Стало відомо про важливу домовленість по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Стало відомо про важливу домовленість по Донбасу

Стало відомо про важливу домовленість по Донбасу
Джерело:  online.ua

Представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню ситуації на Донбасі  Євген Марчук  заявив, що робоча група домовилася про те, що поблизу Станиці Луганської і Золотого буде оголошено тижневий режим тиші й почнеться відведення військ з лінії розмежування в присутності представників ОБСЄ і СЦКК
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  112-Україна.
"По-перше, за угодою передбачається сім днів режиму тиші. Цьому передує вибір району. В основному ми зараз домовилися, що вибираємо два райони, це Станиця Луганська і Золоте. Це означає, що повинен бути режим сім днів тиші, потім обидві сторони дають повідомлення в ОБСЄ про точні координати, де вони зараз перебувають і точні координати, куди вони будуть відведені. Після цього місія ОБСЄ і їх патрульні групи, а також СЦКК (Спільний центр контролю і координації) заходять в цю зону для того, щоб не було порушень і щоб обидві сторони знали, що в зоні знаходяться і ОБСЄ, і СЦКК. Щоб своєю присутністю вони блокували можливі порушення", - сказав Марчук.
За його словами, тільки після цього починається відведення. Але безпосередньо цьому процесу передує багато нюансів: сторони повинні домовитися про те, що будуть робити противники, коли почнеться відведення (воно повинно бути синхронним), що буде відбуватися в разі, коли одна зі сторін порушить умови. Також в угоді буде обумовлено, що таке порушення.
Для української сторони важливо від якої саме лінії розмежування будуть відведені сили бойовиків.
"Не збігається сьогоднішня лінія зіткнення з тією лінією вересня 2014 року, і для нас це принципова річ", - зазначив політик.
Він додав, що практично готова угоду про відвід обома сторонами сил від передової лінії на кілометр.
"У нас практично готова угоду. Вона називається "Рамкове рішення", яке стосується саме відведення від передової лінії на кілометр обома сторонами, тобто двокілометрова дистанція. Ми домовилися, що ми у вівторок повторимо обговорення з метою знайти компроміс. Можливо, це буде в режимі відеоконференції", - сказав Марчук.
Раніше Євгеній Марчук заявив, що президент Росії  Володимир Путін буде затягувати з рішеннями щодо Донбасу як мінімум до лютого, щоб вийти на нове політичне керівництво США.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?