6 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

6 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

6 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У неділю, 6 жовтня, в Україні професійне свято відзначають вчителя, в світі відзначають Всесвітній день охорони місць проживання. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 6 жовтня.

6 жовтня: яке свято сьогодні в Україні і світі

6 жовтня в Україні відзначають День вчителя. Це свято на офіційному рівні в Радянському Союзі почали відзначати з 1980 року. Пізніше в незалежній Україні його також було вирішено закріпити в календарі офіційних. 11 вересня 1994 року президент України підписав указ, згідно з яким День вчителя в Україні святкують в першу неділю жовтня. Але оскільки це вихідний день, урочисті заходи з нагоди свята в навчальних закладах проходять в п'ятницю. До слова, Всесвітній день вчителя більш ніж в ста країнах світу відзначили вчора, 5 жовтня.

Щорічно 6 жовтня в усьому світі відзначають Всесвітній день охорони місць проживання - міжнародне свято, покликане привернути увагу людства до проблеми збереження довкілля фауни планети Земля. Це свято було засновано в 1979 році в рамках Бернської конвенції про збереження європейської дикої природи і природного місця існування. Всесвітній день охорони місць проживання нагадує всьому людству про те, що всі ми є тільки частиною природи і всім, що маємо, ми зобов'язані саме їй. Це свято спрямоване на привернення уваги світової громадськості до згубного впливу антропогенного чинника на навколишнє середовище.

Народне свято 6 жовтня

6 жовтня за народним календарем православні християни святкують зачаття Іоанна Предтечі. Праведна Єлизавета, мати святого Іоанна, була родичкою Діви Марії, яка, дізнавшись про вагітність, прийшла її провідати. Коли ж Єлисавета почула привітання Діви Марії, то в її утробі затріпітав малюк і незабаром на світ з'явився Іоанн Предтечі. Таким чином, будучи в утробі, він передбачив народження Спасителя - через півроку після цієї радісної події, народився Ісус Христос, якого пізніше Предтеча хрестив у водах Йордану.

Також 6 жовтня православна церква вшановує пам'ять святої мучениці Іраїди, яка проживала в Олександрії. Одного разу вона вирушила до джерела, щоб набрати води. У цей момент до берега причалив корабель, на якому знаходилося безліч жінок, чоловіків, ченців і дияконів. Всі ці люди були в оковах. Їх за сповідання християнської віри везли на муки. Несподівано Іраїда спалахнула великою любов'ю до Господа. Вона добровільно приєдналася до в'язнів, і разом з ними була укладена в кайдани. Коли корабель прибув в єгипетське місто Антінополь, Іраїду перш інших піддали жорстоким катуванням, а після усікли мечем.

Що не можна робити 6 жовтня

На Іраїду наші предки намагалися утеплити будинок, заготовити на зиму дрова і протопити хату, так як після 6 жовтня рідко бувала тепла погода. Люди, що потрапили в біду, намагалися в цей день поворожити на долю. Вони набирали в глечики воду з різних річок і несли додому. Потім дивилися, з якої судини вода швидше випарується: якщо з глечика, який наповнювали з повної річки, то швидко вирішити проблему не вийде, і навпаки.

У день Іраїди спірної за повір'ями не можна згадувати і перераховувати свої біди - скільки нарахуєш, стільки і накликаєш. У народі вважали, що не можна 6 жовтня божитися марно, жартома або без потреби, інакше можна накликати нещастя. А щоб залучити матеріальний прибуток, потрібно покласти в гаманець монету з вадою, яку дали на здачу в магазині.

В цілому 6 жовтня вважається нещасливим днем, повним обманів. Тому в цей день не треба планувати нічого нового і не здійснювати покупки. Також краще не давати гроші в борг.

Прикмети 6 жовтня

  • Журавлі полетіли - осінь до зими перевалила.

  • Півень вночі заспівав - насувається негода.

  • Кури розкудкудакалась - погода зіпсується.

  • Якщо качки хлюпочуться у воді і кричать, то буде дощ, якщо притихли - до грози або до грому.

  • Якщо день туманний, а дерева вкрилися інеєм, наступний рік буде врожайним.

  • Виріс високий бур'ян - до сніжної зими.

  • Якщо дикі гуси високо летять і голосно кричать, то скоро настане справжня зима.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 14 жовтня святкують День захисника України. В цей день буде офіційний вихідний.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?