Упершись в стелю. Україна вкотре не змогла позбутися власних недоліків
Категория
Спорт
Дата публикации

Упершись в стелю. Україна вкотре не змогла позбутися власних недоліків

Упершись в стелю. Україна вкотре не змогла позбутися власних недоліків
Источник:  Sport Arena

Перший за шість років вихід на чемпіонат Європи завершився для України вильотом уже після стартового раунду змагань. Три поразки в трьох матчах — останнє місце в групі, і швидка зворотня поїздка додому.

Виконати план на турнір — ставилася задача виходу з групи — українські волейболістки не змогли. Вони були близькі до перемоги в кожній грі, але дотиснути суперниць жодного разу так і не змогли. Завадили багато факторів, але основний — недостатній рівень виконавців.

Україна не змогла стрибнути вище голови, показавши типовий для себе рівень гри. А цього виявилося недостатньо.

Не може бути питань до волейболісток стосовно самовіддачі чи бажання — вони залишили усіх себе на паркеті. Але якщо відкинути емоції і глянути на суху статистику, будь-які претензії на вихід далі зникають. Українки справді були найслабшими в своїй групі.

Порівняльна таблиця виступу команд групи С на Євро

За всіма показниками синьо-жовта збірна посіла четверте місце, особливо відчутно відставши від суперниць в якості блоку, а також в якості подач. Якщо додати кількість очок, здобутих у цих компонентах гри, то в України виходить всього 14 очок. Наступний найгірший результат — 45, у Туреччини.

Хоча команда Гарія Єгіазарова найбільше атакувала під час групового етапу — 495 атак, вона показала найгірший показник успішних спайків — лише 37%. Так, за цим показником суперниці далеко не втекли, теж не дотягнувши до 40% результативних ударів, але й спроб у них було відчутно менше.

Український блок не працював як слід, cev.lu

В принципі, матчі України на Євро нагадували боротьбу з Італією під час відбору. Тоді синьо-жовта збірна наче старалася, наче показувала непогану гру, але разом з тим італійки були постійно на крок попереду. У тих двох матчах команда Єгіазарова теж відчутно програла блок (8 проти 24), а також не вражала на подачі (-7 проти +1).

Інший приклад для порівняння — програні матчі у відборі на чемпіонат світу. Нагадаємо, Україна посіла третю сходинку у своїй групі, програвши Азербайджану (0:3) і Нідерландам (1:3). У цих іграх проблема блоку та подачі, як можна зрозуміти, нікуди не зникла. Синьо-жовті волейболістки здобули 9 бчок на блоці (проти 19 у суперниць) і втратили 11 розіграшів після невдалих подач (-3 в суперниць).

Порівняльна таблиця показників України в матчах проти сильніших збірних за останній рік (в середньому за сет)

Що цікаво, впродовж цього насправді довгого волейбольного року не відбулося якогось відчутного прогресу українок в контексті успішності атакувальних ударів. У матчах проти Італії цей показник склав 35,5%, у відборі на світ та на Євро — 37%. Стабільність.

А от суперники з задоволенням блокували атаки України, cev.lu

Виходячи з показників та статистичних даних, можна зробити висновок, що ця збірна України вперлася в стелю в матчах проти сильних суперниць. І якщо проблеми з блоком і подачею не виникають у поєдинках зі слабшими командами, то з сильнішими вони стають визначальними.

Тож виникає запитання: а що потрібно зробити, аби висота стелі можливостей України змінилася? Можливо, поставити іншого майстра, якому вдасться підняти команду на інший рівень?

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?