9 вересня – яке сьогодні свято в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

9 вересня – яке сьогодні свято в Україні

9 вересня – яке сьогодні свято в Україні
Джерело:  online.ua

На сьогоднішній день, 9 вересня, припадає відразу кілька свят: не тільки церковних, але й державних. За християнським календарем, як повідомляє ONLINE.UA, сьогодні вшановують пам’ять Преподобного Пімена Великого і Пімена Палестинського. У цей день в Україні здавна славили горобину, тому свято має ще одну назву – Горобинник.

Пімен Великий жив у IV-V ст. З двома братами він прийняв рішення піти в монастир і прийняти чернечий постриг. За святість і велику смиренну мудрість Пімен Великий після своєї смерті був визнаний святим угодником.

Пімен Палестинський народився у VI столітті і жив у пустелі, проводячи весь час, замолюючи великий гріх – його собаки, коли він був пастухом, розірвали випадкового перехожого, а він побоявся втрутитися. Господь з’явився до нього, сказавши, що він помре такою ж смертю – згодом саме так і сталося.

На Пімена було заведено починати збір горобини. Це треба робити дуже акуратно і тільки після того, як ягодами поласують птахи.

Зібрані в цей день ягоди володіли найбільш цінними властивостями. На основі ягід виготовляли зілля, якими взимку лікувалися від застуди, нервових розладів, підвищували імунітет. Багато хто з наших предків підвішував грона горобини над дахами своїх будинків для захисту оселі від злих духів.

У понеділок, 9 вересня, іменини святкують: Олександр, Дмитро, Володимир, Степан, Іван, Михайло та Анфіса.

Сьогодні також відзначаються наступні свята: Міжнародний день краси, Всесвітній день надання першої медичної допомоги, Всеукраїнський день фізкультури та спорту, День українського кіно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?