Друг Путіна прийняв несподіване рішення заради зняття санкцій США
Категорія
Світ
Дата публікації

Друг Путіна прийняв несподіване рішення заради зняття санкцій США

Друг Путіна прийняв несподіване рішення заради зняття санкцій США
Джерело:  online.ua

Російський бізнесмен Олег Дерипаска погодився на умови США заради пом'якшення санкцій. Він знизив свою частку акцій в En +, яка є найбільшим акціонером алюмінієвої компанії UC Rusal, і покинув її раду директорів.

Про це повідомляє ONLINE.UА з посиланням на прес-службу компанії.

Повідомляється, що раніше олігарху належало 66% акцій En +. Після висунутих умов Мінфіну США, на яких проти "Русала" можуть бути скасовані санкції, Дерипаска знизив свою частку менш, ніж до 50% і погодився, щоб до складу директорів компанії увійшли незалежні керівники.

Компанія En + розраховує, що цього буде достатньо, щоб Мінфін США виключив "Русал" з списку санкцій. Але експерти відзначають, що відмова від контрольного пакета акцій Дерипаскою не є безумовною гарантією скасування санкцій.

"Компанії доведеться довести OFAC, що колишній контролюючий власник не залишив за собою або своїми довіреними особами (включаючи родичів, друзів, колишніх співробітників і т.д.) ніяких прямих або непрямих інструментів для повернення або навіть збереження істотного впливу на контроль в компанії, а також не має можливостей впливати на основні корпоративні рішення всередині, а також комерційну діяльність будь-якого підприємства групи", - пояснюють експерти.

Також фахівці відзначають, що незалежно від того, кому Дерипаска продав свої акції в En +, найближчим часом він не отримає гроші від цієї угоди. Вони не виключають, що OFAC може зажадати, щоб кошти були перераховані на ескроу-рахунок або, наприклад, пожертвувані благодійній організації.

Економісти нагадали, що подібний прецедент уже був - раніше російський бізнесмен Віктор Вексельберг, який також знаходиться в списку санкцій, продав швейцарської компанії Sulzer 15% власних акцій на суму 560 млн доларів. Але ці гроші він не зможе отримати, поки його не виключать з списку санкцій.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що в США назвали умови для пом'якшення санкцій проти друзів Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?