Американські вчені виявили відмінності в імунній відповіді на COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Американські вчені виявили відмінності в імунній відповіді на COVID-19

Американські вчені виявили відмінності в імунній відповіді на COVID-19
Джерело:  online.ua

Американські вчені із Рокфеллерського університету дійшли висновку, що у людей, які перенесли зараження коронавірусом, та тих, які вакцинувалися від COVID-19, є відмінності в роботі B-лімфоцитів. Про це вони заявили після завершення нового масштабного дослідження.

Джерело: сайт журналу Nature

Науковці розповіли про відмінності в імунній відповіді на коронавірус

За словами вчених, з часом вміст антитіл неминуче падає — у зв'язку з цим стрімко зростає ризик повторного зараження. Однак у людського організму на цей випадок є "запасний план": В-клітини пам'яті. В-лімфоцити дозволяють імунітету протягом багатьох років "пам'ятати" антиген. Під час його повторного проникнення в організм імунітет оперативно виробляє велику кількість антитіл.

Вчені з Рокфеллерівського університету вирішили порівняти зразки крові пацієнтів, які перехворіли коронавірусом, та 32 осіб, які вакцинувалися мРНК-вакцинами - Moderna і Pfizer. Після цього дослідники порівняли кров людей з обох груп. Обидва випадки показали однакову кількість вироблених B-клітин пам'яті.

"Між першою і другою дозою вакцини B-лімфоцити активно еволюціонували і виробляли все більш сильні антитіла. Однак процес зупинявся після двох місяців - антитіла не ставали сильнішими. При цьому у пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, B-клітини пам'яті продовжували еволюціонувати і навіть через рік виробляли все більш потужні антитіла широкого спектру дії", — йдеться в статті науковців.

За словами вчених, головна причина такого феномену — різна реакція організму на проникнення вірусу через судини кінцівок або через дихальні шляхи.

Читайте також:

  • МОЗ розширить перелік професій з обов’язковою COVID-вакцинацією: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі.

  • Кількість «помаранчевих» областей в Україні зросла до 16 — МОЗ: що наразі відомо

  • Влада Ісландії призупинила щеплення вакциною Moderna проти коронавірусу. Головна причина — невелике підвищення ризику серцевого запалення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?