9 листопада - 30 років від дня падіння Берлінської стіни: цікаві факти
Категорія
Світ
Дата публікації

9 листопада - 30 років від дня падіння Берлінської стіни: цікаві факти

9 листопада - 30 років від дня падіння Берлінської стіни: цікаві факти
Джерело:  online.ua

9 листопада 1989 року відбулося падіння Берлінської стіни, яка була символом розділу міста, німецької нації і цілого континенту, що тривав майже тридцять років. У 2019 виповнюється 30 років зі дня цієї історичної події, після якої процес об'єднання німецької держави пішов стрімкими темпами. ONLINE.UA зібрав цікаві факти про кризу 60-х років в Німеччині, відновлення і падіння Берлінської стіни.

Падіння Берлінської стіни в усьому світі вважають символом свободи. Її звели в 1961 році у вигляді величезної "залізної завіси", стіни і загородження якої досягали 3,60 метрів у висоту, а так звана "смуга смерті" (прикордонна смуга між стінами) мала ширину від п'яти до декількох сотень метрів. Земляні рови, колючий дріт, сигнальна огорожа під електричною напругою, смуги з гострих шипів і контрольно-слідові піщані ділянки, сторожові вишки та конвой, готовий відкрити вогонь на поразку - все це було покликане утримати жителів НДР від спроб втечі в ФРН.

Спорудження Берлінської стіни передувало серйозне загострення політичної обстановки. Протистояння країн Заходу і Москви призвело до поділу окупованої Німеччині на Федеративну республіку Німеччину, контрольовану заходом, і Німецьку демократичну республіку під крилом СРСР. Різниця в рівні свобод і розвитку двох республік була вельми очевидною, в результаті чого за перші півтора десятиліття після Другої світової війни з НДР у ФРН бігли 3,5 млн чоловік, велика частина з яких була молодь.

Щоб зупинити відтік працездатного населення було вирішено заблокувати східну частину Берліна за допомогою неприступного бетонного бар'єра, щоб звести нанівець будь-які можливі контакти західних і східних німців. Його будівництво почалося 13 серпня 1961 року і вже до початку 70-х років жителям Східного та Західного Берлину повністю закрили кордон.

Згідно з історичними даними, за 28 років існування Берлінської стіни як мінімум загинули 140 осіб. Серед них були і випадкові жертви, проте більшість загиблих вбили при спробі втекти. Кінець жорстокої практиці було покладено лише в квітні 1989 року. Тоді прикордонникам і поліцейським заборонили стріляти по втікачам без наказу. А вже восени цього ж року НДР відкрила кордон з ФРН, до чого владу підштовхнули плачевне економічне становище республіки і протестні демонстрації, що посилювалися на його тлі.

Саме 9 листопада 1989 року Берлінська стіна в один момент втратила свою грізну міць. В той день всі контрольно-пропускні пункти були відкриті для вільного переміщення німців з обох частин Німеччини, а через кілька місяців її велика частина вже була зруйнована. А вже 3 жовтня 1990 року НДР приєдналася до зони дії Основного закону ФРН, в результаті чого Німеччина стала єдиною країною.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель в 2014 році привела для України приклад падіння Берлінської стіни. Тоді вона заявила, що падіння Берлінського муру є сигналом надії для кризових та конфліктних регіонів світу, включно з Україною, Сирією та Іраком. На її думку, зламаними можуть бути і інші "стіни" - "стіни диктатури, насильства, ідеології, ворожнечі".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?