Ахметов вирішив долю своєї фабрики на окупованому Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Ахметов вирішив долю своєї фабрики на окупованому Донбасі

Ахметов вирішив долю своєї фабрики на окупованому Донбасі
Джерело:  dsnews.ua

ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика Колосниковська» 28 серпня повідомила про зміну власника 99,99% акцій. Замість компанії SCM Limited, що належить олігархові Рінату Ахметову, новим власником став Віктор Чміль з окупованої Макіївки Донецької області.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Ділову столицю.
Фабрика «Колосниковська», яка переробляє вугілля марок К, Ж (використовуються для виробництва коксу) і Г (подвійного призначення), була куплена Ахметовим в 2013 році. Раніше фабрика входила в групу АРС (зараз вона перейменована в «Прайм холдинг»), якою володіє колишній депутат Верховної Ради від Партії регіонів Сергій Кий.
«Угода покликана забезпечити безперервність технологічних процесів групи «Метінвест», яка буде керувати цим активом», - заявляли тоді в прес-службі компанії Ахметова про причини покупки «Колосниковської».
Зокрема, зазначає видання, дивізіон «Метінвесту» з видобутку коксівного вугілля був представлений компанією «Краснодонвугілля», до складу якої входить п'ять шахт з обсягом видобутку на рівні 6 млн т на рік і дві збагачувальні фабрики потужністю 3,5 млн т вугілля на рік. Фабрика «Колосниковська» ідеально вписувалася в цей ланцюжок як відсутня збагачувальна ланка, поставляючи концентрат Авдіївському і Єнакіївському коксохімзаводам, що входять в «Метінвест».
Після того як частина Донбасу була окупована разом з основними вуглевидобувними потужностями, налагоджені сировинні ланцюжки були зруйновані, пише «Деловая столица».
«Колосниковська», як і «Краснодонвугілля», залишилася на території, яку зараз контролюють бойовики.
У прес-службі СКМ виданню повідомили, що потужності фабрики стали надмірними через падіння попиту на вугілля і, відповідно, на послуги зі збагачення. «Також була проведена незалежна оцінка підприємства, яка підтвердила доцільність продажу фабрики. Тому, отримавши пропозицію, що влаштовує нас, ми прийняли відповідне рішення», - заявила начальник відділу внутрішніх і зовнішніх зв'язків СКМ Ганна Терехова.
Віктор Чміль, який купив фабрику, раніше був головним інженером збагачувальної фабрики «Пролетарська» в Макіївці, а з 2010 року очолює її наглядову раду.
Джерела видання стверджують, що за Чмілем стоїть донецький мільйонер, колишній депутат Верховної Ради і фактичний власник Європромбанку Андрій Орлов.
В орбіту його групи «Енергоімпекс» входить кілька фабрик Донбасу - «Кондратьєвська», «Селідовська» і «Пролетарська» - загальною потужністю близько 6 млн т вугілля в рік. У 2013 році, в розпал боротьби з оточенням екс-президента Віктора Януковича за контроль над кількома збагачувальними фабриками, Андрій Орлов покинув Україну, зазначає видання.
Як повідомляв ONLINE.UA, журналіст Денис Казанський опублікував документи, які, за його словами, містять докази співпраці українського бізнесмена Ріната Ахметова з бойовиками так званої ДНР.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?