичай включає кутю, овочеві салати, вареники і млинці, фрукти і рибу. Головним частуванням святкового столу є індичка.

Як повідомляв ONLINE.UA, 2 грудня в Україні набув чинності закон про введення нового вихідного дня- католицьке Різдво.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?