Адвокат Савченко назвав терміни її повернення
Категорія
Україна
Дата публікації

Адвокат Савченко назвав терміни її повернення

Адвокат Савченко назвав терміни її повернення
Джерело:  Укрінформ

Адвокат незаконно засудженої в РФ Надії Савченко Микола Полозов заявив, що процес повернення його підзахисної затягують, а це означає, що вона може почати сухе голодування.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.
«Оголошення цього факту - показник того, що процедура обігу документів між відомствами України та Росії, а також всередині РФ йде. Але повільно, це може зайняти близько півроку. Сподіваюся, Вікторія Нуланд, яка приїхала сьогодні до Москви, посприяє прискоренню цього процесу», - сказав Полозов.
За його словами, Мін'юст України передав Мін'юсту Росії пакет документів на повернення Савченко згідно з Конвенцією 1993 року про передачу засуджених осіб. Далі Мін'юст РФ делегував ФСВП Росії право збирати необхідні документи, заяви, квитанцію про сплату штрафу. Після чого це все повертається до Мін'юсту (зараз якраз ця стадія). Потім Міністерство юстиції, як зовнішній агент, передає документи до Міністерства юстиції України.
На цьому етапі, згідно з процедурою, прописаною в Конвенції, Україна повинна визнати вирок і гарантувати відбування терміну. «Зрозуміло, Кремль, спробує вичавити з цього формального акта всі можливі дивіденди. Але іншого шляху немає. Надія Вікторівна категорично відмовилася писати президенту РФ петицію про помилування», - сказав Полозов.
Полозов пояснив, що, коли зазначені документи надходять в Росію, Мін'юст передає їх до суду, де виносився вирок, тобто в Донецький міськсуд. Той приймає і оформляє рішення. Після чого Надія Савченко відправляється на кордон. Після перетину російсько-українського кордону Україна просто не має права утримувати Савченко, позбавляючи її волі, оскільки визнає її імунітет як члена ПАРЄ (Росія взагалі єдина країна, яка не визнає цього імунітету).
Потенційна небезпека цього процесу, за словами Полозова, в його тривалості. Надія Савченко вже попереджала, що якщо на якомусь з етапів процес буде затягуватися, вона залишає за собою право знову оголосити голодування, щоб прискорити роботу чиновників, як російських, так і українських. «Захист Савченко категорично проти такого варіанту розвитку події. Але Надія Вікторівна приймає рішення самостійно. І в її умовах це єдино можливий засіб впливу на ситуацію», - робить висновок адвокат.
Нагадаємо, в Міністерстві юстиції Росії (підпорядкованому президенту РФ Володимиру Путіну) не готують обмін української льотчиці і народного депутата Надії Савченко на російських спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?