8 вересня – яке сьогодні свято в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

8 вересня – яке сьогодні свято в Україні

8 вересня – яке сьогодні свято в Україні
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 8 вересня, здавна відзначається день святої Наталії або Наталії Вівсянниці. Згідно історії раннього християнства, повідомляє ONLINE.UA, великомученики Наталя Вівсяниця та Адріан були молодим подружжям, яке жило у 4-му столітті в Нікомидії.

Адріан служив у війську імператора Максиміана, і одного разу став свідком тортур 23 християн. Побачивши, як стійко мученики зносили випробування, він оголосив себе віруючим в Христа. За це Адріана кинули до в'язниці. Мученика піддали тортурам, а Наталя весь час була поруч і підтримувала його. За свої душевні страждання вона теж отримала вінець мучениці.

Головні традиції дня Наталі Вівсянниці – це збирання вівса, приготування толокна і вівсяного киселю.

Наші пращури цього дня прибирали овес на полях і перший сніп ставили в хаті під образами святих. Також було заведено 8 вересня готувати млинці і вівсяний кисіль, а потім ставили на стіл частування Адріану і Наталі.

Традиційно селяни на день Наталії Вівсяниці йшли в ліс по гриби, калину і горобину. Вважалося, що настої, чаї та варення з цих ягід допомагають у лікуванні різних хвороб. Також наші предки були переконані, що сьогодні не можна їздити на конях та використовувати їх для земельних робіт.

Народні прикмети на 8 вересня:

  • Грім гримить – до теплої осені.

  • Якщо на небі хмари рідкі, то буде холодно і ясно.

  • Якщо ранок холодний, то зима буде морозною і ранньою.

  • Багато горобини – скоро настануть холоди.

  • Якщо багато опеньків в лісі, то "бабиного літа" не чекай.

У неділю, 8 вересня, іменини святкують: Адріан, Наталія, Петро, Георгій, Марія, Віктор, Дмитро, Роман і Микола. У світі сьогодні відзначають Міжнародний день солідарності журналістів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?