Тимошенко пробиватиметься в прем'єри за допомогою Савченко: на Заході дали прогноз
Категорія
Політика
Дата публікації

Тимошенко пробиватиметься в прем'єри за допомогою Савченко: на Заході дали прогноз

Тимошенко пробиватиметься в прем'єри за допомогою Савченко: на Заході дали прогноз
Джерело:  Atlantic Council

Звільнення з російської в'язниці і повернення

Надії Савченко в Україну розпалили спекуляції з приводу її майбутніх політичних планів. Обрана нардепом в якості першого номера в списку партії Юлії Тимошенко "Батьківщина" на виборах 2014 року, Савченко одразу увійшла в політичне життя після повернення в країну.


Позаштатний старший науковий співробітник Євразійського центру Діну Патричі при Атлантичній раді Брайан Меффорд в статті для сайту Атлантичної ради, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповів про те, який вплив зараз має Надія Савченко на потенційних виборців, і якими можуть бути майбутні парламентські вибори з урахуванням того, що він називає «ефект Савченко».


Перші заяви Савченко (як політика після повернення в Україну, - ред.) зосереджені, головним чином, на війні на Донбасі. Виходячи зі своїх особистих амбіцій, вона зважилася на

заяву: «Українці, якщо ви хочете, щоб я була президентом, добре - буду президентом

». Вона з'явилася на прес-конференції незабаром після повернення і швидко приєдналася до своєї фракції в парламенті.


Юлія Тимошенко ніколи не відрізнялася умінням ділити перебування в центрі уваги з іншими, і ще буде видно, як довго триватимуть ці стосунки. Одним з факторів, що не дає Савченко бути незалежним політиком, який очолює власне реформаторський рух, є нещодавно ухвалений закон №3700 і виконання статті 81 Конституції України. Ці два положення передбачають, що депутати, обрані за списком партії, можуть бути виключені з парламенту і втратити свій мандат за бажанням партії. Таким чином, якщо Савченко покине фракцію "Батьківщина", Тимошенко може добитися негайного вигнання її з парламенту. Звичайно, це не допомогло б рейтингу Тимошенко, але це, ймовірно, і не зашкодило б йому, адже у ветерана-політика в розпорядженні є стабільні 13% відсотків голосів виборців.


Неминучим є те, що опитування громадської думки, випущені незабаром, покажуть, що Савченко є найпопулярнішим політиком в країні. Це принесе користь і "Батьківщині", і Тимошенко. Незважаючи на те, що дострокові парламентські вибори малоймовірні, щонайменше, до наступного літа, є сім вільних парламентських округів на позачергових виборах 17 липня.


У той час, як "Батьківщина" виграла тільки два одномандатних округи на парламентських виборах 2014 (коли вона отримала 5,5% по всій країні), вона виграла тридцять дев'ять місць в парламенті на виборах 2012-го (коли отримала 26% по всій країні). Ці результати показують, що, коли рейтинг "Батьківщини" високий, вона може виграти в окремих округах. Наразі її середній рейтинг становить близько 16%, а Савченко, безсумнівно, збільшить підтримку партії.


Якщо Савченко активно вестиме кампанію за кандидатів від "Батьківщини" в цих семи округах, це буде першим показником її популярності і впливу на виборців. Вже повідомлялося, що сестра Савченко Віра планує стати кандидатом від "Батьківщини" в окрузі №85 (Калуш) в Івано-Франківській області. Очевидно, що Савченко агітуватиме голосувати за неї там, але якщо вона також виступить на підтримку кандидатів "Батьківщини" в інших місцях, це буде справжнім випробуванням її політичного впливу.


Поточні індекси опитування і прогнозована кількість місць з партійних списків

Що, якби дострокові вибори в парламент відбулися сьогодні? Згідно з середніми показниками останніх опитувань, "Батьківщина" лідирує з результатом майже 14%. За нею йдуть Опозиційний блок і "Самопоміч" - у обох політсил по 10%. Далі йде "Блок Петра Порошенка" з 9%, Радикальна партія з 8%, і «Рух за очищення» (так на Заході називають можливу партію Міхеїла Саакашвілі, - ред.), який проходить бар'єр з результатом в 7%. Якщо припустити, що немає чистих змін в числі депутатів, обраних від округів, то БПП залишився б найбільшою фракцією в парламенті, зі 115 членами, за якими слідують "Батьківщина" і Опозиційний блок з 55-ма представниками кожен. Представництво Самопомочі і Радикальної партії збільшилося б до сорока і тридцяти двох членів відповідно, і нова партія Саакашвілі отримала б двадцять п'ять депутатських місць.


Проекція місць в наступному парламенті на основі поточних опитувань і округів

Проте ефект Савченко може легко збільшити загальну кількість голосів "Батьківщини" на 5%. Це дало б фракції шістдесят дев'ять місць в парламенті, роблячи її другою за величиною після "Блоку Петра Порошенка" зі 112 місцями. Опозиційний блок тоді буде третім з 52-ма членами.

Прогнозована кількість місць в парламенті, якщо Батьківщина отримує додаткові 5% рейтингу за рахунок «ефекту Савченко».


Але якщо «ефект Савченко» виявиться ще сильніше, то партія може отримати вісімдесят місць в парламенті, або більше - маючи, по суті (в усякому випадку, статистично) таку ж силу, яка є в нинішньому парламенті у "Народного фронту". БПП може залишитися найбільшою політсилою у Верховній Раді або втратити більшість на користь "Батьківщини". Це може прокласти шлях до повернення Тимошенко на пост прем'єр-міністра.


Очевидно, використання Савченко в списку короткострокових інтересів Тимошенко, навіть якщо це означає розділення політичної уваги. І дострокові парламентські вибори також в інтересах Тимошенко - і як можна швидше. Водночас ефект Савченко буде випробуваний на семи парламентських округах 17 липня. Його дія в одному з них струсоне політичну сцену в Україні і послужить показником майбутніх виборів, робить висновок західний експерт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?