7 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

7 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

7 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У понеділок, 7 жовтня, в багатьох країнах відзначають професійне свято лікарі та архітектори. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 7 жовтня.

7 жовтня: яке свято сьогодні в Україні і світі

Щорічно в перший понеділок жовтня в багатьох країнах відзначають Міжнародний день лікаря. У 2019 професійне свято лікарів випало на 7 жовтня. Ініціаторами створення цього свята виступили Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) і Міжнародна медична гуманітарна організація "Лікарі без кордонів". Це свято вважається днем солідарності і активних дій лікарів всього світу. До речі, в Україні, крім Міжнародного дня лікаря, відзначають ще й День медичного працівника - щорічно в третю неділю червня.

Також на 7 жовтня 2019 року випало свято - Всесвітній день архітектора. Воно було засноване Міжнародним союзом архітекторів, МСА (англ. International Union of Architects, UIA). Спочатку на зборах МСА в 1985 році було вирішено щорічно святкувати Всесвітній день архітектури 1 липня. А в 1996 році Міжнародний союз архітекторів, на своїй 20-й Генеральній асамблеї в Барселоні, ухвалив резолюцію про перенесення святкування Всесвітнього дня архітектури на перший понеділок жовтня, приурочивши його проведення до Всесвітнього дня Хабітат.

Всесвітній день Хабібат (World Habitat Day) був заснований Генасамблеєю ООН в 1985 році. Це свято створено з метою забезпечення населення планети житлом. А головна ідея Дня - задуматися про стан наших міст і основному загальному праві на адекватне житло, а також нагадати світові про колективну відповідальність за майбутнє середовища проживання людини.

Народний свято 7 жовтня

За народним календарем 7 жовтня - день Фекли Заревниці. Сьогодні православні вшановують святу мученицю Феклу Іконійську, яка прийняла християнство, перейнявшись проповіддю апостола Павла в I столітті, не побоялася жорстокої страти заради Віри - святу не чіпали ні вогонь в турецькій Іконії, ні дикі звірі в Сирії. Не дивлячись на переслідування язичницьких жерців, вона прожила довге життя і померла у віці 90 років. Над печерою в Маалюлі, в якій померла Фекла, споруджено монастир на честь мучениці.

Це народне свято має низку традицій, зокрема, пов'язаних з вогнем. В цей час починали топити будинки і розводити вогонь в сараї, щоб сушити снопи. Зазвичай цю роботу доручали найстаршому чоловікові в сім'ї. Також на Феклу пекли хліб з першого обмолоченого снопа. Його потрібно було розділити між усіма членами сім'ї. У день Фекли Заревниці наші предки молилися преподобній при хворобі очей, а також просили вилікувати і інші недуги. Також святу молили про удачу і кохання. Вважалося, що якщо молитися і дивитися при цьому на полум'я свічки - то дуже скоро бажання збудеться. Також в день Фекли жінки починали прясти. Це дійство обіцяло удачу у всіх справах, а також радість в сім'ї та фінансове благополуччя.

Що не можна робити 7 жовтня

У день Фекли не можна вести переговори та затівати важливі справи, так як угода може зірватися. У цей день не рекомендується запрошувати гостей і самому ходити з візитами. Вважається, що свято святої Фекли потрібно проводити в сімейному колі, а походи по гостях можуть привести до небажаних сварок.

7 жовтня не можна замикати житло зовні. Вважається, що на Феклу в будинок приходить дохід і фінансове благополуччя. Також цей день несприятливий для тих, хто збирається в дорогу або подорож.

Прикмети 7 жовтня

  • Птахи на Феклу низько до землі летять - зима буде рання і холодна.

  • На дубах до 7 жовтня з`явилася багато жолудів - зима буде м'якою, а наступний рік - врожайним.

  • Грім на Феклу обіцяє теплу і безсніжну зиму.

  • Великий врожай горобини - взимку буде холодно.

  • Сонце 7 жовтня яскраво світить, сходить швидко - погода скоро зміниться.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 14 жовтня в Україні відзначають День Захисника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?