Американський аналітик пояснив, чому долар уже ніщо не врятує
Категорія
Економіка
Дата публікації

Американський аналітик пояснив, чому долар уже ніщо не врятує

Американський аналітик пояснив, чому долар уже ніщо не врятує
Джерело:  online.ua

Авторитетний американський аналітик та колишній очільник ради директорів Morgan Stanley Asia Стівен Роуч приголомшив світ своїм новим прогнозом - він переконаний, що незабаром відбудеться масштабне падіння долара на тлі дефіциту поточного рахунку, що зростає та скорочення внутрішніх заощаджень. Експерт звернув увагу на те, що влада США експлуатує своє привілейоване становище емітента світової резервної валюти і безперешкодно бере в борг у всього світу, щоб розплатитися за свою звичку жити на широку ногу. Однак й ця ера добігає свого завершення - Стівен Роуч пророкує стрімкий обвал долара на 35% до кінця 2021 року. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання Financial Times.

За словами аналітика, пандемія неабияк роздула дефіцит федерального бюджету, однак вона була лише іскрою, оскільки в період з 2011 по 2019 роки норма чистих внутрішніх заощаджень становила всього 2,9% від валового національного продукту. У період з 1960 по 2005 роки вона була вище 7%.

"У міру того, як дефіцит бюджету накопичуватиметься в наступні роки, подальший тиск на внутрішні заощадження та поточний рахунок буде посилюватися. За останніми оцінками Бюджетного управління Конгресу, дефіцит федерального бюджету становитиме 16% від ВВП в 2020 році, перш ніж відступити до "лише" 8,6% в 2021 році. Якщо Конгрес США погодиться на черговий раунд фіскальної допомоги, варто очікувати набагато більшого дефіциту у 2021 році", - йдеться в повідомленні.

Стівен Роуч переконаний, що такий розвиток подій призведе до того, що рівень чистого заощадження Штатів набагато глибше піде у негативну площину, ніж під час світової кризи. На переконання експерта, це спровокує вкрай негативні наслідки для майбутнього США.

"Саме тоді долар і втратить свої особливі привілеї. З огляду на те, що позиція Америки як емітента головної резервної валюти повільно слабшає з 2000 року, кредитори, швидше за все, зажадають нові умови по своїх позик. Тут є два шляхи: процентні ставки і валютні коригування. Федрезерв недавно переключився на стратегію, що враховує середнє значення інфляції, а не конкретну мету. Крім того, Центробанк пообіцяв тримати ставку близько нуля ще кілька років. Це означає, що підвищення прибутковості по кредитних інструментах не передбачається. Відповідно, залишається лише один шлях — через девальвацію долара", - пояснює Стівен Роуч.

Аналітик звернув увагу на те, що долар завжди вигравав від того, що у нього немає альтернативи. Однак тепер вони з'явилися - це євро, золото, юань і криптовалюта.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA,  аналітик розповів, чого чекати від цін на нафту у 2021 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?