30 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

30 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

30 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У суботу, 30 листопада, у багатьох країнах світу відзначають Всесвітній день домашніх тварин. Також в цей день проходить Міжнародний день захисту інформації та День пам'яті всіх жертв застосування хімічної зброї. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 30 листопада.

30 листопада: яке сьогодні свято в Україні та світі

Щороку 30 листопада у багатьох країнах світу відзначають Всесвітній день домашніх тварин, який нагадує людям про відповідальність за "братів наших менших". Заходи, присвячені цьому святу, вельми різноманітні: в одних країнах проводять акції на захист тварин від жорстокого поводження, в інших - флешмоби на підтримку створення притулків або клінік для тварин та виставки кішок і собак. Головна мета проведення усіх акцій - привернення уваги широкої громадськості до проблем домашніх тварин, в тому числі і бездомних, виховання у підростаючого покоління дбайливого ставлення до природи, відповідальності за тварин.

Також щорічно 30 листопада під всьому світі проходить Міжнародний день захисту інформації, який ще відомий як День комп'ютерної безпеки. Це свято проголосила американська Асоціація комп'ютерного обладнання в 1988 році. Мета свята - нагадати всім про необхідність захисту комп'ютерної інформації, а також звернути увагу виробників і користувачів устаткування і програмних засобів на проблеми безпеки.

З 2015 року світ відзначає День пам'яті всіх жертв застосування хімічної зброї, заснований Генасамблеєю ООН. До цього свято відзначали 29 квітня - саме в цей день в 1997 році вступила в силу Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення. Учасниками Конвенції є 188 держав, які взяли на себе зобов'язання знищити всі задекларовані запаси хімічної зброї. При цьому ряд держав не приєдналися до Конвенції, і у них немає ніяких зобов'язань перед міжнародною спільнотою.

Церковне і народне свято 30 листопада

Православні християни 30 листопада вшановують пам'ять святого Григорія Чудотворця. Народився він близько 213 року, проживав на території Малої Азії, в миру носив ім'я Федір, а вже після хрещення став Григорієм. Святий отримав гарну освіту, але завжди був зайнятий пошуком сенсу життя. І істина відкрилася йому тільки після прочитання Євангелія. Тоді Григорій прийняв хрещення і став проповідником, а потім єпископом Неокесарії. За повір'ями богослов звернув у віру багатьох людей, а під час своїх проповідей зціляв, за що його і нарекли Чудотворцем.

У народному календарі святого Григорія назвали Зимовказівник. По погоді цього дня судили, якою буде майбутня зима. Яка погода з ранку і до полудня, такий буде і перша половина зими, а погода з обіду віщує про погоду у другій половині зими.

Що не можна робити 30 листопада

Наші пращури на Григорія Чудотворця завжди ходили в баню, щоб залишатися здоровими протягом всього майбутнього року. Також цей день вони намагалися провести з сім'єю. Вважається, якщо зібратися всім разом на Григорія - сім'я буде дружня і міцна.

Існувало на 30 листопада і кілька категоричних заборон. Зокрема, на Григорія не можна міряти чужу обручку і чужі речі - є ризик проміняти своє щастя та забрати собі погане з долі власника речей. Крім того, в день Григорія Чудотворця краще не вирушати в далеку дорогу, а подорож відкласти на наступний день.

Прикмети 30 листопада

  • Яка погода на Григорія 30 листопада - такою буде і зима.

  • Молодик 30 листопада - незабаром холоди настануть.

  • Місяць на Григорія знаходиться в світлому колі - погода різко зміниться.

  • Сон, який присниться 30 листопада, буде віщим.

Раніше ONLINE.UA публікував важливі прикмети на Новий рік 2020 з підказками, як правильно проводити 2019 рік, щоб привернути багатство і успіх в рік Щура.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?