6 січня - православні християни відзначають Святвечір
Категорія
Україна
Дата публікації

6 січня - православні християни відзначають Святвечір

6 січня - православні християни відзначають Святвечір
Джерело:  online.ua

У переддень Різдва Христового, 6 січня, православні християни відзначають Святвечір або Багату Кутю. Він є одним з найурочистіших свят, який припадає на заключний день Різдвяного посту.

Історію Святвечора і традиції цього свята розповість ONLINE.UA.

Читайте також: Різдво у Києві: куди піти на вихідних 6-8 січня

Відзначати Різдво і Хрещення Спасителя християни почали ще в кінці III - початку IV століть. По православній традиції, в Святвечір прийнято відмовлятися від їжі до появи першої зірки, що пов'язане з переказом про появу Віфлеємської зірки, яка сповістила про народження Христа.

Святвечір є сімейним святом, коли увечері 6 січня, після появи на небі першої зірки, рідні та близькі люди збираються за святковим столом, на який, за традицією, ставлять 12 пісних страв на честь дванадцяти апостолів.

Головною стравою Святвечора є кутя, яка готується з пшениці, ячменю або рису з солодкими добавками у вигляді родзинок, сухофруктів, маку, меду і горіхів. Зерно в різдвяній куті символізує вічне життя, а солодкі добавки - символ райського блаженства. Крім куті на стіл подаються і інші пісні страви: борщ з грибами, вареники з капустою або картоплею, голубці, маринований оселедець, гриби, заливна риба, тушкована капуста і узвар.

Важливі заборони на Святвечір

Під час вечері на Святвечір за столом категорично забороняється багато розмовляти і виходити з-за столу, щоб не впустити в будинок нечисту силу. Також, за християнськими традиціями, заборонено пити воду під час трапези - всі страви запивають тільки узваром.

Перед святом слід провести прибирання в будинку, щоб забезпечити хороші відносини в родині на весь рік. В душі християни закликають в цей день пробачити всіх кривдників.

Відзначати Святвечір слід в новому одязі, в якому відсутній чорний колір. Також в цей день не можна далеко йти від будинку.

Обряди на Святвечір

Головним обрядом Святвечора є колядування. У цей вечір діти і молодь ходять по вулицях, стукають в усі двері і славлять піснями Христа, бажаючи щастя і здоров'я господарям будинку. За це їм дякують цукерками і монетами.

Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. За прикметами, він принесе в вашу родину мир і благополуччя.

Найпопулярніші колядки на Святий вечір і Різдво:

"Коляду для вас співаю,
Дай вам боже урожаю,
Щедрих нив, садів квітучих,
Зірку в небі на Святвечір
Для дорослих і малечі.
Коляда моя лунає,
Увесь світ з Різдвом вітає. "

"Добрий вечір тобі, пане господарю!
Винеси ти нам ковбасок пару,
Ой походи коло пічки,
Пошукай нам перепічки.
Винеси сала, не скупися,
Щоб ячмінь твій уродився,
Щоб нажали сто кіп жита,
Щоб сім`я була вся сита!
Щоб скотинка водилася,
Щоб пшениця родилася,
Щоб у хаті всього мали –
Колядників пригощали."

"Святий вечір, добрий вечір!
Коляда іде, всім дари везе.
Всім дари везе, нам слово каже,
Нам слово каже, що весь світ сяє.
Земле, земле, одчиняй двері.
Одчиняй двері, бо твій князь їде! "

Раніше ONLINE.UA повідомляв, якою буде погода на Різдво в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?