У НАТО вирішили, що робити з Росією: два варіанти, і обидва одночасно
Категорія
Світ
Дата публікації

У НАТО вирішили, що робити з Росією: два варіанти, і обидва одночасно

У НАТО вирішили, що робити з Росією: два варіанти, і обидва одночасно
Джерело:  Associated Press

Представники НАТО досягли "широкої згоди" щодо того, щоб провести ще одну зустріч з Росією перед зустріччю лідерів Альянсу в Варшаві в липні цього року, заявив глава альянсу Йенс Столтенберг.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ABC News.


Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг сказав, що під час вечері в четвер, 19 травня, міністри закордонних справ країн Альянсу погодились на "двухваріантний підхід" до Москви: продовжувати зміцнення оборони НАТО проти того, що вони вважають зростаючою загрозою з боку Росії, але й підтримувати відкритими канали зв'язку з Кремлем.


Столтенберг заявив, що міністри «всі погодилися з тим, що в нинішній ситуації нам потрібно, щоб така платформа як Рада Росія-НАТО добивалася прозорості, передбачуваності та працювала на зміцнення механізмів для зниження ризику, щоб уникнути небезпечних ситуацій, ситуацій, які можуть вийти з-під контролю».


Міністр закордонних справ Великобританії Філіп Хеммонд зазначив, що в цьому місяці

НАТО відкрило систему ПРО в Румунії

, яка за твердженням росіян, може бути використана проти них. Він також зазначив, що країни-члени зараз обговорюють, чи слід проводити розгортання від 2500 і 3500 військовослужбовців альянсу в Прибалтиці та інших країнах-союзниках, які відчувають особливу загрозу з боку Москви.


За словами міністра, засідання ради дасть можливість НАТО «пояснити росіянам, що ми робимо, чому ми робимо це, і чого ми прагнемо цим досягти», і упевнитися, що у Кремля не буде можливості стверджувати, що він не був повністю поінформований про дії НАТО або їх причини.


Через анексію Криму НАТО вирішило призупинити практичне співробітництво з Росією, але «ми вирішили зберегти канали для політичного діалогу відкритими», - сказав Столтенберг. За його словами, представники НАТО зараз «починають шукати умови і практичні механізми» для повторного скликання ради.


Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков поспішно схвалив таке рішення, але сказав, що весь діалог повинен включати в себе "повагу до інтересів Росії".


«Російська сторона ніколи не уникала діалогу, ми завжди його підтримували, - сказав він журналістам. - Ми вважаємо, що це єдиний спосіб вирішення проблем, з якими ми стикаємося. У той же час діалог повинен бути довірчим і конструктивним і ґрунтуватися на повазі взаємних інтересів, в іншому випадку, він навряд чи може бути продуктивним».


У четвер

НАТО запросив Чорногорію стати його 29-м членом

. Пєсков, однак, каже, що розширення НАТО тільки ускладнить ситуацію в області безпеки в Європі.


«З нашої точки зору, подальше розширення НАТО є негативний процес, - сказав представник Росії. - Цей процес не сприяє зміцненню європейської безпеки, якраз навпаки - це може призвести до ще більшого зростання напруженості на континенті».


Участь у зустрічі Росія-НАТО 20 квітня взяли участь посол РФ в Альянсі Олександр Грушко, і його колеги з країн-членів НАТО.


Столтенберг виступив перед журналістами перед початком зустрічі в п'ятницю, присвяченій тому, як НАТО і Європейський Союз можуть посилити співпрацю у вирішенні сучасних проблем безпеки - від Росії, що відроджується, до ісламського екстремізму на Близькому Сході і в Північній Африці. На зустрічі в п'ятницю також була присутня верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні, міністри закордонних справ Фінляндії і Швеції - двох нейтральних членів ЄС, які беруть участь у багатьох операціях НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?