Трампа ждут серьезные неприятности из-за Путина, а Украине будет очень сложно - экс-посол в США
Категория
Мир
Дата публикации

Трампа ждут серьезные неприятности из-за Путина, а Украине будет очень сложно - экс-посол в США

Трампа ждут серьезные неприятности из-за Путина, а Украине будет очень сложно - экс-посол в США
Источник:  online.ua

Про те, як перемога Дональда Трампа в США змінить світову політику, що в цій ситуації загрожує Україні, та чому Володимир Путін принесе неприємності новому американському президенту, в інтерв’ю ONLINE UA розповів дипломат, колишній посол України в Ізраїлі (1992-1994 рр), США (1994-1998 рр) та Канаді (2000-2003 рр) Юрій Щербак. 


- Як прихід до влади Дональда Трампа, його політична стилістика вплинуть на інші країни? 


- Під час виборчої кампанії Трамп полюбляв популістські прийоми, які знаходили відлуння в серцях чималої кількості американців. Трамп озвучував речі, які політкоректна політична еліта США зазвичай не озвучує або озвучує іншою мовою. Він говорив і про мексиканців, які забирають робочі місця, і про перенесення виробництва в Азію. Це раніше так не озвучували, бо було неполіткоректно.


У світі починається політичний тренд говорити неполіткоректні речі та тренд популізму. Це торкатиметься не лише США, а й Франції, Німеччини. В Україні це явище теж існує. Є інформація, що Трамп використовував посилання на фейкові новини в своїх промовах. Трамп вів кампанію в карнавальному стилі, казав речі, які суперечать одна одній. Головна причина його успіху - робота його штабу з виявлення фокусних груп потенційних прихильників. Це використовував і Обама, але Трамп просунувся ще далі.


Читайте також: Давно проривався в Москву: The Washington Post розкрила цікаві речі про зв'язки Трампа і Росії


- Скандал з прослуховуванням і кібератаками з боку РФ матиме вплив на американо-російські відносини? 


- Це серйозний фактор, який тяжітиме над американською політикою щодо Росії протягом року. Ніяк не можна легковажити заявами розвідувальних організацій, котрі давали інформацію про реакцію Москви на вибори. Показано, що було дві групи хакерів, які працювали за російським часом, згідно навіть з вихідними і святковими днями в РФ. Це все проаналізовано, тому Трамп не зможе це все відкинути. Попервах Трамп сказав, що не довіряє цій інформації. Та американська розвідка домоглася визнання ролі Росії в хакерських атаках. Це гратиме велику роль в подальшому формуванні політики США.



Юрій Щербак. Фото: Радіо Свобода


- Всі американські президенти на початку каденції намагались поліпшити відносини з РФ, але потім традиційно не виходило. Чим викликано те, що і Трамп робить такі компліментарні заяви щодо Росії? 


- Так, якщо навіть згадати президента Білла Клінтона! Я тоді працював у Вашингтоні. Часто мав зустрічі з Держдепом або Радою Нацбезпеки. Вони весь час ставили нам у приклад Росію: мовляв, які прекрасні зміни. І це в круті 1990-ті, коли політичні та бізнесові конфлікти йшли повним ходом, але американці були захоплені "демократизацією" Росії.


Я їм говорив, що це облудна ідея. Агресивний шовінізм - це не ідея комуністичного режиму, а російська загальнонародна ідея. Вона була передана путінському режиму, а не створена ним. Це все не заважало Бушу бачити в очах Путіна "проблиски нормальної людини". Барак Обама та Гілларі Клінтон (держсекретар США у 2009-2013 роках, - ONLINE.UA) провели "перезавантаження" (яке у підсумку провалилося, - ONLINE.UA). Всі американські ілюзії провалюються. Росія позиціонує себе як антиамериканська країна, як держава, що тримається на шовіністичній ідеології та протистоїть лібералізму і демократії. Тому нові спроби Трампа будуть провальними. Тільки є одна річ, яка відрізняє його від попередників.


- Яка? 


- Налаштування американської преси і суспільної думки. Його вже підозрюють - з обережністю, але підозрюють - в залежності від Путіна по певних напрямках. Всіх стурбувала новина про  компромат на Трампа. Хоча, ця інформація не визнається як правда, але все це береться до уваги аналітиками, журналістами та громадськістю, які нейтральні чи навіть симпатизують Трампу. При першій же інформації, яка підтвердить залежність від Путіна, на Трампа чекають серйозні неприємності.


- Чи може Трамп дозволити конфлікт з Китаєм такого рівня, що треба буде заручатися союзницькими відносинами з РФ? 


- Багато американських аналітиків бояться конфлікту з Китаєм. Америці мати конфлікт з Китаєм немає сенсу. Та Трамп може почати цей конфлікт, може спробувати змінити баланс зовнішньої торгівлі і загострити конфліктність в Південно-Китайському морі. Америка зв’язана з Китаєм, спроба з ним серйозно посваритись означатиме, що Вашингтону треба просити Путіна приєднатись до коаліції проти Пекіна. Я хочу звернути увагу на виступ Сергія Караганова, російського імперіаліста та ненависника України: він агітує за об’єднання Росії та Китаю проти США. Тобто, це глобальна проблема, яка в 2017 році якось буде розвиватись.


- Як це вплине на Україну? 


- На Україну очікує надзвичайно складний період. Ми знаємо, що команда Трампа звинувачує Україну у втручанні у вибори. Зараз налагодити нормальні відносини з Трампом буде важко. Це не тільки нас стосується, а й Німеччини та Франції, де не очікували перемоги Трампа. Там теж не знають як з ним працювати, як налагоджувати відносини. Це говорить про те, що в 2017 році міжнародні відносини розвиватимуться дуже хаотично, ми не знаємо, як ситуація повернеться. Навіть теперішня "стабільність", з урахуванням російської агресії, багато в чому передбачувана, бо є єдність Заходу, який знаходив спільну позицію у протистоянні з РФ. Спільна позиція може бути втрачена вже цього року.


Читайте також: Трамп, Україна і Росія: чотири важливих питання і відповіді


Олександр Куриленко

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?