Порошенко разделил сферы влияния с одним человеком, они создали шаткую конструкцию - Рыбачук
Категория
Политика
Дата публикации

Порошенко разделил сферы влияния с одним человеком, они создали шаткую конструкцию - Рыбачук

Порошенко разделил сферы влияния с одним человеком, они создали шаткую конструкцию - Рыбачук
Источник:  online.ua

О том, почему Петр Порошенко позволяет действовать в Украине бывшим регионалам, чье слово в окружении президента важнее премьер-министра, и кого можно назвать вторым человеком в стране, в интервью ONLINE.UA рассказал политик и общественный деятель Олег Рыбачук.

- Як події 9 травня в Києві, Одесі, Дніпрі та інших містах вплинуть на владу, і чому так все пройшло?

- Річ в тім, що влада відчуває в повітрі можливі зміни, тому не наважується на непопулярні кроки. Влада себе не проявила. Було ж зрозуміло, який буде сценарій, але у відповідь на грізні заяви міністра Арсена Аваков дуже характерний сюжет був в Одесі. Якась жінка у відповідь на зауваження щодо заборони носіння радянської символіки скрутила дулю і сказала: заборонєно – вот вам заборонєно! Оце відповідь владі від людей, які вийшли на вулицю під радянською символікою і георгіївськими стрічками.

Серйозне питання також до людей, які носять форму поліції. З того, що я бачив в інтернеті від прямих учасників подій, можна констатувати нову появу "тітушок". Це у Дніпрі і Одесі було особливо видно, а позиція поліції була в стилі: "нє мєшайте людям проводіть празднік"! Колись харківські спецпризначенці били волонтерів, які возили допомогу на лінію фронту. Все це лишилось. У поліцейських немає відповідальності, у "Опоблоку", звісно, її теж немає.

До речі, те ж саме можна сказати і про мера Дніпра Бориса Філатова. Такий крутий мер, а все пройшло за сценарієм Олександра Вілкула. "Опоблок" і на національному рівні, і на регіональному дуже часто знаходить порозуміння з владою, яка дозволяє "Опоблоку" робити певні речі, а ті, в свою чергу, дуже конструктивні в певні періоди, коли потрібні голосування. Це небезпечні ігри, які можуть призвести до появи "Опоблоку" у владі. Бо цього року була програна інформаційна компанія, зате були ролики на телебаченні, які повертали нам "Дєнь побєди".

- Крім поліції і Авакова критикують ще й генпрокурора Луценка, котрий вже рік обіймає посаду…

- Ну, давайте не будемо робити вигляд, що ми не розуміємо, у кого сконцентрована вся влада. Очевидно, що від Порошенка всі силовики, в тому числі й Луценко та Генпрокуратура, ніякого чіткого наказу чи сингалу не отримали. Попри те, що Порошенко досить образно пройшовся по проекту "Бєзсмєртний полк". Порошенко навіть прямим текстом назвав це проектом Кремля, але чому цьому проекту дали так масово розгорнутись в Києві – це питання.

Читайте також: 10 невиконаних обіцянок генпрокурора Юрія Луценка

Зрозуміло, що немає вже такої кількості живих ветеранів. Чому так багато людей ходять обвішені орденами? Якщо в Росії проект відновлення параду є державною політикою, то чому цьому потурають в Україні – не розумію. Чому не було превентивного інформаційного уколу, дозволили молодикам спортивної зовнішності з раціями охороняти ці походи в центрі столиці і діяти узгоджено з поліцією в Києві та Дніпрі – це питання.

Олег Рибачук. Фото: galinfo.com.ua

- У нас третій рік президенства, що можна Порошенку закинути в пасив і актив?

- Я ще на початку його президенства говорив: якщо Порошенко-політик візьме гору над Порошенком-бізнесменом, вони обоє виграють. Та якщо бізнесмен візьме під контроль політика - обоє програють. Для мене очевидно, що бізнесмен переміг політика. Тепер говорити про те, що Порошенко увійде в історію як переломний президент, вже не доводиться. Можна впевнено сказати: Порошенко – це перехідний президент, не носій цінностей Євромайдану.

Річ в тім, що Порошенко найкраще грає роль президента: гарно говорить, йому подобається виступати. Інша річ, у нього є синдром Януковича – уникає некерованих прес-конференцій, що тривожно. Але те, що зрежисовано, виглядає добре. Найбільший розрив у Порошенка між його словами і тим, що він справді робить: кадрові призначення, бажання повернути контроль над ЗМІ, його зараз вже не наважуються напряму критикувати. Це означає, що власники телеканалів, а це олігархи, мають домовленості. Тобто ніякої деолігархізації не було. Порошенко відсунув від основних потоків конкурентів, розставив своїх людей. Немає боротьби з корупцією. Президент дозволяє затягувати заміну членів ЦВК. Видно, що він підіграє кампанії по дискредитації організацій, що борються з корупцією, а СБУ працює, як дворові шавки проти активістів. Порошенко має вплив на парламент, але ми не бачимо його бажання підтримати створення антикорупційного суду. Очевидно, що сигналу з Банкової немає.

Читайте також: Леонід Швець: Порошенко з Гройсманом - дві хазяйки на кухні, звідси протистояння

У Порошенка була передвиборча обіцянка змінити виборче законодавство на таке, яке містить систему з відкритими списками. Де воно? Всього цього немає, зберігається законодавство часів Януковича. До речі, є ще закон про референдум часів Януковича. Він небезпечний. Це означає, що між словами та діями Порошенка - прірва.

- Дозволю собі з вами почасти не погодитись. От ви кажете, що Порошенко бізнесмен. Але чому далі працюють Новинський та Вілкул, бо ми ж розуміємо, що всі ці спортсмени приходять на мітинги не просто так, телеканали працюють не просто так, Московська церква в Україні не просто так фінансується…. Чому туди не завдаються суто бізнесові удари - по касі?

- По-перше, у Порошенка немає більшості в парламенті. Іноді там йому "Опоблок" треба для голосувань.

По-друге, Порошенко не розділяє вашу логіку. Для нього основним бізнес-партнером зараз є Рінат Ахметов. Є інформація, що коли Вадима Новинського намагались притягнути до відповідальності за сепаратизм, мова йшла про те, аби активи Новинського, який бізнес-партнер Ахметова, могли перейти в орбіту Порошенка (Новинський та Ахметов спільно володіють гірничо-металургійними активами компанії Metinvest та активами агрохолдинга HarvEast – ONLINE.UA).

Тому я не бачу ніяких протирічь. Наприклад, як мені розповідали у Полтаві, частина виробничих потужностей в газовидобутку перейшли під контроль Арсена Авакова. Вони працюють набігами: притиснуть, щось собі заберуть, потім дозволяють "Опоблоку" працювати, а ті віддячать "конструктивно", коли питання йде про бюджет.

- Чому бюджет такий важливий?

- Тому що всім зрозуміло, що сектор оборони керується Порошенком, а це колосальний бюджет, де тендери проходять, м’яко кажучи, незрозуміло як, бо все ховається за грифом "секретно". Все це сфера Порошенка, включно з РНБО, тому йому і його оточенню бюджет дуже важливий, бо так через підставні структури державні гроші стають приватними. Це стара практика. Причому вони особливо не ховаються, там легко можна знайти Ігоря Кононенка, слово якого впливовіше за слово прем’єр-міністра України. Всі ці механізми ручного керування Порошенко зберіг.

Тому Новинський спокійно себе почуває, справа "діамантових прокурів" не доведена до кінця, а боротьба з корупцією нікого не лякає. З Романом Насіровим побачимо, чим все закінчиться. За моєю інформацією, Порошенко не був прихильником відсторонення Насірова від влади. Корупціонери розуміють, що боротьба з системною корупцією не пріоритет для президента.

- Наскільки життєздатний теперішній парламент?

- Всім очевидно, що немає там реальної більшості, ми ж досі не можемо побачити список коаліції. Це все пояснює те, що коли треба рішення, то потрібні люди з "Відродження", позафракційні чи "Опоблок" - уламки Партії регіонів. З ними працюють, як працювали раніше. У нас не відбулося зміни системи влади.

Говорячи про парламент, треба говорити про "Народний фронт" та Арсена Авакова, який конкурує по підтримці всяких корупційних діячів з Порошенком та СБУ. Думаю, воно просто поділили сфери впливу. Дуже хитка конструкція. Цей поділ жодним чином не дасть нам якісних результатів, бо є сфери впливу і недоторкані.

Після затримання Миколи Мартиненка Арсеній Яценюк провів пів дня на Банковій. Очевидно, що там і тінь Авакова. Це недієздатна конструкція, парламент може працювати тільки у ручному режимі, і то декілька разів на рік. Володимир Гройсман не може мати результативних голосувань, зовсім загубився Андрій Парубій.

- Чи готовий парламент до перевиборів?

- Думаю, що ні. Якщо ми не матимемо нового закону "Про вибори народних депутатів", який не писатиметься перед виборами під потреби влади, а буде законом, який ми зобов’язувались прийняти перед ЄС і виборцями, то вибори майже не мають сенсу. За теперішніми правилами, коли можна купувати місце в списку чи виборчий округ, у владу йдуть задля збагачення. Розмова про вибори не має сенсу без гарантованої зміни законодавства про вибори.

Олександр КУРИЛЕНКО

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?